• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ при избор на външен филтър

Започната от corcoran82, 22.08.2013 09:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

corcoran82

Здравейте, гледам риби от 2 години, имал съм своите върхове и падения, за последните не ми се говори, но важното е, че те най-вече учат, а за върховете – майка молинезия роди повече от 50 малки, които вече втори месец се бунтуват в 15 литрово подобие на аквариум, не ми се продават или подаряват, затова реших да взема един около 130 литров съд, харесал съм този http://aquariumbg.com/forum/predlagam/prodavam-dva-akvariuma-(95h35h45-i-65h32h43)-s-kapaci-i-osvetlenie/
Но ми идва малко скъп, ще се свържа с колегата, за да разбера дали е навит да посвие цената. По темата – бях решил да взимам канистър на тетра, но след едноседмично ровене из форума, като че ли ме убедихте да взема Еheim 2213. Въпросът ми е, дали този филтър ще е достатъчен за аквариум около 130 л.? И още – правилно ли съм се насочил към марката или бихте ми предложили нещо друго? И, за да не си починете от мен, в магазина, от който мисля да купувам, се предлага в две разновидности - http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/classic-9491/eheim-classic-250-vynshen-filtyr-s-pylnej-biomedija-i-dvojni-kranove-za-akvariumi-do-250-litra-21774
И
http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/classic-9491/eheim-classic-250-vynshen-filtyr-s-pylnej-gybi-i-dvojni-kranove-za-akvariumi-do-250-litra-28131
В първия случай е с биомедия и двойни кранове, във втория – с пълеж гъби и двойни кранове. Разликата в цената е 20 лв. по-малко за този с гъбите. При положение, че мисля да слагам сипоракс (надявам се, че и вие така ще ме посъветвате), мисля да взема варианта с гъбите. В този ред на мисли, чудя се дали в събота на пазара в Подуене няма да намеря и базов модел без гъби и без нищо, на още по-ниска цена. Много ще сте ми нужни, да ми предложите пълнеж – гъби, вати, въглени, вулкани... Бос съм с канистърите, досега всичко беше с вътрешни филтри. Ако новият аквариум тръгне добре и съм доволен от външния, ще сменя и на старите аквариуми. Затова съм изключително благодарен на всяко напътствие и съвет.
И последно, усещам, че ставам досаден, в аквариума мисля да гледам въпросните молинезии, в комплект с калихти (Нoplosternum thoracatum) и коридорас палеатус – първите са ми изключително симпатични, а с вторите бебетата вече свикват, тъй като съм им пуснал един мъник в настоящия тесен зандан. Удачно ли е според вас?
Тъй като трябва да се действа бързо, гледам, че на някои от молинезиите им се ококориха очите (адски е трудно да се поддържа водата в такъв тесен и пренаселен аквариум, нитритите все са наднормени), опитах се да включа всички терзания около новия старт (нито купил аква, нито филтър, ама до дни и това ще стане) и съм ви предварително благодарен за отделеното време и внимание.

M14iro

Здравей! На този канистър Ехейм като му гледам инфото и виждам, че е 440л/ч.,  малък ще е за твоя 130л аквариум. Трябва ти по голям ,нещо с над или 600л/ч. И в канистъра слагай само една гъба и другото го пълни с керамика или лава. Бих те посъветвал да сложиш лава, хем по евтинко ,хем и също така добро като керамиката или други такива. Аз на 120 л аквариум ,който имах бях с канистър Атман 3335 ,които е 600 л/ч за 120лв  с гъба, и нямам никакви оплаквания от него. Допълних го  с 2 литра лава за 10лв.и си свиркам.  Дано съм бил полезен

dalgia

От опит разбрах че колкото повече филтрация толкова по добре.И според мен ще е малък филтъра.Ще си позволя да те посъветвам и нещо друго.Огледай се за модел филтър на които се откача цялата глава със двата маркуча,по лесно става почистването.А така всеки път трябва да измъкваш маркучите и после да ги нанизваш и пристягаш наново.Според мен няма да е удобно,а ще се налага почистване повярвай ми.

corcoran82

Много благодаря на двама ви за съветите.
Няма да е Ехейм, прехвърлям се към Sera Fil Bioactive 250. Пише, че е 750 л/час. Като пари е 165, но с включен сипоракс, така че реално излиза някъде 145 лв, което ми се струва приемливо, при положение, че няма да му купувам нищо допълнително. Като че ли е от моделите с откачаща се цяла глава и няма да има играчка с маркучите. Колкото до лавата, много добро предложение, ако пак сменя плочата и не взема сера със сипоракс, лава ще да е :)
Благодаря още веднъж, ако се сетите да добавите още нещо, цял съм слух.

Penta

Бих ти предложил да погледнеш и филтрите на Atman. За моя 200 литров ползвам модела 3337, но за теб бих препоръчал 3336. Пълнежи няма освен гъба и вата, но пък идват с  пълно оборудване от маркучи, кранове, флейта ( моята е нещо от сорта 2х40см) плюс да го наречем " Lilly Pipe"  накрайник. Значително по-тих е от малкия ми филтър Eheim 2213. То верно всеки си хвали стоката, но аз съм много доволен. :)

M14iro


corcoran82

Този Атман става все по-привлекателен. Тъй като минавам на вариант аквариум по поръчка, може и да отиде към 150 л., така че май ще е по-добре, ако е Атман, да е по-големият 3337. Щом го хвалите като хем тих, хем не предизвикващ наводнения, а и в други теми разгледах, все са доволни :)
Как стои въпросът с разкачането - цялата глава или се вадят маркучите? Не мога да му открия характеристики на литража, колко кошници са. Като го взема, ще замоля за съвет за пълнеж - колко гъба, колко биопълнеж...
Разглеждам вариант и на Сън Сън, но Атманът с изцяло добрите отзиви става фаворит. Видях, че дискус.бг е официалният вносител, ще звънна да ги питам колко е гаранцията.

Penta

Маркучите не се вадят, на главата има кранове които се разкачват лесно. 3337 е с две големи кошници, едната с гъба и био медиа, другата само с био медия и най-отгоре малко вата.

corcoran82

Благодаря за отговора, Penta. Почти сигурно ставаме колеги по външен филтър :)

dalgia

Не ги знам тия филтри какво им е качеството,но последно си бях купил китайска автоматична хранилка.Е излезе такъв боклук които просто няма аналог.Работеше но всеки път пускаше различно количество храна.Помъчих се да я модифицирам,но нищо не излезе и съответно отиде във кофата . Беше миналата есен а още ме е яд че 35 лева отидоха на вятъра. Сега ще трябва да дам 100 за нова и ще ми излезе златна.Не съм имал такъв филтър и не мога да кажа нищо за качеството му.И аз доста четох и питах  преди да си  поръчам.Във крайна сметка се отказах от китайска марка и се радвам за това.Дано да случиш на читав не знам,маи всичко е късмет.По добрите филтри са със по ниска консумация на енергия,което не е за подценяване.Не може да сравниш 55 вата със 20 вата нали.Дебита които дават производителите не отговаря.След като му по смениш пълнежите и малко се по задръсти разбираш че е трябвало да си вземеш по големя модел.За съжаление всичко това го разбрах по трудния начин.Успех във избора.

M14iro

dalgia . Има и качествени китайски стоки и Атман- а мисля , че е точно от тях. А за Ам-тор бих казъл , че е 2-ро качество стока . Имам ги и двата. Ам-тора ми 3338 започна леко  вече да бръмчи, а съм го ползвал 1година ,предполагам,че е от ротора. Ако е от него,то в Дискус ги имат ротор за Атман 3338  - 20лв., дано само да стане на Ам-тора.

djibarov

http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/nyakolko-vaprosa-za-sun-sun-hw302/msg389922/#msg389922

Много съм доволен вече работи 2 години без шум и проблеми, а е и с УВ.

corcoran82

Колеги, благодаря на всички ви за полезните мнения, които са безценни за лаик по темата, като мен.
В крайна сметка, изглежда, ще взимам аквариум нов, по поръчка, и ще бъде между 160 и 200 л.
За момента вариантите са купуване на Атман 3337, не Ам-тор, от магазин Дискус (надявам се, да имат представителство в София) или нещо на Сън-Сън, като споменатият с добро hw302 ще ми е малък по всяка вероятност, така че ще взема по-голям модел, ако се спра на Сън-Сън.
По технически данни Ам-тор го дават 30 вата разход на енергия, Сън Сън е 35.
Сега видях, че в ребуса се появи ново неизвестно - ув лампа. Нужна ли е, доколко е нужна, гледам, например, че разликата между два модела Сън Сън 303А и 303В е 30 лв. в полза на този с лампата. Подозирам, че спокойно ще мина и без да смущавам радиационния фон в района, но все пак, с питане и аквариум се стартира :)
dalgia, ако не те затруднява, драсни един ред, какво си взел ти и доволен ли си от него.
Мерси на всички ви

Similar topics (5)

58029

Започната от maks25


Публикации: 6
Прегледи: 2741

51748

Публикации: 4
Прегледи: 2656

48968

Публикации: 5
Прегледи: 2746

50572

Започната от ventzislav


Публикации: 2
Прегледи: 1890

57816

Публикации: 3
Прегледи: 2466