• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Жаргонен речник на Аквариста" :)

Започната от Ichthys, 30.05.2006 19:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ichthys

Докато четях из форума стари и нови теми ми стана весело - акваристите са интересна порода дори сам да ги слушаш отстрани. :D От години не съм се занимавал с това и сега ми стана интересно колко нови неща са навлезли, колко нови тенденции има - все едно почвам от нулата. Едно обаче си е както преди - акваристите си говорят на някакъв българо-латински :D , чуваш за някакви "люспи", говорят ти за "щипка", за "червай", SAE... За начинаещите не е съвсем разбираем този специфичен жаргон, макар във форума, заради писмената форма, нещата да са малко по изчистени.

Защо всички заедно не направите един "Жаргонен речник на Аквариста" :twisted: Сложете го например в секцията "Често Задавани Въпроси" и така доста нови хора ще навлязат по-лесно в тази специфична терминология, ще могат да я разбират и да я ползват, когато се почувстват готови :twisted:  :wink: Да не говорим за веселата част на това, което може да се прочете в един такъв "наръчник".
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

chandler

като лингвист смятам идеята за страхотна. от начинанието може да излезе нещо доста интересно не само за потребителите на форума.
но както се казва който предложи, той да заложи. дай идея как да стане това нещо. всеки да пуска предложения в една тема и накрая да се обработи и да се направи речник или как?
chandler

Ichthys

Аз съм от тези, на които речникът ще е от помощ :twisted: , какво остава да давам обяснения. Истина е, че с годините нещата се забравят, нови се появяват и ако не си постоянно в тези среди има тепърва да навлизаш пак. Като мен.
Затова очаквам "старите кримки" да се включат. Достатъчно е човек да се поразходи събота из Пазара и вече ще е събрал идеи за поне една страница :D .
Нещо такова:
*люспа - когато някой ви посъветва да "минете на люспа", той най-вероятно има предвид да започнете да заханвате подрастващите с храната за рибки под формата на люспи.  :D :roll:

Абе нещо такова. За вътрешнофорумно ползване. Гарнирано с обилна доза хумор.
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

miTko

Мисля, че почти няма такъв жаргон, малко сме май за да го има.
Сещам се само за един израз:  да гелдаш риби "на стъкло", което значи в аквариум без пясък, камъни, растения, дървета...Абе гол аквариум. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

chandler

Цитат на: "miTko"Мисля, че почти няма такъв жаргон, малко сме май за да го има.
Сещам се само за един израз:  да гелдаш риби "на стъкло", което значи в аквариум без пясък, камъни, растения, дървета...Абе гол аквариум. :wink:

ааа, митко, не си прав. жаргон могат да създадат и работниците в едно предприятие само да речем. А ние сме доста повече.
интересно е ако седне страничен човек (който не се занимава с акваристика) и слуша разговор между хора от тези среди. доста неща няма да разбира, нали? на нас може да не ни се струват непознати понятията, измислени от нас, но те всъщност представляват част от някакъв сленг (жаргон). така че, моето мнение е, че аква-жаргон има. друг е въпросът на кого ще му се занимава да направи въпросния азбучник :)
chandler

Longanlon

отдавна мисля за един речник

ето сега е момента за това - пускам темата като важна в Най-често задаваните въпроси. Ако някой иска да пита или да добави нещо - моля да го направи, аз ще отговарям където мога и най-вече ще систематизирам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Violeta

Идеята е страхотна и понеже видях, че Лонги е поставил началото със SAE, и понеже стана въпрос и за акваристичния хумор се сетих за заглавието на една тема на NikolaV - SAE-то ми яде брадата . Няма как да не се усмихне човек :lol:
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Stas

Да, готино звучи!
А всъщност то не яде точно брада, а SAE-то яде рогата, които понякога бъркаме с брада! :)

Тони

Цитат на: "Stas"Да, готино звучи!
А всъщност то не яде точно брада, а SAE-то яде рогата, които понякога бъркаме с брада! :)
Яде си и рогата , и брадата. Поне моите ги хапваха когато имах. Не мога да сбъркам рога с брада, в съшност е доста трудно да се сбъкат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!