• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

08.08.2025 01:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Информационно затъмнение

Започната от lilibel, 30.03.2008 18:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lilibel

Искам да споделя едно мое голямо разочарование и да дам една идея на хората,за които аквакултурите са страст и на модераторите на сайта. Имам аквариум от седмица, взела съм си всичко необходимо, обзаведох го с желание и внимание, които предполагам не са чужди на никого в този сайт. Разгледах всички публикации много внимателно, всички снимки на риби, растения, всички въпроси от форумите и т.н. С една дума, постарах се да се подготвя максимално да им дам грижите, които всяко едно живо същество заслужава.
Дойде ред и на рибите. Като всяка жена, отивам да избирам риби по външния вид.Като разбира се,питам продавачите дали тези и тези риби могат да живеят заедно с: Бета /мъжка/, скалария, два охлюва и един анциструс.Отговорът естествено е ДА. Сега - че продавачите имат интерес да ми продадат рибите си то е ясно. Никой няма да ти каже истината ако ще загуби парите.
Но никъде в сайта или по форумите не видях една обективна истина - за нравите на рибите.Никъде примерно не прочетох, че рибата Нож имала склонност да вади очите на другите риби,защото това го разбрах в последствие. Нито пък че Малавийските цихлиди освен, че са агресивни към такива от същия вид/пол, са агресивни и към други видове риби. Напротив - навсякъде чета при каква температура се отглеждат, как се размножават, как дори да били агресивни към себеподобните си, нямали проблеми с други риби.Да ама не.
Идеята ми е някой, който наистина разбира и който не е финансово обвързан с въпросната тема да вземе да напише най-малкото за непрофесионалисти като мен кои риби с кои НЕ трябва да се комбинират.Това ще помогне и на много други хора, тъй като на няколко пъти видях по форумите оплаквания и въпроси, че някоя от рибите напада другите, за изядени опашки и т.н. Накои риби предполагам по изключение са агресивни и за тях няма какво да се пише.Но такива, за които се знае на 100 %,че не трябва да се комбинират с други видове - нека това се каже. Какви са опасностите.В крайна сметка всички имаме един интерес и никой не взема риби, за да храни с тях останалите.

nina

В сайта, а и тук, във форума, със сигурност има теми в които е разисквано точно това. Но предполагам не обхваща всички видове риби. А и никой няма да седне да прави такива комбинации, по простата причина, че те никак не са малко. Като начинаещ е неизбежно да не направиш някоя грешка и като всички предполагам, ще ти се наложи да видиш борби в аквариума. Потърси тук информация за рибите, които си си избрала, ако не намериш - питай, никой няма да те убие за това. А на продавачи не вярвай. Повечето едно че не са в час, друго целта им е да продават, а не да обучават  ;-) Успех! :-)

exorsist

Пробвай с тази таблица дано ти помогне поне малко
http://www.liveaquaria.com/general/fwcompatibility_chart.cfm
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена

federal

Под секрет да ти кажа, че докато човек не опита...
Аз например се дразня като теб сега, пиша в един форум за графичен дизайн и когато имам нужда от помощ повечето отговори са " ми...отвори си help-а" ,аджеба тогава форума за чий ... са ми го пльоснали в интернет. Някой да се хвали, че има такъв!

malomir

Убеден съм че ако попиташ тук,дали тези с тези рибки стават за съвместно съжителство,ще ти се отговори на десетата минута

iek

Малко насоки, когато подбираме рибите:
1.съобразяваме се с обема на аквариума и неговите размери (някои риби предпочитат по-издължени аквариуми напр.)
2.температурните изисквания, рН и твърдост на водата
3.някои видове препочитат да са в група със себеподобните си
4.съжителство с растения
5.агресивност(смятам, че при наличието на интернет този въпрос може да се проучи внимателно).Имай предвид, че някои видове, които по начало не са агресивни, биха станали такива през размножинелния период.При повечето видове всяка достатъчно малка риба, която би се побрала в устата им, би станала жертва.
6.открит или закрит аквариум

И накрая- всички чакаме с нетърпение данни за аквариума ти и евентуалната комбинация от риби и растения, към които си се насочила.

igenov

Напълно подкрепям iek и също мисля, че агресивността на даден вид е нещо относително. Това според мен много зависи от условията, които ако не отговарят на необходимостите на рибата, биха я довели до стресово състояние и съответно до повишена агресивност.

lilibel

Ами първо, не съм пренаселвала аквариума както повечето начинаещи. Имам за 50 л. аквариум три риби и тъй като те си живееха напълно нормално,реших да добавя още 2 с надеждата,че комбинацията ще е успешна и ще си създам аквариум,който ще просъществува с наличната комбинация дълго време.Днес за мое щастие продавачът,който ми продаде първите три риби се съгласи да ми замени рибата от сем. Цихлиди с акулка. Проблемна ми остава пак рибата Нож, която наблюдавам непрекъснато и ми прави впечатление,че се опитва да дърпа опашката на скаларията.
По принцип съм съгласна,че никой не би си губил времето да описва за всяка риба какво представлява.Също така ми е ясно,че под влиянието на различни фактори може да се породи агресия.Но не видях точно това - един форум,в който да се говори само за този въпрос,който е много важен.Все пак вярно,че опита учи,но защо да гледам пред погледа си как една риба изяжда бавно друга, като може това да се предотврати.Не ми е за парите,но не съм взела рибите,за да ги убия.Точно пак по същата причина умишлено съм взела риби по 1 брой, за да предотвратя евентуално размножаване.
Така че в такъв случай моля,ако някой има информация за тази риба Нож да ми каже - може ли тя да съжителства в 50 л. аквариум с мъжка бета, скалария, акула и анциструс? Предварително благодаря за отговора и все се надявам,че ще има поне едно място във форума,където да се отправят точно такива въпроси.Явно всички са минали през този период,но аз предпочитам да го прескоча /ако е възможно/.

bigbeer

аз бих те посъветвал да върнеш всички риби без анцитруса и вместо тях да си вземеш едно ято кардинали или неонки.. и ще забравиш за всички проблеми ;)
но, ако имаш изследователски дух можеш да продължиш с експериментите и ще е добре да ги анализираш и документираш.. естествено е да ги постнеш после тук във форума и тогава всички ние ще те приветстваме ;) - тогава ще се издигнеш не само в твоите очи а и в очите на останалите и ще си вече член на отбора на "отговарящите", а не на отбора на 'питащите" ;)
аз лично съм експериментатор-изследовател ;)  *DRINK*

iek

Преди да купуваш риби е добре да потърсиш предварително информация.Черния нож достига размер 50см! ( за 50 литров аквариум   :buff: ), за твоя аквариум са неподходящи също скаларията, акулата и анциструса- пак поради същата причина-50л. Бетата е много подходяща за твоя аквариум.

botan

Анциструса пък що да не може в 50 л.??? :buff:

MeTogu

Е анциструса не е проблем да живее в 50 литров аквариум.Моя съвет е да започнеш с живородки.Добър старт за начинаещ.И след 3-4 месеца четене сама ще се ориентираш какво да си вземеш.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

lilibel

Нормалният човек докато е жив е в отбора на питащите  :-)
Харесвам всички риби,но предпочитам нещо по-нестандартно, а не неонки и кардинали.Въпреки че рибите,които имам не могат да се нарекат точно нестандартни, но все пак съм си ги избирала по някакви мои критерии. Тази риба Нож честно казано много ми хареса, направо ми взе ума от пръв поглед. Какво да я правя сега? Нямам желание да я убивам,най-много да я върна на продавача ама ще трябва да чакам до следващия уикенд, а дотогава може да ми е унищожила някоя от останалите риби. Надявам се да се намери все някой,който има опит с тази риба. Никъде в интернет не прочетох за възможностите й за комбиниране с други риби. Благодаря на exorsist за таблицата, сега съжалявам,че не питах първо преди да купувам каквото и да било... Ето че има подобни справки, но те не са достояние на мнозинството, да не говорим за начинаещите,които са в пълно неведение, а точно на тях трябва да се помогне. Аз примерно още доста щях да се ровя в нета докато намеря точно такава таблица за комбинациите.

MeTogu

Какво толкова се притесняваш от този нож.Аз съм си гледал живородките с нож който стана 20 см и го продадох.Не ми е създавал проблеми.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

lilibel

Тогава защо така подозрително и често се бута в опашката на скаларията? Моят е около 4 см. Иначе знам,че става до 50 см. /макар че продавачът отново ме увери,че за моя аквариум той повече няма да расте  :-(/
За да отговоря на iek ще кажа,че съм стартирала преди седмица.Аквариумът е 50 л. защото: първо съм начинаещ и никога досега не съм имала риби и второ, защото това е първа стъпка към един по-сериозен аквариум. Докато тези риби порастнат достатъчно,че този аквариум да им стане малък,аз вече ще съм се научила как да се грижа за тях правилно и ще ги преместя другаде,което не ми е проблем.Ще чакам още инфо за този Нож и накрая ще реша дали си заслужава риска да го оставя или просто ще го подаря на някой на пазара.