• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 16:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Гниене на стеблото на растенията.

Започната от anasarka, 08.07.2010 17:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

anasarka

Здравейте започнаха да гният стеблата на растенията ми. Първо си отиде лимнофилата после егерията и сега алтернантерата. Интересното е че на листата им няма нищо, просто изгнива стеблото и се разпада.
Аквариума е с многослоен субстрат като този от статията на Predator. Торя само с калиев сулфат. Подавам СО2 Осветлението е 3бр Т8 18 вата аквастар, гролукс и 865 Аквариума е с размери 65/35/35
Ако някой се сеща за причина или липса на нещо да сподели ще съм му благодарен за помоща.
: 08.07.2010г 10:10ч
Никой ли не знае каква може да е причината. Поне някое предполужение.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

iek

Тестове можеш ли да направиш- рН, нитрати и т.н. Какво съдържа този субстрат, в какви количества, колко дебел слой, как е обработен преди това, СО2- колко и как го мериш, риби, t°С, колко време светиш,  цялостна снимка на аквариума, въобще дай повече инфо. Егерията расте и незасадена, иначе бих казал, че е от субстрата, пак може да е то него, ако лийчва нещо.

anasarka

Цитат на: iek - 08.07.2010 18:37
Тестове можеш ли да направиш- рН, нитрати и т.н. Какво съдържа този субстрат, в какви количества, колко дебел слой, как е обработен преди това, СО2- колко и как го мериш, риби, t°С, колко време светиш,  цялостна снимка на аквариума, въобще дай повече инфо. Егерията расте и незасадена, иначе бих казал, че е от субстрата, пак може да е то него, ако лийчва нещо.
Тестове имам само два рН е 7.5  и КН 6 Субстрата садържа един пакет тор на продак Фондовиво около 1.5кг., 6 топчета натрошени на JBL с микроелементи, тор от червен калифорнийски червей около 200гр. обработен чрез варене за 20мин и после промиване многократно с вода, SERA Super Peat около 80гр. всичко това омесено и поставено най отдолу с дебелина от около 2см. над него зеолит около 2см слой и над него кварцов пясак 2-2.5см дебелина. СО2 с мая и захар разтварям с реактор по метода на Бар. получават се много малки мехурчета из целия аквариум. Подавам 1час преди да светнат лампите и спирам когато угаснат. Рибите са 5 клиновидни разбори 5 неона и 3 анциструса всичките по горе долу 3см дълги. Температурата е в границите 24-26С през по-вечето време е 25С. Светя по 6 часа в момента защото като светих по 10 часа тръгнаха много водорасли. За съжаление снимки немога да покажа нямам фотоапарат.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

iek

Доста богат субстрат си спретнал, не знам този торф да не подкислява много средата в корените- ако можеш с една спринцовка да изтеглиш в дълбочина от дъното и да измериш рН-то. От колко време е стартиран аквариума, ако си в началото може да помогнат няколко по-чести смени на вода по 30% през 2-3дни, колко стеблени има, някакъв балансиран тор ще ти трябва също с другите макро и микроелементи. Едната пура можеш да оставиш да свети 10 часа, всичките - в средата на деня за 4ч.
Всичките ми аквариуми са със субстрати комбинирани от глина, почва, вермикомпост, аквасойл,  но такъв проблем не съм имал, освен преди време с една хетерантера зостерифолия, много беше гладна за нитрати.

anasarka

Цитат на: iek - 08.07.2010 19:17
Доста богат субстрат си спретнал, не знам този торф да не подкислява много средата в корените- ако можеш с една спринцовка да изтеглиш в дълбочина от дъното и да измериш рН-то. От колко време е стартиран аквариума, ако си в началото може да помогнат няколко по-чести смени на вода по 30% през 2-3дни, колко стеблени има, някакъв балансиран тор ще ти трябва също с другите макро и микроелементи. Едната пура можеш да оставиш да свети 10 часа, всичките - в средата на деня за 4ч.
Всичките ми аквариуми са със субстрати комбинирани от глина, почва, вермикомпост, аквасойл,  но такъв проблем не съм имал, освен преди време с една хетерантера зостерифолия, много беше гладна за нитрати.
Ще измеря рН в дълбочина довечера и утре ще пиша колко е. Днес му е 41 ден от стартирането. Заради водораслите от 2седмици сменям водата през 2 дни около 40 пр. Стеблените са няколко стръка 6-7 хигрофила, 4 стръка алтернантера, вече 2 егерия това от стеблените иначе има много криптокорини по видове са 4, два вида валиснерия бая, лилеоепсис немалка полянка, микросорум. Това с осветлението незнам но като го правихме с бащата и може да светят всички пури едновременно отделно незнам как става номера *dontknow*.
За балансиран тор можеш ли да ме насочиш към някой.

iek

Може и да гладуват тези растения, едно нещо да липсва и веригата се къса, нещата са навързани :
http://aquariumbg.com/forum/himiya/makro-i-mikroelementite-i-tyahnata-vzaimovrazka/. За тор- или взимаш готов или си спретваш сам-нещо такова: I и II.

Val0507

Не съм капацитет, но мога да споделя скромния си опит.
При мен също изгниха алтернатерата и акватиката. Няма да мога да го подкрепя с научни статии, но моето мнение е, че многослоен субсрат+доста органика/било то от останала храна, листенце тук-там+недостатъчно бързорастящи растения+неправилен светлинен ден/=възход на водорасли, следователно умиране на растенията. Аз слагах и течен тор; стана страшно!
Направих следното/почти едновременно/:
1.Смяна на около 25% вода два пъти седмично.
2.Сифонирах и премахвах част от листата, обхванати от водорасли.
3.Увеличих светлината на почти 1 ват/литър/при височина на аквариума 30 см/Намалих времето на осветлението на на 4-5 часа.
4.Намалих храната на рибите.
5.Сложих 2-ри филтър/от многото гнили листа гъбата бързо се задръстваше; при всяка смяна измивам основно едната от гъбите/
6.Сложих още бързорастящи растения. В един сайт прочетох, че апоногетон улвацеус дърпа доста нитрати. Сложих един и за седмица имаше две стрели.
7.Купих Caridina japonica, ottocinclus vittatus, physa sp.. Малко, ама да помагат.
8.Зарекох се да не подавам CO2, докато не се преборя с водораслите. Не спрях да торя, но по 1/4 от предписаното.
Това е, което мога да споделя. Успех в борбата.

Ако оставиш егерията извън грунда/плаваща/, ще е по-добре.

anasarka

Кото почне човек да мисли логично наистина нещо им липсва на растенията защото не растат, но в многослойния си има всичко и като добавиш и калиев сулфат би трябвало да стане работата. Щом има водорасли значи има много органика вътре и аз я виждам като леко се пипне дъното се вдигат бая матилки. И сега малко странно ем нещо липсва и трябва да се тори ем има много излишак и трябва да се намали органиката. Затова сте прави и двамата аз подозирах че от толкова хран.в-ва във водата ще се развият водорасли и ще гният растенията. Затова от самото начало сложих дебел слой зеолит над хранителния за да  държи хран. в-ва долу а не във водата. Изглежда трябва да взема комплексни мерки. Ще продължа с честите смени на водата и да чистя загнилите листа и растения. За сифониране незнам как го правите при мен има много растения и просто няма как да сифонирам. За СО2 това вече не го разбирам защо трябва да не се подава? Ще взема салвиния да консумира хранителните в-ва. Ще потърся някой фирмен тор защото не ми се правят от бъркочите, ще пробвам много малки количества а дано тръгнат  тия растения най накрая.
Благодаря ви и на двамата за съветите бяхте в голяма помощ. *THUMBS UP*
: 09.07.2010г 10:10ч
Относно рН на субстрата е 7 с три теста го мерих.

dok70

С тоя як субстрат, за да стартираш ти трябват доста като бройка бързорастящи.
Започни с непретенциозни - писция, дъбче, роголист ... в количества!
Ако се мъчиш да подкараш новозакупени надводни в тая среда, няма да стане.
Опитай с валиснерия, полисперма и диформис - дърпат яко.
Когато пребориш водораслите и стабилизираш, мини на по-засукани.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

anasarka

Цитат на: dok70 - 09.07.2010 14:50
С тоя як субстрат, за да стартираш ти трябват доста като бройка бързорастящи.
Започни с непретенциозни - писция, дъбче, роголист ... в количества!
Ако се мъчиш да подкараш новозакупени надводни в тая среда, няма да стане.
Опитай с валиснерия, полисперма и диформис - дърпат яко.
Когато пребориш водораслите и стабилизираш, мини на по-засукани.
Съгласен съм с теб за бързорастящите диформис съм засял от стартирането 6 бр. дъбче имам едно а валиснерия сигурно са 20 бр.
Защо няма да стане примерно със салвиния ако си закупя тя нали е бързорастяща?
За засукани може би единственото е алтернантерата.

iek

Може и зеолита да му бърка азотния цикъл- свързва амоняка, особено ако е сложил прекалено много. Честите и големи смени на вода, силното осветление, многото зеолит и изоставащото подхранване с азот са довели според мен до това положение. Абе не знам защо не ползвате някой доказан субстрат, например на ADA :-D, особено за такива малки аквариуми, ами се занимавате с глупости.

ПП Бързорастящите ще изчерпат още по-повече, аз нигога не съм бил фен на многото бързорастящи растения, първо бързо могат да доведат до дисбаланс, особено при несъответствуващо торене и силна светлина, второ- аквариума тъкмо се е стабилизирал, а ние изкореняваме, пренареждаме, вдигаме органиката и ново шест- черна брада , нишковидни.

anasarka

Не че държа да взема точно салвиния, но в сайта на БАЕ за писцията пише че и вреди много конденза от покривното стъкло и застоялият въздух, не че немога да махна стъклото и да си духа винтилатора но това може само денем. Понеже много шуми тоя винтилатор а аз спя там където е аквариума после ходя като вампир на работа. *CRAZY*
: 09.07.2010г 12:12ч
Цитат на: iek - 09.07.2010 15:15
Може и зеолита да му бърка азотния цикъл- свързва амоняка, особено ако е сложил прекалено много. Честите и големи смени на вода, силното осветление, многото зеолит и изоставащото подхранване с азот са довели според мен до това положение. Абе не знам защо не ползвате някой доказан субстрат, например на ADA :-D, особено за такива малки аквариуми, ами се занимавате с глупости.

ПП Бързорастящите ще изчерпат още по-повече, аз нигога не съм бил фен на многото бързорастящи растения, първо бързо могат да доведат до дисбаланс, особено при несъответствуващо торене и силна светлина, второ- аквариума тъкмо се е стабилизирал, а ние изкореняваме, пренареждаме, вдигаме органиката и ново шест- черна брада , нишковидни.
За това пък небях се сетил наистина зеолита абсорбира много, но не ги ли отдава на корените на растенията или аз се бъркам нещо. Е тя работата свършена вече със субстрата, какво може да се направи? Или работата е мат с пешката и почване отначало.

iek

Е, все някога ще му се изчерпи капацитета, дотогава внасяш N.

dok70

Аз пък си мисля, че му е изчерпан капацитета.
:popcorn:
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

anasarka

Аз пък незнам вече какво да мисля

Similar topics (5)

43409

Публикации: 20
Прегледи: 10958

31681

Публикации: 6
Прегледи: 3596

11702

Публикации: 2
Прегледи: 3943

7234

Публикации: 2