• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръки за грунд за нов аквариум

Започната от soeasy, 18.08.2015 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

soeasy

Здравейте колеги!
Нов съм във хобито и сегашния ми аквариум не е на идеално ниво.От малкия ми опит който добих за няколко месеца,искам да се пробвам малко с акваскейп.Сегашния ми грунд беше dupla ground (приличаше малко на манадо).Сега си търся черен (тъмен) грунд.Видях във BG-Pet.com грунд на марката Hobby,а именно BONALIT schwarz.Тъй като пишат че е черен а на картинката не си личи,искам да попитам вас дали някой е ползвал посочения грунд.Видях само едно питане за него но без отговори.Видях още един грунд към който съм се насочил той е ето този ( http://www.megazoo.bg/bg/item/1979-eren-grund-1-3mm-/ ).Бихте ли ми казали дали сте ползвали някой от двата и дали вообще стават за аквариума.Знам че има много грундове за аквариум но съм се насочил именно към черен защото много ми харесва как изглежда аквариума със тъмен грудн.Благодаря предварително на отзовалите се  *thanks *thanks *thanks

Penta

Ако ще е инертен грунд прегледай http://kamani.biz/bg/grund-za-aqvarium.html , има избор от черни грундове.
Не разбрах какво точно не харесваш в нивото на аквариума си - естетичен вид или състояние на растенията, но ако с Dupla Ground не харесваш вида на растенията, то с инертен ще стане по-зле. Dupla е много добър грунд за растения  (като изключим малко по-едрия му размер) .

bunzip2

Дуплата е добър грунд да. По свойства, може би като манадото.
Също толкова лек.

За всички, които се чудят каква е разликата точно между двата грунда, ето ви едно фото :).
Качеството не е добро, но ясно се вижда разликата в размера на фракцията.

(Ляво - Dupla Ground , Дясно - JBL Manado)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2F55lc1tcpp%2Fdupla_VSmanado.jpg&hash=b0930c5768d7a5b2a69c7020426a1bfe3a465470

soeasy

Не че не харесвам аквариума сега,просто с dupla ми я много трудно да оформя някакъв скейп,а просто ми е мерак да пробвам с нови растения и вообще някакъв вид акваскейп.Общо взето с dupla след опит за малко релеф след седмица всичко беше изравнено.Сега идеята ми е да сложа инертния грунд върху подложката която имам(tetra plant complete substrate) и евентуално след време да боцкам глинени топчета.Дано да се получи и да успея да се справя.А за kamani.biz днес попаднах на една тема в която има доста недоволни хора от тях.Незнам ще разглеждам още и евентуално ще помоля роднини софиянци да отидат да ми купят и да го пратят.

bunzip2

kamani.biz ще свършат работа.
Ако мислиш да слагаш инертен грунд, поне сложи отдолу 2-3 см. лава или пемза.
Иначе да, дуплата е лека. За да се получи релеф, трябва да използваш и друго освен грунда. Примерно камъни, корени и т.н.
Аз лично за да създам височина в задния план, под грунда съм наредил камъни, които съм покрил. Така задната част остава малко по-висока. Но ако искаш да правиш някакво вълнообразно дъно, с грунд от този тип, наистина трудна работа.
Но пък за сметка на това е с добри качества и не задържа органика :)

soeasy

А от къде да намеря лава или пемза.Никъде в интернет не намерих актуална обява някой да продава.Моля за помощ вие от къде си купувате?Или някой ако знае къде в Бургас да намеря?

pl86

Лава - пак от kamani.biz скоро купувах, не знам като размер дали ще ти е ок (10-15мм я водят), аз я взимах за пълнеж в съмпа, беше доста евтина в сравнение с тази в зоомагазините, 25 кг - 20 и нещо лева до колкото помня. 
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Similar topics (5)

58406

Публикации: 20
Прегледи: 6148

50654

Публикации: 1
Прегледи: 1965

58475

Публикации: 23
Прегледи: 8415

54628

Публикации: 1
Прегледи: 1930