• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.05.2024 14:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за съжителство и добавяне на CO2

Започната от georgibudinov, 20.02.2015 11:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgibudinov

 Здравейте !
Така..ще си купувам растения за аквариума( не им знам името ) и смятам да сложа доста.Аквариумът е 60л. има си осветление и всичко необходимо,само не знам дали трябва да се добавя задължително CO2(понеже знам че е доста скъпо) И още един въпрос, сега имам само 1 лабео в аквариума, мога ли да добавя 3/4 молинезии към него(понеже в нашия град продават само черни на цвят и съм чувал че лабеото може да ги гони )

Caxapa

Всяко растение си има свои изисквания и нужда от Со2. Някои задължително изискват подаването на газ а други  не. Щом ти не знаеш какви растения ще си купуваш, то ние логично няма как да знаем също.
Лабеото наистина гони Молинезии с черна окраска и всичките ми опити да добавя Молинезия в аквариума е завършвало с неуспех.

wwladoo

Моето мнение е същото като на колегата,махни лабеото от аквариума,то е силно териториална риба и тормози наред особенно риби с подобна вретеновидна форма на тялото като него, а и аквариума ти е малък като обем за отглеждането му на голям размер.Ако е от вида биколор,лабеото направо забрави,опитва се да посяга и на защитната слуз на тялото на някои по големи плоски риби като скаларии,дискуси и т.н.Ако е от вида Френатус/тъй нареченото зелено лабео/агресията е по малка но....по добре не се занимавай,това е моят съвет. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

georgibudinov

Лабеото явно ще го махна, а относно растенията може ли да ги снимам и да ви ги покажа за да прецените :)

saxon

Естествено че може.Нали за това е форума.А какво ти осветлението,грунд,филтрация и т.н.

georgibudinov

http://www.amazon.com/Magic-Jet-Resun-Charcoal-Internal-Filter/dp/B007QBFTQ6 това е филтъра, осветлението е 8W луминисцентна лампа(до колкото разбирам де  :-D )

jabeto

Филтъра ако не претоварваш аквариума с риби ще върши работа,но с това осветление 8вата трудно ще гледаш растения.Трябва ти поне 30 вата.Дай размери на аквариума за да могат да ти препоръчат колегите какви лампи да си вземеш.Дай снимки и на растенията за да се види какви са и да ти се дадът съвети.Ако пък те мързи да качваш снимки виж тук да ли ще откриеш твоите и прочети инфото за тях.
http://aquariumbg.com/rastenia/Microsorum%20pteropus
Трябва малко да почетеш темите от падащото меню в ляво.Много хора си мислят ,че аквариум с рибки е лесна работа ,пълниш с вода бухаш рибките и готово.И после се почват жабуняците умиране на риби и отказване.Дай информация за аквариума ти (размери),какви рибки мислиш да гледаш,какви растения и въобще цялата ти идея за аквариума за да може да ти се даде изчерпателен и полезен съвет.И малко четене на основните теми за стартиране на нов аквариум също ще ти е от полза.Поздрави  :-)

georgibudinov

Аквариума ми е с размери 60/23/40 дължина/ширина/височина. Растенията още не съм ги купил, най-вероятно ще ги купя в неделя.Иначе мисля да гледам живородки но още не съм решил какви. Друг проблем е лабеото което много го харесвам и не знам на кого да го дам(искам на свестен човек да го дам).Мисля да взема и 2/3 коридораси .

jabeto

За осветление си взимаш т8 пури на 60см по 18вата са .Взимаш 2 или 3 такива пури (зависи колко бърз искаш да ти е аквариума и какви растения ще искаш.Може да направиш осветлението на 2 кръга.За модела на лампите:Филипс ,Силваниа,каквито си избереш.Цветна температура,зависи как ти харесва да изглежда аквариума .Може 865+840 ,865+827,865+865,865+Силваниа аквастар,абе както ти харесва,ама 865,840,827 има навсякаде и са евтини.Ако ще правиш полянки,коридорасите ,ще я ровят, по-добре отосинклос афинис .Реши какво искаш преди да купуваш.Говоря за растенията.По принцип си направи в капака място за 3бр.пури ,за да може ако някога решиш да правиш нещо по капризно да не преправяш.един вид да се презапасиш. *THUMBS UP*

georgibudinov

Мерси на всички за отговорите, а относно капака-как мога да си го направя сам понеже не съм много във  час със тези неща  :-) :-). Само да кажа че моя аквариум е голо стъкло ( от никъде няма нищо- поне за сега )

jabeto

В раздел оборудване,под-раздел направи си сам има теми със подробно разяснение и снимков материал

georgibudinov

Така разбрах как да го направя само да попитам може ли да се направи от диодни ленти ?

jabeto


georgibudinov

Да, но смятам че ще е по ефективно и красиво  :-) Мога ли да пусна 3/4 коридораса при живородките ?

azanzu

аз слагам Лед понеже ми излиза по евтино и по икономично от към ток

Similar topics (5)

55978

Публикации: 13
Прегледи: 3212

53648

Започната от Deqn99


Публикации: 28
Прегледи: 11033

57176

Публикации: 17
Прегледи: 8051

60064

Публикации: 6
Прегледи: 1574

58995

Публикации: 1
Прегледи: 1967