• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Искам да сложа дърво в аквариума

Започната от vanko563, 08.09.2012 16:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vanko563

Така сигурно ви стана ясно че искам да сложа дърво в аквариума, но искам да го лакирам лакът ще пречи ли и  ако не какъв да закупя ? *dontknow*


dalgia

Че защо ти е да го лакираш.Не съм чувал някои да го прави. *dontknow*

tetra

Ако искаме корена да не ни създава проблеми то трябва да го купим от специализираните магазини.Ако този лукс не можем да си позволим винаги ще имаме неприятности и доста проблеми.Наистина процедурите в статията са ценни и можем да ги използваме.И ползването на така приготвен корен наистина можем да го използваме,но това не значи,че проблемите ни ще ни отминат.С описаните процедури проблемите ни значително се намаляват но не изчезват.Ако искаме да подобрим нещата времето на изваряване и кисненето му във вода трябва да се увеличи,колкото повече толкова по добре.Доколкото до кисненето във водата времето трябва да го увеличим като години.Не че не можем да използваме точно инструкцията от преведената статия,но искам още един път да подчертая, че от време на време ще трябва корена да го изваждаме  чистим и лъскаме от постоянно появяващите по него налепи и плесни и поява на мирис във водата.
От тук идва и идеята за лакирането му с което проблемите по поддръжката ни се опростява и сроковете на подготовката на корена за поставянето му в аквариума се намалява.Подходящи са всички лакове не съдържащи токсични вещества ,след което трябва да  изкисваме докато изчезнат миризмите, според това какъв лак използваме.Като недостатък на лакирания корен е ,че той има само визуален ефект и с нищо не допринася за поддържане на еко баланса в аквариума, но за сметка на това проблемите ни изчезват.Но който и вариант да изберем не е идеален,един е скъп,другия проблематичен,третия е кич.
Когато се опитах преди време да спомена за последната възможност при използването на лакирани корени получих остри реакции ,че съм заблуждавал акваристите и какви ли не остри предупреждения.Така, че драги акваристи възможностите и вариантите за корените в аквариума са много и всеки може да си избере, този който го удовлетворява според джоба ,времето и целите,които си е поставил в акваристиката. *DRINK*

DerWallfahrer

Не съм сигурен за какво точно ви е необходимо това лакиране на корените (всъщност за корени ли става въпрос или за друга част на дърветата). Така като се замисля това би било добра идея, ако се постига затварящ ефект т.е. ще може да използваме например клони заедно с кората без да се притесняваме от гнилостни процеси. Не знам обаче дали ще се получи така, както го мисля. Някой ако е опитвал и има опит ще се радвам да сподели, че и мен ме интересува темата.
За обикновени корени обаче не виждам смисъл да се прилага лакиране  *dontknow* ,просто си подбирате подходящ вид дървесина и си го обработвате по съответния начин. Аз съм използвал акация без никакви проблеми (предстои ми да опитам бук), а що се отнася до белите налепи, те спират да се появяват след месец- два. Други неприятности не съм имал, а и в гората винаги съм намирал по- интересни корени, отколкото в магазините.   :-)
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

Mirobg

 Абе хора,вие колко десетки години смятате да използвате тези корени? След година-две-три визията на аквариума ти омръзва и сменяш подредбата,същото важи и за корена. Най-обикновенно коренище държи по 6-7 години във вода без каквито и да е проблеми.
Нали идеята на Акваристиката е да внесем вкъщи частица от природата. Точно биологичното взаимодействие между флората и фауната в аквариума е движещата сила в хобито.
Няма как да се лишим от небиологични материали като пластмасата на филтъра и стъклото на нагревателя и термометера,но нека спрем до тук.
"Лакиран корен" това не е просто кич,това е една голяма "ИЗГЪЗИЦА", да ме прощавате. Дайте и рибите да ги лакираме.Водата също...
Ако толкова много държите на "Лакиран аквариум" има си разни ИМИТАЦИИ на корени от разни смоли,добавете към покупката пластмасови "водорасли", и да не забравите шарените стъклени топчета...
Боже колко мъка има по тоя свят,боже...
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Асен Евгениев

Колкото по-малко лакове и бои в аквариума, толкова по-добре. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vanko563

Аз ще ползвам лакът за клони  :-)

bay_milee

Като чета и ми идва да си тегля куршума.При влажност около и над 80% дървесината не гние.Споделям твърдо по горе споменатото мнение колкото по малко химия в аквариумът толкова по добре.Айде със здраве :)

Similar topics (5)

33277

Публикации: 19
Прегледи: 7190

13259

Публикации: 7
Прегледи: 8869

8021

Публикации: 3
Прегледи: 2782

12600

Публикации: 3
Прегледи: 2915

6691

Публикации: 5
Прегледи: 5309