• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Имам проблем с нещо по стъклата

Започната от hunter, 21.04.2013 18:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Имам проблем с нещо по стъклата ми по рано го мислех за хайвер на нещо си но не ми се вързва. Примерно за хайвер на планорбис но не е защото нямам такива охлюви. Имам само неритина която като се допре до това чистейки стъклото и се свива все едно нещо я е стреснало и променя посоката. Факт е че това се въди защото вече стана много като петна е. Пробвах да го чистя с парченце дунапрен маха се но после пак избива на друго място. Не мисля че е хайвер защото се задържа прекалено дълго на едно място и не се люпи нищо от там. Но се развива и ме тревожи. Ето снимки дотолкова ми позволява камерата на телефона


Някой имал ли е такава гадост прилича ми на плесен. Сменям по 40% вода всяка седмица не е от лоша хигиена според мен.

hunter

Никой ли не е виждал такава гадост? Помагайте че днеска гледам и растенията ми обхваща. По елеохарис има на листата го е обвило като кожух както и някои стебла и листа на марсилеа хирсута  :-( не знам какво е и какво става. Мисля си да не е от СО-то преди ми се беше получило нещо подобно но тогава подавах със мая и захар а сега съм под налягане. Не знам какво става това е нещо като плесен.

Caxapa

Чете се темата ти но за момента никой не реагира. Стана ми интересно реакцията на охлювите. Да бягат като ужилени/попарени от този налеп е доста странно. Дано /биолозите/ няколко са и то все на ниво дадат някакво смислено предположение за случващото се. А ако можеш да дадеш и някоя по-по макро снимка на това чудо, ще бъде добре.Викни някой приятел с камера и на макро режим докарайте по-ясна снимка.

hunter

Ще видя дали някой разполага с нещо да снимам по-качествено. За сега засилих филтрацията сложих една допълнителна помпа с флейта. Да не би нещо да няма достатъчно добра циркулация. Днес ще сменя 1/4 от водата и в петък пак да видим. Интересно е че за първи път го получих при маята и захарта като спрях да подавам докато си взема бутилка и изчезна. Сега откакто подавам с бутилка вече 4ти месец пак е на лице. Чудя се да не съм вкарал с тази мая някаква бактерия която да и благоприятства СО-то. Сега спрях и СО-то защото това се развива бързо вече го има по всички стъкла и по доста от растенията. Седи като плесен мътно бяло. А на листата и стеблата на растенията ги е обвило на места като кожух като пръстен. Сега се сетих че имам една видео камера 25мг.пиксела ще видя каква снимка ще направи. Ако някой знае какво е моля да помага че се разпространява вече бързо  :'( Пробвах с камерата ама не ги прави хубави или аз не ставам за фотограф. Надявам се някой да помогне с идея какво е това и съвет какво да правя. Значи пробвах пак с телефона ама не става добре ето все пак снимка заградил съм с черно това образование. Листото на елеохариса си личи мъгляво и това бяло нещо съм го заградил същото си е такова размътено не че от снимката то си е такова бяло и мъгляво.

А за охлюва не че бяга ами както си лъска стъклото и когато достигне налепа при докосване си личи как му е не приятно леко се свива и променя посоката.

trupai

Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pe6o_hristov

Когато остане неизядена храна, мъртва риба или хайвер се покрива с нещо бяло като памук
но ако е това, то ако имаш анциструси би трябвало да изяждат остатъците
Хубаво е да имаш риби за всеки пласт на аквариума
Възможно е да прекаляваш с храната или да няма кой да яде падналата по дъното и листата храна
Само гадая

hunter

Прилича точно на това когато има не изядена храна и как се покрива с бяло мъхесто. Но не е от храна храня много малко като един или дра дни са на диета рибите. Понеже ме нямаше 2 дни днес като се прибрах резултата е нулев. Не може да е от храна понеже 2 дни не са хранени а и това от храната не се развива мисля. Докато при мен това се разпространява днес като се върнах наблюдавам че има доста по елеохариса направо цели листа от долу до горе покрити с това както и на марсилия хурсута. По стъклата го бях почистил преди да тръгна гледам днес пак леко е избило на едно от страничните. Това което добавям като химия е изи карбо(по предписание на шишето) изилайф профито(също по предписание) СО2 под налягане и разтвор от калиев нитрат и калиев дихидрогенфосфат(също по пропорция ). Нямам аератор спрях го преди дни може ли да е повлиял за разпространението на това? Защото от както съм го спрял май се влошиха нещата. Преди аератора се включваше когато загаснат лампите и спре СО2-то. Моля ви за помощ просто не знам какво е това може и да е бактериална колония незнам.
trupai изчетох темата която ми посочи. Значи колегата там дето описва неговия проблем и по описанието което е да е еднакво със моето. Само че никой не е писал за решение на проблема. Аз не съм използвал нищо за стартиране както мисли колегата там че е от това. Аквариума ми е на 3 години единственото което съм слагал като него е таблетки за подхранване. Тетра плант крипто но не съм слагал от тях вече месец и половина ако не и два. Вярно че и аз на скоро бърниках дъното ама не виждам много общо да е от таблетките. Проблема е че говориме за един и същ проблем но във нея тема не е посочено решение. Засилих се да пиша на колегата на лични да го питам как се е отървал но гледам че последно е бил активен 2010. Никой ли не е изпадал в такава ситуация малко е чудно само аз да съм се сблъскал с това.
По това което прочетох и продължавам да чета тук във форума стигам до извода че наистина е бактериална колония. Също така доста от колегите тук са се сблъсквали с този проблем и то не веднъж по това което са писали. Стана ясно по написаното че анциструсите много го харчели това биологично чудо. Също така се наблюдава често в доста от мненията изречението - след 2-3 седмици сами изчезват. Това твърдение ще го проверя и ако е така съответно ще го пиша тук. Направи ми впечатление че повечето колеги започнали подобна тема с проблема не са я завършили до край. Например с изречение отървах се от бялата пелена(както я наричат някой). За целта ако и когато всичко приключи аз ще отразя крайния резултат и проблеми които съм срещнал ако е имало такива. За да може следващия пострадал от тази колония акварист да е на ясно.

trupai

Няма да е лошо да качиш една снимка на целият аквариум. Струва ми се, че растенията са ти малко, а буташ сериозна химия е аквариума.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

asito

 Пусни 2 анциструса и виж дали ще изядат нещото.Има хора продават по около левче.После ги подаряваш ако не ги искаш и готово.

djibarov

Подкрепям колегите за анциструсите. И аз мисля, че е бактериално колония.
Слагаш много химия:
"Това което добавям като химия е изи карбо(по предписание на шишето) изилайф профито(също по предписание) СО2 под налягане и разтвор от калиев нитрат и калиев дихидрогенфосфат(също по пропорция )".
Мисля, че продуктите на изи са достатъчни - защо са ти  и другите неща?
Карбото + CO2 под налягане ??
Препоръчвам спиране на химията за известен период, глад на рибите 4-5 дни, по-честа смяна за 2 седмици и нещата ще си дойдат на мястото. Колко са ти растенията - бройки, или % засадено дъно?

hunter

Карбото го спрях преди 2 дни. Добавях го заради лек проблем със черна брада, вече брадата я няма и съм го спрял. Нитрати и фосфати добавям за да ускоря развитието на растенията и също така заради http://aquariumbg.com/rastenia/Hydrocotyle%20sibthorpioides пише че изисква и макро елементи. Растенията не мисля че са малко ето какви са: Micranthemum micranthemoides, Staurogyne repens, Anubias barteri var. nana, Marsilea hirsuta, Eleocharis acicularis, Hydrocotyle Sibthorpioides. Снимка ще кача на целия аквариум но по-късно понеже лампите не светят още. Снимката няма да е кой знае какво понеже камерката е слаба но ще кача. Между другото како е писал един от колегите във тема за такъв проблем и при мене се наблюдава във филтъра над гъбата бяло покритие както той се е изразил "пелена". Филтъра ми е самоделен канистър който работи вече 3 години без проблем. За пречистване съм поставил вътре просто дунапрен по-едър. Към момента след като получих този проблем съм добавил и вътрешен филтър да увеличи циркулацията. Главата която съм използвал при направата на канистъра е с дебит 220л/ч. Аквариума е 17л. чисто вода смятам че тази глава му стига. А и 3 години нямаше проблем. Може би проблема ще се окаже съвсем прост. Днес е ден за седмична смяна на водата и реших редом с това да проверя и канистъра. Тоест вместо да източвам вода със маркуч просто изкарах изходящия маркуч на филтъра от аквариума и го мушнах във тубата. Исках да проследя реално колко литра ми върти за час и бях шокиран. Оказа се че тубичка от 5л. ми я напълни за 45мин. =-O Което е крайно не приемливо и не достатъчно май ще се окаже не достатъчна циркулация от което следва и почти никаква филтрация и застояване на водата. Което ми се струва достатъчно логично за създалия се проблем с натрупване на тази бяла маса( евентуално бактерия) Ще се размисля какво да направя и как да отреагирам имах известни съмнения за това и поставих и вътрешен 300л/ч. Ще наблюдавам резултата и ако се окаже това ще се купува канистър. Ето и снимката
Между другото това бяло нещо при по-силно течение по стъклата и се клати, поклаща се като на вълнички това значи че не е някакво стегнато, твърдо образувание.

trupai

За какво ти е канистър на тези 17л. вода?  :-| Спри да ториш, остави само вътрешният филтър и нещата ще се оправят.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

hunter

Канистър слагам защото си ме дразни черния вътрешен филтър а и да има повече място във аквариума.

djibarov

Тогава плакни гъбата,  като сменяш вода. И никакво торене за момента. Майната им на претенциозните растения за момента. Да не ти казвам притчата за душата и ....оная работа..
5л - 45 мин. Никаква филтрация на практика и защо ставало блатото...
Хайде захващай се!
И да не ти харесва - най-добре за този обем си с вътрешен филтър.

hunter

Гъбата започнах да я плакна вече на всяка смяна на водата, торенето го спрях. Това от вторник между другото днес забелязвам сякаш намаляване на белия налеп по растенията но още е рано да казвам окончателно.

Similar topics (5)

41117

Публикации: 11
Прегледи: 4653

9651

Публикации: 13
Прегледи: 6743

35577

Започната от iv4o2233


Публикации: 4
Прегледи: 2338

57729

Публикации: 5
Прегледи: 1984

3312

Започната от krein


Публикации: 31
Прегледи: 12023