• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Завръщане в детството или иначе казано моя нов аквариум

Започната от zlobjul, 01.01.2015 10:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zlobjul

Здравейте и честита Коледа и Нова Година,

Наскоро, дали от скучно ежедневие и монотоннен живот, дали от нещо друго, реших да си направя Коледен подарък - отидох и дадох 200 лв за нов аквариум (Hailea RS-420B ) + всичките джунджурии към него. Купих няколко водорасли , черен грунд и няколко елемента за дъно,помпичка за въздух (за украса), купих и дехлориращ препарат и тестчета за вода. Аранжирах аквариума , напълних го с вода(софийска, или по-точно Хиподрумска), температурата я нагалсих на 26 градуса и го оставих да работи 4 дена. След това купих на Bio Nitrivec na Sera ( едно дето размътва водата , все едно си сипал мляко - доколкото знам са бактерии , убиващи амоняка) , купих едно дръвче ( преварих го 3 пъти преди да го сложа) и си взех 2 неончета и 2 сомчета за старт - да видя как вървят нещата, няма да трепем животинките, я.
Ето снимки какво се получи :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2Fhuc28wfmh%2FIMG_20150101_085034.jpg&hash=165ac559cb4dead13dbe8b70f4be410d74d27fcb

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2Fpocnuanfd%2FIMG_20150101_085057.jpg&hash=beebe4de3646ef26c0e7b25e55fa19c0d69a9383

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2F3zdrqfl7d%2FIMG_20150101_085405.jpg&hash=283a17bb90d576b3ba948db435ffab45ce5cfd43

Имам следните въпроси - едното неонче бие другото, четох , че може да е от стреса, ама все пак нормално ли е ?
потопил съм целия нагревател + капачката , гледам че някъде казват да стърчи капачката отгоре , как да го сложа ?
какви рибки ще ми препоръчате да взема - за 42 л. мисля да сложа 12 - 15 максимум рибки ?
Правя си тестове на водата(между другото жена ми, като химик ме светна на един трик - да си режа лакмусите на половина по дължина с ножицата и така от един излизат 2 по-тънки - икономия  :-) )  - ph излиза някъде към 6 , KH е 0 ( гледам че неоните обичат мека вода ) , но като цяло рибите по-мека вода ли обичат или по-твърда , ясно че зависи от рибите , но ако е прекалено мека проблем ли е ?
Гледам че по дървото се е появил някакъв мъх , това какво е и да го вадя ли да го мия ?

Поздрави !

Публикациите са слети: 01.01.2015 16:33

Здравейте отново ,

Днес едното сомче умря :( Мисля , че беше анциструсче . Проверих водата пак с теста :

NO3- i NO2- няма
GH изглежда е под 3°
KH e 0
Ph е около 6.4
Cl - около 0,3-0,5 ( не е съвсем 0 )
Температура - 26°

Неоните изглежда се чувстват добре , ама знам ли ... Защо мислите е умряло сомчето ? Как мога да повиша GH и KH ? Капките за дехлориране могат ли да се слагат докато рибките са вътре ?

Благодаря предварително !

DPI

Четири дена са прекалено малко за стартиране на нов аквариум, хората ги стартират с месеци, това е правилото.
Както и да е, станалото станало, но прочети темите в падащото меню за начинаещи.
Не е само да бухаш Сера бионитривек и акватан. Те помагат, но не създават азотния цикъл.
Рибето, въпреки че мериш тестове може да си е отишло от отравяне с амоняк - лакмусите засичат нитрати и нитрити, до които се разгражда амоняка, но не и него. Отделно на това не им вярвай много на тия тестове 6 в 1, по добре си вземи тестове на капки. Друга възможност е да е умряло от стрес или пък да си е било болно или при промяна на параметрите на водата, която да е гледано в магазина да е отключило някакъв болестен процес. Варианти много. Следи другите риби.
За твоя литраж 15 риби и то зависи какви са, са много. Не че и моя аквариум не е пренаселен, но това друга хава. Неонките са стадни риби, вземи повече от 2, не те съветвам да взимаш гупи, умират като мухи защото не са като тия от деството ти.
За визията: Сложи тъмен фон на задното стъкло, така рибите и растенията се открояват. Сложи повече растения, така ще подпомогнеш азотния цикъл. Лично аз не харесвам кулички, ковчежета (първоначално и аз се метнах на тях, но като видях тук страхотни аквариуми, които се стремят да се доближават към естествената картинка, ги зарязах). Черният грунт също не ми харесва, още повече че той е боядисан незнайно с какво и е възможно сомчето да си е отишло и от някоя токсична съставка на боята, защото е дънна риба.
Вземи си качествен термометър.
Повишаване на твърдостта - варовиков камък, мраморен грунт, кварцов грунт. На Съботния пазар има, но лично аз съм видяла друг човек във форума какво предлага и мога да ти споделя на лични за да му пишеш (за да не е открита реклама). Той определено може и да те посъветва.
За дехлорирането - ако имаш впредвид Акватан или подобни, правилото е да се сипва само във водата, която сменяш. Докато се науча, го изипсвах и в аквариума, рибите не умряха, но моите риби (гупи) са перманентно болни, така че не съм критерий.

Достатъчно изчерпателна ли бях?

yasenst

Здрасти, напълни аквариума до горе. Нагревателя, трябва да е потопен напълно, тези на RS са така. При мен в началото, бяха четири тестови неончета и здраво се гонеха. След време, когато ги направих пасажче, малко се кротнаха, е пак се сръчкват от време на време, но за неони май е нормално. Под филтърната вата, можеш да си сложиш малко керамика, да се въдят бактериики в нея. Успех в начинанието и много да му се радваш  *DRINK*

zlobjul

Благодаря много за отговорите !

Черния грунд ми го препоръча продавача , щото нямало да си личи толкова като се цапа , по лесен бил за подръжка . И аз исках светъл, даже направо кварцов пясък , ама ме убеди, че бил много труден и зеленясвал и ми продаде черния. Относно ковчежетата - да, и аз от няколко дена разглеждам какви прекрасни растителни аквариуми има и се паля да си направя един втори малък само растителен. Ще взема термометър. Ще се радвам ако ми дадеш контактите на човека. Ще взема и повече неончета , но исках да видя какво става в началото. Четох преди да ги купя и видях, че се препоръчва поне 2 седмици преди да пуснем рибите , ама продавача вика - ей ти това и няма проблем - и ми даде Bio Nitriveca (верно, че и аз бях нетърпелив и не се дърпах много ) . Ще действам и ще пиша пак .

Мерси отново !

yasenst

Не бързай да пускаш нови рибки, въпреки препаратите. Изчакай поне двадесет дни и тогава, ако всичко е наред, взимай още.

DPI

Точно черния грунт ще цапа повече според мен.
Имаш ЛС.

zlobjul

Ок няма да взимам нови рибки в близкия месец , дано оживеят тези, които са вътре... другото сомче се държи според мен странно , като че ли трепери или получава гърчове през време, явно и то е на път ... :(  Смених 1/3 от водата днес ,измих филтърната вата ( надявам се да не е грешка ) , напълних аквариума до горе. 

Bio Nitriveca може ли да се слага докато вътре има риби ? Има ли начин да спася второто сомче ?
Поздрави

DPI

Смени грунта. Гърченето пише че е признак за амонячно отравяне. Чести смени на вода. Био нитривека може и директно в аквариума.

niki_o

Само за грунда нещо не разбрах.Защо решихте,че е боядисван.Черен е да,но базалта като се намокри е точно този цвят.Тук в Германия единствения грунд с апсорбиращи качества е точно черен и повярваите ми няма боя в него,докато издигнатото в култ в България Манадо в Германия не се продава.
Проблема не е в грунда,а в незацикления аквариум в комбинация от стресирани рибки.Все още не е ясно поне за мене от кой вид е въпросното сомче....как да помагаме без информация незнам *NO*

saxon

Здравей колега.Нищо му няма на грунда и азотния цикъл си върви нормално с нутривек.Сложи повече бързорастящи непретенциозни растения/егерия,роголистник и др/за да се зацикли по-бързо.Гъба и грунд не мий,защото там са полезните бактерии.Виж амоняка -трябва да е нула.Не слагай повече риби засега.За такъв малък аквариум -малки рибки.Колкото до хлора сменяй с престояла вода.КН и GH не ги гледай сега.

yasenst

Ватата ще трябва да я чистиш, но не го прави под чешмата. Когато сменяш водата я изплаквай в тази, която си източил от аквариума.

zlobjul

И второто сомче умря. Не вярвам и двете да са били болни или стресирани ... Неончетата са си живи и здрави и ядат, и са активни . Грунда , според бележката , която са ми дали е черен кварц 3-5 мм.- да не би да е от него ?

niki_o

Ще кажеш ли вече каква порода бяха или е тайна?

DPI

Човекът не знае. По-нагоре е писал, че може би е "анциструсче".

niki_o

А може би Отоцинклусче според мене .ИЮз незацикления аквариум ги е убил.Анцитрус мре трудно и неоните нямаха шанс ако водата или грунда са смъртоносни за него.За това питах....ако са били Ото то смърта им не е някаква голяма мистерия и търсене на проблеми е ненужно.

Similar topics (5)

50252

Публикации: 17
Прегледи: 6937

54628

Публикации: 1
Прегледи: 1930

51560

Публикации: 8
Прегледи: 3155

60141

Публикации: 18
Прегледи: 3365