• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 22:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръки за аквариум с Дискуси и неонки

Започната от iZakaroN, 16.08.2014 00:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iZakaroN

Здравейте,
Понеже съм нов във форума може би е добре първо да се представя: Като малък се запалих по акваристиката, но в по-късните тийнейджърски години зарязах това хоби. Отново го преоткрих в студентски град след като се задоминх :). Тогава започнах с идеята да си нарпавя сам голям аквариум с разнообразни риби, с уговорката - без размножаване. С един приятел скалъпихме от втроря опит 250 литра аквариум и всичко вървеше по план, докато не се оказа че имам 2-ка скаларии. Това беше моя дестка мечта. От същоя мой приятел взех 120 литра нисък аквариум, попрочетох старите соц книги и ... след няколко месеца целия апартамент беше в аквариуми... и така докато не се преместихме. От тогава мине се не мине и се замислям къде мога да си скапъпя едно малко аквариумче.

Така до преди около месец, след подхвърляне на идея за голям аквариум, когато от от фирмата ме помолиха да се захвана с осъществяването на проект за "голям" аквариум в офиса. Срещнах се със шефа за да разбера каква му е идеята. Първият въпрос ми беше колко голям ще е аквариума, при което получавам отговор "На цялото това място", при което аз останах в шок. Ставаше въпрос за междинна стена от стъкло с размери 4.3м и височина сигурно 2 :). Когато подхвърлих идеята за голям се надявах на 300-400-500 литра :). Моменталния ми отговор беше "Акули ли ще гледаме?".

Та така. В крайна сметка след консултация с няколко фирми стигнахме до 2 основни размера:
1. 230x90x50
2. 430x90x50
Крайната цел е финансово да бъде одобрен от баш шефа, а също така всички да му се кефят. Всъщност понеже "еко" е много модерно в нашия офис също така може да се каже, че целта е да се постигне "еко аквариум".

Днес след като по-сериозно се замислих какво лично аз искам стигнах до растителен аквариум с Дискуси, неонки и ансциструси. За това и промених малко височината на 80 см. заради растенията и реших че може да се увеличи от широчината за по-голяма дълбочина и пространстевен ефект на аквариума. Та стигнах до 2-та гранични размери на аквариума:
1. 230x80x50 - 920 литра
2. 430x80x80 - 2752 литра

От тука на татък са ми въпросите:
1. По колко риби от посочените видове е разумно да се гледат в 2 та размера аквариуми.
2. Какви други риби е подходящо да се гледат заедно с горепосочените, естетически и биологически, за да се съсздаде нещо като екосистема.
3. Какви растения бихте препоръчали за такъв аквариум. До колкото разбирам основния проблем е температурата и то основно ако трябва да се лекуват с повишаване на температурата до 32-34 градуса за по продължитлено време.
4. Мекотели, безгръбначни etc.
5. Видове който не са напълно температурно съвместими (примерно имат граничен температурен диапазон в който се чустват добре) но биха могли да се аклиматизират. Как е най-добре да протече заселването на такъв аквариум и аклиматизирането на рибите ако се има в предвид че в началото ще се гледат малки дискуси който изискват по-висока температура.
6. Какви са трудностите и цената за подръжка. Как би се отразила проточна система на поддръжката? Предполага се че ще се прави от фирма на абонамент, поне на първо време, а аз ще уча занаят :D
7. Как бих могъл да разбера конструкцията на сградата до колко килограма ще издържи. Става дума за 2.75 тона максимално тегло. Сградата е бивши индустриални халета на бившия хладилен завод и смятам че са проектирани да издържат много килограми, но стои въпроса с преконстроирането им на офис, с достроявания и знам ли какво още не.
8. Идей за други видове риби като аквариума продължава да отговаря на всики изисквания споменати по-горе, като подлежат на промени височината и широчината на посочените вече 2.3 и 4.3 метра.
9. В мемнта не се сещам, но предполагам ще дойдат още много въпроси .

Благодаря предварително на отзовалите се.

ПС: Сега разбирам май, че говоря за холандски аквариум :)



Публикациите са слети: 17.08.2014 14:44

Я направо препоръчайте човек който би се наел с дизайна на един такъв аквариум, да го наемем от фирмата.

Similar topics (5)

52895

Публикации: 2
Прегледи: 2980

58413

Публикации: 19
Прегледи: 14148

56809

Публикации: 6
Прегледи: 3596

56541

Публикации: 4
Прегледи: 2484