• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Драскотини по стъклото

Започната от lkm, 10.02.2008 01:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lkm

Здравейте,

Едва ли съм единствения с подобен проблем и се чудя как темата е толкова малко дискутирана.
От вътрешната страна на предното стъкло са се появили много на брой драскотини, който погледнати под определен ъгъл доста си личат. Как точно съм успял да ги направя незнам но предполагам, че ми е помогнала абразивната част на гъбата, с която обикновенно чистия. Поразтърсих се за възможни решения на проблема и открих следните:

Предложението да сменя цялото стъкло или аквариума е направо смехотворно.

В един форум за коли казваха, че отстраняавали малки драскотини по автомобилните стъкла с бръснарско ножче като с него търкат под ъгъл драскотината. Според мене така не се премахва, а само се променя ъгъла на отражение, но дори и това вършу работа. Е, търках 15 минути една почти незабележима драскотини и като цяло нулев ефект.

Следващия метод който провах върху парче стъкло (всъщност беше стъклото на витрината) е с паста за зъби. Бих казал, че като чели наистина има ефект. Няма как да го пробвам на самия акваруим щото немога да го изпразня целия, а ме е страх с тая паста да не зема да умория добичетата. 

Принципно се продават и така наречените "acrylic repair kits", но не успях да срещна информация за положителен резултат върху стъкло. Иначе те са перфектни защото може а се полват диретно във водата.

Може би най-смисленото предложение/решение което намерих е описаното в тази статия (http://www.fitchfamily.com/glass.html).  Бих го пробвал ако успея да намеря въпросният цериев оксид или някакъв друг фин и нетоксичен абразив. 

Ще съм благодарен да споделите вашият опит преди да реша да предприема някакви радикални действия срещу преблема.

Поздрави

MeTogu

Искам да ти кажа че сме дискутирали темата.Без да е надълго и нашироко мога да успокоя ,че драскотините не са изобщо опасни и няма защо да се притесняваш.Може би 25% от съфорумниците ни имат такива драскотини,както и самият аз.Виж вече в твоя случай трябва да вземеш мерки ако те дразни.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

lkm

Всъщност аз сигурен съм че 100% от по старите аквариуми имат същия проблем. Аз нямах предвид, че драскотините ще предизвикат някакво спукване, което всъщност сте дискутирали във въпросната тема.
Единствения ми проблем с тях е, че ги виждам и се чудих дали все пак някой е успял да полира стъклото.


Лора

Защо не пробваш с паста за зъби.Така един познат си полираше колата без проблем.Може и на стълата да стане не съм сигурна.Опитай!  :-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Emsi

Да вземе и на рибите да им измие зъбите  *ROFL*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

NO CARRIER

Acrillyc repair kit става само за почистване (по-скоро запълване) на драскотини в плексиглас. За стъкло - няма да стане със сигурност.

Да, имаме такива драскотини, но не съм чул някой да си е играл да ги прикрива.

В Пловдив има фирма, която регенерира кинескопи на телевизори. Предлагат и услуга полиране. Нямам идея какво използват, но мога да предположа, че е кече и някаква паста, може и за зъби, като това е закачено на бормашина или нещо подобно. Виждал съм полиран кинескоп. За съжаление, гледката след операцията не е особено впечатляваща. Там, където е била драскотината, са отнети няколко микрона от стъклото. Погледнато под определен ъгъл се виждат леки оптични изкривявания в образа. Предполагам, че и с аквариума ще стане същото. Та, май, смяната на стъклото е най-добрият вариант.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

valiovci

10.02.2008 13:47 #6 Last Edit: 11.02.2008 01:28 by valiovci
поста ми беше написан невежо,  за това си го изтривам.

miTko

Това което са ти казали в автомобилния форум се отнася за автомобилни стъкла.
Най-добре не търкай стъклото с никакви знайни и незнайни абразиви и шлайфпасти, ще направиш повече беля. Съмнявам се изобщо че с пластмасова гъба си направил тези драскотини върху стъкло - с по-мек материал не можеш да надраскаш по-твърд.
Драскотините принципно са концентратори на напрежение, т.е. теоретично могат да доведат до спукване, на практика такива едва ли са проблем.
Дори и да успее някой на място да шлайфа стъклото успешно, това означава отнемане на дебелина, което води до оптични "ефекти". Да не се окаже че те са по-дразнещи от сегашните драскотини! Така че трай си ги доколкото можеш и ги чисти от водорасли, защото тогава ще са най-видими.
Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

Не знам доколко е приложимо в твоя случай, но ако стъклото на задната стена не е надраскано, можеш да завъртиш аквариума на 180гр. :-)

lkm

Ами няма как да го завъртя, на задната страна върху самото стъкло има отвори за маркучи и кабели. Смяната на стъклото също е нежелателна - едно че трябва да изпразвам аквариума, а друго че е облепен с фолиа и какво ли не. Такава смяна би коствала доста пари и разправии.

А чесно казано се се надявам водорастлите по стъклата да поскрият отблясъка.

Joro Vn

   
ЦитатКак точно съм успял да ги направя незнам но предполагам, че ми е помогнала абразивната част на гъбата, с която обикновенно чистия.
Ако си използвал подобна гъба, почти сигурно е, че това е една от възможните причини. Макар че знаех за този резултат при използване на абразивната и част, и аз допуснах няколко драскотини в детството на аквариума си, от чиста глупост и прибързаност тогава. И сега използвам понякога подобна гъба- предимно за почистване на покривните стъкла. Но гъбата е подбирана след оглед на поне 10-15 типа, които се продават по супермаркетите. И не всякога има подходяща за целта. Може да звучи смешно, но е така. При почти всички се забелязват оформени абразивни зрънца от материала, който трябва да се използва за почистване. По принцип той трябва да е като вата- на влакна. Точно тези зрънца драскат супер. Избирам такава, че в целият и вътрешен обем да липсват. "Гъби" за почистване на тефлонови и други подобни съдове трудно почистват големи замърсявания- най-вече отглагания от карбонати.
    А за драскотините, ако са няколко и малки, не си заслужава полиране. Важно е в тях да не допускаш да се развиват колонии от водорасли или да се отлагат карбонати, тогава те почти не се виждат.

miTko

Жоро, не си малък, в твоето детство имаше ли такива гъби? Тия с двете лица де. Аз откакто се продават ги ползвам за бърсане на сръклата на аквариума и не съм надраскал нищо. Преди 2 години си бях купил пачка кечета(това дето е само абразивната част на "гъбата"), с такова също съм търкал. По-удобно е да се пъхне ръката там където има растения близо до стъклото. Може би търкате много зверски, знам ли...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Joro Vn

     Мите, ако имам път към Пловдив, ще ми позволиш ли да ти почистя аквариума? С такава гъбка, само веднъж. И безплатно!  :-) Дори и стъклата да са перфектно чисти, ще ги мина профилактично. И без това форума нещо замира напоследък, да имаме после хляб да се плюем за година напред.  ;-)
     Вече сериозно. Малко се отклоняваме от питането в темата, на мисля, че и тези постове имат връзка с нея. Абсолютно съм убеден, че абразивната част на такава гъба драска. В предният си пост споменах, че на моя аквариум го направих от глупост. Защото подобни резултати от почистване с гъба имах от други предишни опити. Не на аквариуми, но пак на стъкла и други полирани повърхнини. Някой гъби още по рождение са със страшно абразивно действие- направо с кеф бих тръкнал гърба на тъщата с такава. Абразивните зърна ясно си личат по повърхността им и се усещат при търкане в кожата. Може да отделиш едно такова зрънце и да направиш няколко опита с него. При други гъби поразяващият ефект е със скрито /забавено/ действие. Абразивните зрънца са по- малко и първоначално се намират вътре в обема на ватата. След известен период на експлоатация тази вата се степва и зрънцата излизат на повърността и. Точно когато мнителният акварист вече се е успокоил и е решил, че тази гъба е нещото, за което си е мечтал цял живот. Следва ефект като от "мръсна бомба"- не чупи и троши, ама ти се плачи до скъсване. :-)
    Спирам дотук с тази поучителна лекция, че имам да довършвам професура и по други изследвания. :-P
    Ще пусна и един жокер по същността на темата- ако някой се е занимавал с полиране челата на оптични влакна, може да приложи част от технологийте и тук.

bay_milee

За жалост и аз тази вечер установих че имам такива пукнатини смея да ги нареча така защото саси такива когато почиствах с магния чистач на SERA и почвам да се притеснявам стоят като балончета въздух в стъклото не се виждат и не дразнят окото тъй като са на страничното стъкло и сериозно се замислям за смяна. *offtopic Сори за спама.Реших и аз да споделя моя проблем. *offtopic

Joro Vn

   
Цитатстоят като балончета въздух в стъклото
Възможно е стъклото ти да е било с фабрични дефекти. Мехурче въздух- нещо не си го представям.  :-| Да не би да имаш водорасли по стъклото и да им предоставяш такива условия на развитие, че да "кипят".  :-) Драскотини, особено малки и чисти в дълбочина, обикновено не се забелязват на "пръв поглед". Нормално се виждат само под определен ъгъл на гледане.

Similar topics (5)

8353

Публикации: 39
Прегледи: 25779

44180

Публикации: 6
Прегледи: 2818

9273

Публикации: 1
Прегледи: 4468

11450

Публикации: 7
Прегледи: 3696