• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дайте ми съвет

Започната от mima_sf, 18.10.2008 16:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mima_sf

Реших да направя "рестарт" на 72 л. аквариум.
Днес местя рибите в друг по-малък аквариум и моля за съвет какви растения да сложа в новия, тъй като се оказа, че осветлението ми е слабичко (15 вата, луминисцинтно). Лампата беше фабрично сложена в капака на аквариума и няма място за още една. :-(
В момента мъжът ми се мъчи да измисли нещо и да сложим две по 18 вата.
Останаха ми три вариатуса и две тетрагоноптерус. Какви рибки е най-добре да гледам с тях?
Пуснах една тема в Болести вече, защото не знаех причината за масовия мор сред рибките ми, но след като вече потчти всичко измря се реших да започна отначало. Сега ще изваря всички блатни дървета, варомиковия камък и замъка. Чудя се обаче какво да направя с гъбата от вътрешния филтър. Дали да я оставя хубаво да изсъхне? Как да я дезинфекцирам?
Какво да сложа на рибките, че доколкото подразбрах може да са носители на болести дори да не са болни. Имам Сера Бактопур Деркт и Сера Костапур. Ако трябва ще купя нещо друго, но като нямат симтоми и незнам какво да използвам. А не искам като ги преместя в новия акваиум да заразаят тези, които ще си купя. Старите рибки измряха за два дни без видими причини. Просто започнаха да лежат по дъното и след няколко часа умираха. След като умряха започнаха да побеляват. *dontknow*
Чакам за вашите съвети. Чувствам се безкрайно безпомощна, макар че изчетох сума ти материал.
Знам, че звуча много невежо, но бъдете снизходителни. Предварително благодаря.


Ant0n86

Здравей, ще се опитам да дам отговор на някои от въпросите ти:

1. За растенията - със сигурност можеш да сложиш Анубиаси. Те могат да растат при тази светлина без проблем. Някои видове мъхове също са виреят на слаба светлина. Друг вариант е Тайландската папрат (Microsorum pteropus). Ако не можете да сложите допълнителни пури, може да опитате с рефлектор на тази, която имате.

2. За гъбата от филтъра - изпери я добре, накисни я в гореща вода (без да ползваш каквито и да е било препарати) и я остави на слънце 1-2 дена, ако имаш тази възможност. Това всичко го правиш, само ако рибите ти вече няма да са в този аквариум, тъй като 1-2 дена без филтър си е предизвикателство за състоянието на водата в самия аквариум.

За болестта не знам какво да ти кажа, тъй като явно не е ясно от какво са умрели рибките. Във всеки случай може да забавиш малко закупуването на нови рибки.

Успех!

mima_sf

Благодаря за съвета. Запретвам ръкави и запчвам голямото преместване и чистене.
А можеш ли да ме посъветваш и какви рибки мога да гледам с тетрагоноптероса?

NO CARRIER

Аз бих те посъветвал да накиснеш всичко в бледорозов разтвор на калиев перманганат. Включая и гъбата, или ако има възможност - направо вземи нова. Растенията също ги накисни за не повече от 10-15 минутки.

Ако съпругът ти е сръчен, може да използва кабелни канали, в които поставят кабелите за компютрите (примерно) и да направи импровизиран капак за новите луминесцентни лампи.

На 15Вт може да оцелеят също валиснерия и някои криптокорини.

За рибите, и аз не мога да дам съвет.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ant0n86

pH: 5.0 – 7.5;
dH : 20;
температура: 20 – 28°C

+ това, че е сравнително миролюбива риба, не би трябвало да е проблем да съжителства с трихогастери, хелери, молинезии, сребърна акула... Аз лично съм го гледал и с лабео и стъклен сом и нямаше никакви проблеми.

mima_sf

19.10.2008 08:59 #5 Last Edit: 23.10.2008 15:26 by mima_sf
Днес видях, че на устата на едната тетрагоноптерус ила нещо като бяла пъпка. Какво ли е това? Струва ми се жизнена, храни се, ама щом й е излязла веднъж трябва да се лекува. Обаче не знам с какво. Искам всички да са ми здрави преди пускането на новия аквариум.

миа


mima_sf

Цитат на: миа - 19.10.2008 10:45
Ъъъъ пъпка?

Разгледай тук.http://aquariumbg.com/index.php?inspage=item.txt&vid=3
Изчетох всичко, до което се добрах в нета. Но доста противоречиви мнения имаше.
Вече рибките са преместени в малкия аквариум и пъпката почти я няма.  *dontknow*
Абсолютна мистерия. Сложих сол и сода за хляб и едно мъъъъъничко зрънце калиев перманганат във временния аквариум и засега кипи от живот, но ще видим утре.
Киснах всичко от големия аквариум в калиев перманганат-филтър, гъба, камъка, дърветата .............Даже замъка и варовиковия камък ги изварих. Изтърках абсолютно всичко с четка под вряла вода. Дано вече съм готова да започно отначало.
Ще ми обясни ли някой за маята и захарта? Нещо не ми е ясно по колко да слагам и къде точно. И изобщо имам ли нужда от тях за растенията, които ще гледам? Мъжът ми обеща да измисли нещо и да сложим вече две луминисцентни тела на 72 л. аквариум. *YAHOO*
Оказа се, че лампата на капака се намира под нещо като подвижен капак и може да се махне и на нейно място можем да сложим две. В един магазин видях една, простете за невежия израз, но светеше в червения спектър и хелерите изглеждат фантастично на нея. Точно такава искам. Какво мислите?

Ant0n86

 Ако оставите място за две лампи, наистина можеш да сложиш една с такъв спектър, какъвто си видяла и една с дневна светлина.
Сместа от захар и мая се прави в бутилка от кока-кола например. Пропорциите и начина на приготвяне са описани подробно ето тук: http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=9 - ако нещо не ти е ясно пиши на ЛС, ще се опитам да помогна   :-)

kapacitet

Няколко дена нямах възможност да следя форума и се е стигнало до рестарт.
За новия стар аквариум, възможно повече растения и пусни рибите не по- рано от седмица след стартирането. От личен опит казано, по- добре повече растения и по- малко риби. Колкото до маята и захарта, мисля, че е още рано.

Успех  *THUMBS UP*

mima_sf

Благодаря за съветите. ЩЕ се възползвам от тях. *thanks
Когато пусна новия аквариум в действие ще кача снимки да се похваля.
Що се отнася до маята и захарта..............засега ще изчакам, че аквариума е при децата и не ми се иска да рискувам с немирни ръчичка пипащи и дърпащи бутилката и маркучето. *STOP*

mima_sf

23.10.2008 15:24 #11 Last Edit: 23.10.2008 15:30 by mima_sf
Днес отивам за нов грунд и пускам аквариума. До 2-3 дни ще се сдобия с растения, които ще засадя и ще чакам после поне две седмици. Тъкво ще видя от моите рибки кои ще оцелеят.
Сега гледам, че едната ми молинезия си лежи повече на дъното. Така ми бяха всички рибки преди да умрат. Оцелелите преместих в 14 литров аквариум времнно. И пак същите симптоми: лежи на дъното и до вечерта ще е мъртва, а сутринта нищо й нямаше.
Страх ме е после да ги пусна в новия аквариум за да не продължават да мрат, пък и да не заразя и бъдещите обитатели на аквариума.
Въпрос: Колко време трябва да кисна растенията в калиев перманганат?
И какво да правя с тези риби? На тетрагоноптеруса пак му се появи бялата пъпко-петънце на ръба на устата. :duvar:

миа

30 минути максимум се киснат растенията,а за рибките-отъркват ли се в камъни,листа,корен(ако има такъв)?

mima_sf

Цитат на: миа - 23.10.2008 15:45
30 минути максимум се киснат растенията,а за рибките-отъркват ли се в камъни,листа,корен(ако има такъв)?
НЕ. Не се търкат никъде. Просто си лежат на дъното. Сега им сложих съвсем малко храна и псевдо болната молинезия първа се спусна да папка. В момента си плува най-жизнерадостно, но и предишните ми рибки бяха така.
А трябва ли да взема някакви други мерки за растенията? Да нямат нищо по тях.
: 23.10.2008г 15:03ч
В магазина са казали на мъжа ми, че рибката имала брадавица......... =-O и че нямало страшно.
Искам да питам още дали да си взема кварцов пясък?

stenli

Моя съвет е да забравите оригиналния капак и да си изработите собствен, който от личен опит няма да струва скъпо, да си монтираш поне три пури на него и да постигнеш средно ниво на необходимост, както съм аз.

Similar topics (5)

12144

Започната от krask


Публикации: 27
Прегледи: 10560

26979

Публикации: 20
Прегледи: 9509

38485

Публикации: 10
Прегледи: 3525

12603

Публикации: 20
Прегледи: 8919

9075

Публикации: 51
Прегледи: 16415