• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дайте ми съвет за дискуси

Започната от beonedge, 18.08.2007 03:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Имам няколко въпроса и доста се чудих как да формулрам темата,но да карам подред:
Аквариума ми е 200л (100х45х55 ДхШхВ).Започнах отначало със растенията .След това пуснах Sera fil 1100 + 1кг Siporah. Добавих и Aquatan и Nitravek. Преди седмица пуснах 10неонки/10меден неон/2СЕА/5родостомус/4огнен барбус. И сега големия въпрос - за аквариум с такива размери тези рибки се губят,затова си мислех да взема 1 дикус (5-6 ще им е малък аквариума ,а 2-3 ако пусна ще оцелее само един) Обаче:
1)Може ли дискус да се гледа в общ аквариум с растения и рибите които съм взел до момента
2)температура на водата- аз си мисля че 28 ще е компромис м/у изискванията на рибките и растенията...тази температура поносима ли е за дискусите?
3)във Варна няма кьорав дискус,да не говорим за такъв който да ми хареса.Днес ходих в "Дискус" и ме отчаяха съвсем казвайки ми че няма и да има скоро- цената на рибите била много висока и нямало пазар.Останах с впечатление че дори и да има , те ще са внос(излизали по-евтино) а имайки предвид че ще го гледам при по-ниска температура ми се иска рибата да е аклиматизирана (температура/твърдост на водата).Някакви идеи откъде мога да намеря дискуси?
4)повъветваха ме да взема по-долям дискус- по-лесно ще понесе по-ниската температура.В същото време ми се иска да взема по-малък дискус за да свикне със по-дребните рибки в аквариума (да не ги възприема като закуска).Какъв е правилния подход в случая?

Ако няма шанс да се гледа дискус в аквариума ,каква алтернатива имам?Търся по-едра риба/рибки които да "запълнят" визуално аквариума и в същото време да се погаждат с неонките. Скалариите ми харесват,но са агресивни.Трихогастер - не зная защо ,но не ми харесват. Преди малко разгледах темата за rainbow fish - интересни рибки ,но ми се струва че аквариума е малък за тях :(

Благодаря предварително за съветите :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

zoomaniak

18.08.2007 05:31 #1 Last Edit: 18.08.2007 06:13 by zoomaniak
Най-скъпият дискус който съм плащал беше 20лв парчето едно време. Кафяв  *bg* на цвят - инцидентно развъден, не помня вече от кого....земи се обади в София на развъдчици - директно от тях си купувай. Пътя София-Варна-Варна-София има много начини да се пропътува без проблеми за рибите. Тъкмо ще си ги вземеш качество - стига с тея зоомагазини...немали пазар, нямат защото искат от хора като Орлин да взимат дискуси по 5лв на едро  *CRAZY* *CRAZY* и т н......имай и в предвид, че те не растът равномерно и някой ще изостанат в растежа примерно и т н....въобще от развъдчик си е най-добре да се взимат риби, той ще ти обясни всичките му пинизи - които не са толкова сложни. Не знам защо все ви плашат дискусите, а всеки дърпа да отглежда тях в апогея на развитието си.........ако ти трябват координати на развъдчици ще ти ги намеря
--------------------------------------
Прочети това..............
-------------------------
http://www.discusbg.com/first.htm
-------------------

Зад кулисите на акваристиката и зад пазарната маса

Зад кулисите на акваристиката и зад пазарната маса
Инженер Тодор Мечков
7.09.2001 г
Ние трябва да имаме една тайна стаичка само за нас, напълно самостоятелна, в която да бъдем изцяло свободни и където да се оттегляме от света.
Мишел дьо Монтен, 1580г.

Думите на великия мислител най-точно съответстват на заветните мечти на всеки хобист, независимо от обекта на неговата дейност в свободното време. В този смисъл обаче аквариста е и един от създателите на живи същества от ихтиофауната на света. И забележете, той извършва своята съзидателна дейност всекидневно при строга самодисциплина и организация, задължителна отговорност и изобретателност, дарявайки всички нас с възможността да почувстваме екзотичната природа в собствения си дом. Е добре, колко процента са хората с подобна самопожертвователна любов и какво по-подходящо начинание за един човек?
Звучи добре, нали? Само че аз съвсем съзнателно ще променя глаголното време – звучеше добре! С риск да бъда дискутиран от възпитаните, шокиращ за непосветените и оплюван от невъзпитаните, ще се опитам да поставя пръст в раната, да се обоснова в моето определение за българската акваристика като хоби в застой, да споделя личното си мнение за проблемите на едно от проявленията на това хоби – търговията с аквариумни рибки. Искам предварително да декларирам, че храня само уважение и човешка обич към всеки участник от дългата верига на акваристичната дейност, независимо от това дали той е на най-ниското, или на най-високото стъпало в схемата на информираност, от възможностите за развъждане на екзотични рибки, тяхната продажба, популяризиране и пр. Зная, че ще бъда безпощадно критикуван, или снизходително подминат от всички, които, прочели тази статия, честно и почтено, подчертавам това, открият своето място в обсъждания проблем. По-важното е да помислят дали няма елементарно зрънце истина в това, което пиша, да подкрепят или да потърсят друго алтернативно предложение за изход от ситуацията и най-вече да намерят кураж да го споделят.
За мен е трудно да дам характеристика на българската акваристика в момента. Трудно ми е, най-вече ще бъде несправедливо аз да характеризирам сегашното състояние на акваристиката у нас, тъй като дълго време преди 10 ноември 1989 г бях един от нейните основни организатори. Ще оставя всички останали да характеризират нашето хоби за споменатия период, но съм задължен да посоча някои от слабите страни на акваристиката в последните години:
1 Липсата на каквато и да е достойна организираност на акваристите.
2 Намаляване на общия интерес на обществото към хобито.
3 Безпрецедентното увеличаване на броя на практически заетите хора с развъждане и търговия и впечатляващо увеличаване на търговската мрежа.
Като всичко в нашата държава след споменатата дата, първата работа на група акваристи от София беше да развалят популярното дружество "Екзотика" и в частност неговата чудесна секция "Акваристика" и да създадат алтернативно самостоятелно дружество. Трудно и болно ми е да обсъждам това дружество. По всяка вероятност неговите основатели се срамуват от състоянието му в момента. А би трябвало по силата на обстоятелствата единственото в България да бъде флагман на българската акваристика. Оставам с впечатление, че много хора считат Подуянският акваристичен пазар за основна придобивка за акваристите, извоювана от новото дружество. Основна заблуда, мили приятели! Уникална! Този пазар е създаден преди повече от 30 години от ентусиасти с побелели коси, повечето от тях ги няма, лека им пръст. Но времената се менят и всичко тръгва по основните закони на свободния пазар и ето ни всички, неотклонно в дъжд и сняг, в жега и студ! Защото повика на духа да покажеш своите риби и водни растения, да обмениш мисли и информация с приятели, да видиш собственото си ниво и не на последно място да продадеш своите рибки, е нещо несломимо за един истински акварист. Е, някои започнахме да присядаме на сгъваеми столчета, заменихме вече кафетата с бира или чай, сложихме големите диоптри, но духът, духът е същия! Той е там и докато го има, че ще се намерят 5-6 млади, интелигентни, себеотрицателни хора, които да възродят не старата "Екзотика", но поне новото дружество "Акваристика". Ще дойдат тези момчета, ще върнат отново нашите изключителни и зашеметяващи изложби в зала "Универсиада", където хората чакаха в редица по 4 човека от трамвайната спирка до централния вход, за да я посетят. И това винаги на 31 октомври – в деня на традиционния първи сняг за годината в София. Ще се създаде отново онази прекрасна атмосфера на обсъждане, лекции, семинари, които дават реалния шанс на истинската акваристика Аз съм оптимист, не всичко е само битка за оцеляване.
Втората негативна причина за състоянието на акваристиката е намаляване общия интерес на обществото към хобито. Живота е като валяк, той си върви неумолимо и нашето пригаждане към него е винаги със закъснение. Заетостта на родителите в битката за финансово оцеляване на семейството, стъписването на старите хора пред неприветливото бъдеще, както и персоналните компютри, отделили децата и подрастващите юноши от интереса към природата. Какво пък всички ще разберем по-късно своята грешка. Човека е пълноценен само ако съществува в хармония с природата и с нейните индивидуални форми на проявление. И тогава, може би вече по-късно, тези родители, дядовци и баби ще разберат, че тяхното дете се е превърнало в мъж, прекрасно работещ на компютър, но с тотална липса на отговорност към нещата от живота ( а акваристика ще създаде "Желязно" това абсолютно качество на новия човек ). Ще разберат още, че му липсва милосърдие, присъщо само на децата, които са се грижели за нещо живо, че му липсва широка култура, защото за упражняване на някакво хоби се иска много четене! Понякога консервативността на българина към текстовата информация е покъртителна.! ( Направо плачевна – много хора си купуват първо животното, а после скачат да търсят литература за него) бележка на Стамен Стаменов.
Третата причина, не бих казал негативна, е безпрецедентното увеличаване на броя на практически заетите хора с развъждане и търговия и впечатляващото увеличаване на броя на търговските магазини, ангажирани с екзотичните хобита. Няма нищо лошо в разрастването и в двете направления. Демократична държава сме и всеки, буквално всеки, може да прави своите опити в това направление. Оттук обаче последствията са хаос и застой в напредъка на акваристиката. Надпреварата да се продаде на всяка цена произведената риба независимо от нейните размери и качество и най-вече рядкост, кара аквариста да сваля цените до абсурдния минимум, където, ако те се замислят за цената на собствения си труд, могат само да завиждат на робите от някоя Бразилска плантация от ХVІІІ век. Това пък дава възможност на всеки, дори да не е акварист, да отвори магазин и да осигурява своята прехрана от него. Ще кажете, в това няма нищо лошо! Всеки сам си прави своя избор! Така е, но хвърлим кратък поглед върху една произволна схема на търговията с аквариумни риби в България. Аз считам, че това са реалните субекти в осъществяване на търговията с аквариумни риби и всеки от тях играе своята роля – положителна или отрицателна в някаква степен.
1 Производител – професионален хобист (условно казано). Това е човека със сериозен опит, развъждащ няколко вида риби в приемливо количество, за да може да се представи и конкурира на пазара в България. Повечето от тези хора са истинските двигатели на акваристиката в смисъл на развитие на уменията за развъждане на нови видове, в придобиване на знания и опит в дадени направления на акваристиката. Ще е много досадна грешка, ако всички акваристи на Подуянския пазар се самоопределят в тази категория. Много от тях са, но не всички!
2 Производител – семеен бизнес. Това са хората, обединени в дейността като семеен бизнес. Познавам такива семейства и се възхищавам от тях. В някои от тях цари забележителна организация, ред и отговорност, като някое сингапурско семейство, заето в аквариумния бизнес. Обикновено те са основни играчи в снабдяването с жива храна и общоприетите, непретенциозни по качество живо раждащи рибки. Но те са гъвкави в отношенията си, имат сериозни контакти и мисля, че изповядват почтеността. Поне аз така мисля.
3 Производител – аматьор (случаен). Това са доста хора, които имат сериозен опит в акваристиката, развъждат по някой вид и бързат да го реализират на пазара. И тук няма нищо лошо, стига да не са арогантни, а да използват свободното си време за израстване в хобито си. Защото не можеш да станеш добър акварист, ако не знаеш поне латинското име на рибките, които продаваш! Това и Слави Трифонов го твърди!
4 Прекупвач. Това според мен е най-дискутирания субект на схемата. Самият той в повечето от случаите е регистрирал за себе си факта, че развъждането на аквариумни рибки с цел продажба е "пробит бизнес" и не си заслужава труда. В много от случаите тези хора са си дали сметка, че развъждането не им се удава, но пък могат да намерят място в пазарната схема. И знаете ли те го намират! Те прекрасно познават общата тенденция на продажбите, знаят до подробности възможностите на повечето от първата група производители. Те са и в постоянен контакт с едноличните търговци ( магазинерите ), познават във всеки момент състоянието на аквариумите им, цените, видовия състав, количествата. И тук започва тяхната дейност – убеждават собственика на магазина за доставката на дадени риби (най-вече от обикновените и общоприети видове), уговарят цени и количества и палят автомобила си. Бърз тур по стопанствата на производителите, телефони разговори и прочие. Следва успех в драстичното сваляне на цените при покупките от производителите (например 10 стотинки за 2см скалари) и бизнесът е завъртян. Веднага или след месец машината се завърта, рибата е взета, доставена със съответната печалба за посредника и магазина. И в това няма нищо нередно. Това си е договорка и всеки има право да си я прави. Много поздрави на първия производител!!!! В много от случаите прекупвачът не успява в светкавичния репласмент и му се налага да задържи рибата в собственото си стопанство. Някоя и друга шепа храна и отново на пазара.
5 Посредник. Това са категория хора, които разбират в известна степен от риби и аз ги намирам за доста полезни, стига да не се задоволяват с търговия с обикновени видове риби. Би трябвало тяхната цел да е малко апостолска, като тази на магазинерите – да показват нови видове риби на обществото. Те най-вече извършват своята дейност в подкрепа на чужденци от балканите – Македония, Сърбия и др.
6 Епизодичен вносител. Това са хора, вложили капитал в операция по законно внасяне на риби ( от Турция, Сингапур, Москва и др.), като са отчели за себе си съответния риск. Обикновено се внасят по-редки, в много от случаите не развъждани в аквариумни условия риби, транспортирани по 10 броя в плик. Основен техен контрагент са едноличните търговци (магазинерите) и посредникът. Много от хората в нашите среди имат отрицателно отношение към този субект, но не са прави. Тези хора внасят редки риби и никога не подбиват цените. Те винаги продават скъпо! А нямат никаква вина, че продавачите, (най-вече магазинерите) нямат търпение да проведат съответната карантина на рибите и огъня в тунела тръгва!
7 Едноличен търговец – ЕТ (магазинер). Аз мисля, че този субект е най-важен и проблемен в схемата. Фактът, че вече в София има над 180 зоомагазина, ангажирани с аквариумни риби, е впечатляващ. Той е просто уникален за нашето време, за нашия житейски хал и възможности. Абсолютния контраст в интериора на тези магазини, локалното им разположение, огромната разлика между интелигентността на собствениците и персонала между отделните магазини оказват основно влияние върху търговската им дейност. Употребих по-горе думата апостоли, но мисля, че това са хората, които трябва да са най-вече такива. И няма значение дали имат в София големи и хубави магазини, или малки спретнати магазинчета в провинцията. Всички те имат една основна мисия (дейност) – да са апостоли, да пропагандират акваристиката не само на ниво гупи и хелери, а нон стоп, в дълбочината на хобито. Защото купувача иска да вижда нещо в перспектива, нещо като предизвикателство. Вместо да имаш в три аквариума почти еднакви гупи, различаващи се само по размер, разумно е да показваш нещо ново на своите посетители. Да им дадеш интересна и забавна информация за новите видове и най-вече да задължиш персонала си да я запомни и да я предостави безплатно на клиента ( много зоомагазини в страната, взимат за персонал млади момичета, но не и компетентен персонал, който да даде нужната информация без да се допитва до случайни източници ) бележка на Стамен Стаменов. Това просто е задължително! И няма никакво значение дали това е в София, Ловеч или Трявна. Всички тези усилия се изплащат, но вие толкова години не искате да ми повярвате. Какво пък, моето време е на свършване, но гледайте да не пропилеете вашето! Вие трябва да сте корифеят, докторът и Бога на аквариумните рибки за вашите клиенти. И всичко това с усмивка, без отегчение и с уважение към влезлите дете или дядо. Ако не сте в състояние да правите това, значи този бизнес за вас ще е бреме. Губите си времето – по-добре спуснете транспарантите сложете табелата "Разпродава се" и гледайте напред за нещо друго.
8 Индивидуален купувач – в магазина или на съботния пазар. Те са всякакви, възпитани или арогантни, осведомени или неосведомени, богати или бедни, заинтересовани или не чак толкова, емоционални или плахи. Всички те имат обаче само права и никакви задължения. Всички ние, останалите, сме абсолютно задължени да им дадем всякакъв шанс да си тръгнат с нашите риби с известна увереност, че ще се справят с отглеждането им или даже развъждането на току що придобитите риби. Те трябва да се разделят са магазина или с пазара с ведро чувство, че са направили добра сделка, че са се сдобили с нов приятел, който отново ще ги посъветва без отегчение, ако се наложи. Много трудна задача за нас нали? Но в името на хобито ние трябва да го правим. Винаги и то с усмивка.
9 Чуждестранен купувач. Тези хора се появяват рядко, и то най-вече на съботния пазар. Онези от тях, които се движат със своя посредник, са сериозните хора. Когато е сам, чужденеца купува много на дребно и винаги остава впечатлението, че ти прави огромна услуга, въпреки че плаща по-малко от който и да е българин. Не разчитайте на тях, вече почти ги няма.
Защо търговията с аквариумни риби е в сериозен застой? Къде се пробива нейния строг ритъм? Защото, ако сме честни хора, ще признаем, че сезонността не е единственият фактор при реализацията на аквариумните риби. Кои са най-ощетените и най-атакуваните субекти.? Защо е така и има ли изход? Индивидуално ли е спасението, или можем с разум да излезем от ситуацията?
Най-уязвимото място в схемата са производителите. В повечето случаи това са хора можещи, хора с достойнство, което е на път да бъде пробито напълно. Те са принудени да действат в непрекъсната отбрана – да произвеждат все по-малко риба, която продават на безценица. Предлагането е толкова голямо, че прекупвачите и магазинерите могат (и го правят) и да те отминават много дълго време. Те успяват да свалят цената от някой друг като теб приятелю производител. И ето те теб на пазара със скалари за по 15-20 ст., притеснен дали на тази цена някой ще я купи. Ще ви кажа как стоят нещата при кили акваристиката в Щатите. Там въпреки жестоката конкуренция във всичко, в напълно свободния пазар, в кили-обществото на Америка са обособени Асоциации на производителите, Асоциация на експерт производителите. Тези хора са обединени в граждански организации, които обсъждат цените на кили рибките по групи, по стандарт, по доставки и др. Нищо не е задължително, но има обмен на информация, има Интернет и цените имат общоприет баланс. Много ще е трудно на един магазинер да ви пробие в цените драстично, ако забележи, че рибата която, вие продавате на разумни цени, е многократно по-качествено от тази, с която той се снабдява сам или посредством прекупвач от случайни източници. И ето на това място от моите думи аз предлагам следния изход. Ще импровизирам с един пример:
"1-Производител с името Х е в състояние да развъжда и продава, да кажем, малахитова гупа, молинезия и високо плавен хелер. След като е готов със стоката, Х взима няколко мостри от трите вида и отива в магазина на У, който се намира например на улица "Цар Асен". Срещата със собственика е абсолютно задължителна. Персонала няма отговорност да взема решения от този характер. Х предлага на У своите мостри и предлага своята оферта за бройка, цени и срок на доставка. У, като опитен човек, повишава изискванията си за размера на рибките, предлага приемливо снижение на цените и само той определя броя на рибите от съответния вид. Терминът на доставка в повечето случаи е негов приоритет Не е най-страшното, ако той откаже един от трите вида. Възможно е на друг етап У да предложи на Х да му бъде развъден принципно нов вид. Двете страни се споразумяват с добър тон за всичко – цени, бройки, размери и срокове на доставка. Добрият тон обаче изисква още нещо. У умолява, а Х приема видовете риби, произвеждани от Х, да не бъдат предлагани в района на магазина, да кажем в радиус от около 250 м. В случая Х няма моралното право, но има само морален ангажимент да не предлага същата риба, да речем, в магазина до бившия Зоосвят срещу Булбанк. Какво трябва да направи в случая Х? Да си запали колата и да отскочи до "Надежда" при неизвестния З. Няма значение как ще се проведе разговора там, сигурен съм, че и за двете страни ще има успех. И ето какво се получава – Х успява да продава своята риба дълго време, а У и З имат осигурени доставки, задоволяващи техните интереси. И всичко това доставено на крака, здраво, читаво и отдавна калкулирано. Няма изненада, няма смъртност – има само човешки отношения, баланс на интереси и напредък в хобито. Подобни операции могат да се извършат и от 1-ви производители на съботните пазари, но те са непредсказуеми инциденти. От тази цялата тази схема остава излишен само субектът ПРЕКУПВАЧ. Да не се жалва, и за него има хляб. Много хора от провинциалните магазини не ще успеят да влязат в подобна схема, макар че те биха имали най-голяма полза от нея. Господа от субекта 1-ви производител! Моля ви не се правете на много велики. Тръгнат по тази желязна схема, която зависи от достойнството на ЕТ-магазинера. Ако той е човек на честта, ако си направи като разумен човек предварителна заявка, схемата ще проработи."
Така правят в Западна Европа и САШ. И там съществуват тези отношения, но те са желязно регулирани и изпълнявани. Един пробив, един некоректен трик, не обсъдени при дадени обстоятелства с конкуренцията и всичко е аут! Никой няма полза от това, а най-много Българската акваристика. Какво ще кажете, господа собственици на магазини? Можете ли да проверите колко струват 1-те производители? Експериментът си заслужава!

С безкрайно уважение към всички участници в този ред на взаимоотношения
Инженер Тодор Мечков
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

beonedge

18.08.2007 10:22 #2 Last Edit: 18.08.2007 10:27 by beonedge
Благодаря ти за отговора :)
Статията съм я чел и вярно че има много истина в нея,ама...
М/у другото най-евтиния дискус (поне който аз съм виждал) във Варна е 30 лева. А че не са чак толкова проблемни рибки - преди 7 години гледах в общия аквариум един ,който го бях взел съвсем малък и порастна до максималния си размер за 2-3 години някъде. После за съжаление , сина ми направи нещо като алергия (така и не се разбра какво точно) и с голяма мъка трябваше да се откажа от аквариума :(
Аз донякъде разбирам търговците ,но не мога приема много неща които виждам в магазините (говоря за 3-те най-големи такива във Варна) Не може да претендираш за такава надценка и в същото време да имаш брада в аквариумите си. Или да имаш умряла рибка в аквариума и на въпроса ми" нещо болест ли има в този аквариум" да ми кажат "няма проблеми,ей сега ще я изкарам".Или да предлагат рибки които очевидно са несъвместими на клиент ,който не разбира, с единствената мисъл да му вземат парите. Преди 2 дена един "колега" купуваше от един магазин рибки на принципа(буквално) "от тези взех,от тези взех...я дай 2 от тези че ги нямам май" Ясно че и купувача има вина , но се очаква продавача да му каже къде бърка:)
Ако можеш би ли ми пратил на ПМ координати на хората към които мога да се обърна?

Малко офтопик: каква е тази Варна направо не зная-трябва да си сменям кормилна рейка на колата - паля и отивам в София.Искам да си взема една рибка-същата работа.Като правя ъпгрейт на компютъра -поръчвам от софийска фирма.В същото време цените тук ,най -малкото , са на нивото на тези в София,ако не и отгоре. Ние ли сме си виновни за търговците които имаме...най-вероятно е така :) Да оставим на страна факта че май останахме единствения голям град ,управляван от мутри...говоря ,толкова показно ,че няма накъде
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Тп се е видяло че във Варна дискус няма да намеря -от всички магазини има само един които се продава ,и не ми харесва как изглежда-доста е изтънял,няма цвят и перката му е свита.Може да оживее ако го взема но не ми се правят експирименти,а като питах какво му е ми казаха "ами то нормално да е така -дискус" *CRAZY* Изключвам рибите които вървят по 120 лева...чак толкова няма да дам. След седмица-две ще ходя към София ,някой може ли да ме насочи към магазин откъдето да си взема жизнена рибка? (предпочитам да е малка) Ако взема 2 има ли (макар и минимален) шанс да оцелеят или няма смисъл да правя опити и да взема само един дискус?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Stas

Аз гледам дискуси от сравнително доста време.
Ако искаш точен съвет - за този аквариум не взимай дискуси!
1. Аквариумът е малък за 6 бр.
2. Сама риба няма да се чувства комфортно.
3. По-малко от 6 бр. ще се оформи сериозна вътрешновидова агресия.
4. Дискусите искат 29-32 градуса. Не е удачна температура за повечето други риби, особено за обикновения неон. (Червения неон държи и на по-висока температура.)

Съвет към аквариума:
Направи си стадо от 30 неона (червени най-добре). Вземи си още 10-15 родостомуса.
Ако ти харесват - много красиви разбори има също. САЕ и огнени барбуси не взимай повече от това.

А иначе не е вярно, че старите дискуси се приспособяват по-лесно! Напротив!
И ... наистина, единственото място с читави дискуси доколкото се сещам е - Орлин в София. Сори! ;)

malomir

200 литра е добре за Рейнболки.Щом си от Варна няма проблем да дойдеш до нас да ти покажа и разкажа за тях.Наистина са интересни рибки но си има специфични неща които трябва да знаеш преди да се захванеш с тях.

Stas

А, Зооманиак! Забравих... Абе тоя твоя най-скъп дискус, кафявия, някаква порода има ли или е просто някакъв неуспешен хибрид?
А по повод тия дискуси по 5 лева на едро - само да ти кажа, че не си в час.
Цената им е 5 лева като новоизлюпени, но никой не продава такива. И... да не забравя, че при Орлин имаше и дискуси по 500 лева. Зависи, зависи, зависи и зависи!

А за гледането на дискусите - вярно, не е сложно, ако им хванеш цаката, но дотогава...
И един много важен момент - храненето им, за което никой нищо не говори, а е хипер важно!

beonedge

@Stas ,какво имаш предвид "САЕ и огнени барбуси не взимай повече от това" ,стават агресивни ли? За момента САЕ тата си чоплят грунда .Барбусите обикалят навсякъде ,но не закачат другите...обират храната и за другите рибки не достига ,но като храня я разпръсквам и не могат да омахат всичко :) Малко ме дразнят понеже всички други рибки са спокойни а тези постоянно са в движение,ама..

За дискусите -ОК ,не могат да се гледат 2-3 (прочетох на няколко места) В същото време днес видях един голям аквариум с 3-4 голми дискуса,изглеждаха сякаш се погаждат...как го правят този номер? Иначе сам дискус съм гледал в общ аквариум няколко години и беше добре...може да не е бил съвсем щастлив ,но беше красив:)

@malomir - Рейнболки-те могат да се сложат заедно с рибките които имам в момента или да почвам нанови със зарибяването? Като гледах снимки на тези рибки изглеждаха много красиви ,но тези които видях в Дискус (имат за продаване ,както и в аквариума с растенията) хич не ме грабнаха - едни такива,безлични,сиви...нищо общо :( Искат някаква специална храна ли или са наплашени?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

malomir

01.09.2007 04:59 #8 Last Edit: 01.09.2007 05:24 by malomir
Рейнболите могат да живеят с всякакви риби които не са хищни разбира се и са може би най-подходящи за общ аквариум.Виждал съм в нета дори и комбинация с Малави цихлиди.Виж ми линка в подписа.Там е моя аквариум.В Дискус рибите са млади.В другия им аквариум с растенията според мен са стресирани от ежедневното бъркане вътре и непрекъснатото движение около тях-все пак е магазин де нормално.Виж и тук,пак моя аквариум и ако пак кажеш че са сиви и безлични не знам

Stas

За САЕ и огнените барбуси ти казвам да не взимаш защото за този обем са достатъчно, ако искаш да ти чистят водорасли, а пък ако са повече ще започнат да ти ръфат растенията - при мен унищожиха няколко вида растения напълно, преди да успея да ги уволня. Да, постоянно са в движение и биха стрсирали по-спокойните рибки.

За дискусите т.нар. правила не съм измислил аз. По принцип правилата са затова, за да има и изключения, т.е. няма изключение без правило, нали? (Руснаците така казваха навремето). Остави това настрана... Наистина сам дискус, даже и да е красив, няма ефекта като на 5-6 бр. А за това дали има или няма проблем - факторите са много... И да няма проблем, то той винаги може да се появи, както и обратно - проблемите могат да изчезнат при подобряване на условията. Например при мен имаше изостанали 2 дискуса. При правилно хранене с редуване на 3-те вида кайма от Орлин, нещата се оправиха - изостаналите дискуси настигнаха другите като размер. (Трудно се случва такова нещо по принцип.)

Абе интересна риба си е дискуса, но си има специфики. Не е като всяка друга. За мен лично си е удоволствие да си ги гледам.

beonedge

Така,аз продължавам с търсенето ,но ми се струва че няма да го бъде :( Човека който гледа дискуси във Варна ми каза "към края на годината" При Орлин - имат видове които на мен лично не ми харесват (Blue Diamant & Red Melon) Някой има ли конструктивна идея къде да търся?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

panchopan

Да ти споделя и из където и да съм виждал дискуси са били или син диамант, ред мелон или марлборо. В Зоомания в Мусагеница май имаше и тюркоази, но не съм сигурен.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

beonedge

Може ли някакви координати на този магазин? По принцип в София има ли дискуси в момента...защото тук няма хич...и така 2 месеца...най-малко :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

panchopan

Ами виждях марлборо в един магазин в лозенец. Марлборо, червен тюркоаз, марлборо, син диамант и една бройка кафяв(не съм сигурен) имаше при Кимбайците. Орлин няма какво да го коментираме. В Зоомания (има го в списъка с магазини в София) имаше преди месец, сега не знам. На саботния пазар бяха изкарали син диамант и марлборо.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

beonedge

18.09.2007 22:20 #14 Last Edit: 19.09.2007 01:23 by beonedge
ОК явно ще се разходя до София и ще обикалям магазините :) Благодаря ти за информацията :)
Някой от Пловдив ходил ли е в магазин Дискус скоро да сподели дали там имат в наличност, че ми е по-близко?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

31975

Публикации: 6
Прегледи: 3875

11727

Публикации: 2
Прегледи: 4191

58752

Публикации: 3
Прегледи: 3393

8722

Публикации: 56
Прегледи: 16871

46482

Публикации: 6
Прегледи: 2744