• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Барбуси - с какви рибки да ги съчетая.

Започната от kimmy_rz, 17.11.2011 11:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kimmy_rz

 Здравейте колеги. Имам няколко питания след като балансирах (така да се каже) първия си аквариум. След 2-рата седмица ми се наложи (заради жертви) да стартирам наново аквариума. Аквариумът е 50 литра с 2х12 вата осветление и филтър с дебит 300л/час. Обитателите са 6 червени неона и 3 огнени барбуса. Смятам след около 2-3 месеца да сменям аквариума със 100-120 литров и във връзка с това имам няколко въпроса:

1. Защо барбусите ми нападат всеки нов обитател на аквариума? Изядоха ми живото растение, нападнаха и изкуственото а за сомчето анциструс албинос, което им сложих какво да кажа ... направо щяха да го изядат ... на 5-я час криеници и постоянни нападения го върнах в магазина.

2. След като сложа 100 литровия аквариум смятам да добавя още някакъв вид рибки ама с тия барбуси нямам идея какви да сложа... явно трябва да са 1-2 по-големи риби, от които барбусите да се страхуват. Приемам всякакви идеи!

3. До вчера бях само с една включена лампа и когато включих и втората за цял ден, днес гледам 2 от неоните избледнели жалните. Възможно ли е от силната светлина да са се стресирали.

4.Филтърът ми е от тези: http://www.zooportal.bg/akvaristika/filtri/vtreshni-filtri/boyu-wf-2025 Въпреки че го дават за 80 литра, все пак ще стигне ли за 100-120 литров аквариум или да търся нов?

Благодаря предварително за отговорите и пожелавам успешен ден на всички.

iek

Барбусите се съчетават с ..... повече барбуси, обикновено пускам пасаж от 20. Но 50 литров аквариум е малък, освен ако барбуса не е титея или друг дребен вид. Неоните не могат да избледняват от прекалено силна светлина, а при теб тя дори е слаба.
Филтърът ти е достатъчен за рибите, които имаш в момента, но за по-голям ще ти трябва по-силно течение, вземи най-големия модел на окачените филтри, аз ползвам такъв в 60л.

kimmy_rz

Ами аз в този 50 литров няма да пускам повече риби, ама като сложа 100 литровия ми се иска да сложа още някоя рибка различна от барбус, защото тези 3-те са 2 женски и 1 мъжки и се разбират чудесно - мъжкия постоянно се допира до женските и започва как да го кажа .... да се търка в тях. А иначе надявам се да мога да сложа и друг вид риби, защото както казах неонките ми въобще не са закачани от барбусите, даже напротив .... най-големият неон започна да имитира барбусите и се мъчи да плува с тях, ама от време на време се стряска от бързите движения и се маха. Както и да е ... явно ще бъда на принципа проба-грешка :coffee:

iek

Да се повторя- 100 литровия аквариум няма да ти реши агресията, ако барбусите не са в пасаж и по-голям аквариум и ако някъде си чел, че 6-7 риби "правят пасаж", не вярвай на написаното. Конхониусът е доста активна риба, ориентирай се към друг вид- по-малък и неизискващ толкова пространство, например- Puntius  titteya, P.pentasona, за по-редки видове и по-големи количества можеш да се обърнеш към mi6okalkana.
Друг вариант е да вземеш двойка апистограми, комбинирани с някакви дребни пасажни риби, пасаж коридораси (да кажем 10), 2-3 отоцинклуса, не и анциструс (нараства до 12-13см)- в аквариум под 200л не е добре да се гледа. Това е само един примерен вариант, но като цяло имай предвид риби, които не нарастват повече от 3-4см.

kimmy_rz

Благодаря за информацията! Може би ще се възползвам от някой от предложените примери :) ! Така като гледам, щом ще се наложи смяна на оборудването, може да взема и по-голям аквариум (180-200л). Иначе неончетата си върнаха цвета за няколко часа :) .

iek

Правилно решение, но вероятно ще искаш да имаш повече риби, това води след себе си и до по-сериозна филтрация, т.е. по-голям филтърен обем, каквато можеш да постигнеш с канистър или съмп. Не че не е възможно и без такава филтръция, но трябва да имаш много и добре развиващи се растения и малко риби. Един добър размер за 180-200 литров аквариум, в случай, че го осветяваш с луминесцентни пури (39W T5HO), е 90х45х45 или 100х50х40Н, но това е друга тема.

Similar topics (5)

24668

Публикации: 5
Прегледи: 3667

5600

Започната от Mom4il


Публикации: 20
Прегледи: 5998

7331

Публикации: 18
Прегледи: 7902

4666

Публикации: 32
Прегледи: 11107

4840

Публикации: 4
Прегледи: 3403