• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 00:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум. Моля за съвети!

Започната от What_the_Foucault, 30.09.2015 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

What_the_Foucault

Здравейте,
Нов съм във форума и в света на акваристиката. Стана малко по случайност – трябваше да гледаме 7 плати за няколко дни и по стечение на обстоятелствата останаха при нас за постоянно. Понеже ни ги сервираха в буркан, започна едно бурно четене и постепенно с приятелката ми осъзнахме, че ги мъчим сериозно. Оттам – 17 литров аквариум (платите са много малки – по сантиметър-два) с грунд, растения, първо с въздушна помпа, а напоследък – нова вътрешна помпа с дебит 200л/час. Днес една плата умря – не знам какво точно ѝ стана, другите са много живи, игриви, растат, а тази плуваше настрани и се движеше в аквариума като цепелин – нагоре-надолу, удря се в растенията и се крие във възможно най-тесните места. Преместихме я в друг аквариум, отделно, но днес си умря. Надявам се не е заразно, доколкото другите изглеждат много жизнени.
Причината поради която пиша е за да помоля за съвети и упътване, защото скоро ще се сдобием със 70 литров аквариум. И понеже не ни се иска нито да мъчим, нито да убиваме още рибки, последните дни чета доста, опитвам се да се образовам (пак казвам – допреди седмица-две нищо не разбирах от акваристика) и да постъпя най-правилно. Ясно е, че сегашния 17 литров аквариум не става, със сигурност е прогрес от буркана в който ги взехме, но няма да могат да се развият максимално. Затова сега ще напиша това, което съм измислил за старта на новия аквариум, като ще съм благодарен да давате съвети и да показвате грешките ми за да няма аварии.
Новият аквариум се води 70 литров като предполагам, че след грунда, камъни и т.н. ще е около 60 литра. Планирал съм да го засадя силно и по този начин да разчитам доста на растенията за филтрация. В момента използвам вътрешна помпа 200л/час, която първоначално създаваше сериозен водовъртеж в малкия 17 литров буран, но си поиграх и удължих самата флейта за да намаля течението и донякъде се получи. На помпата пише, че е за аквариуми по-големи или равни на 60 литра и тук е първият въпрос – ще мога ли да я използвам за новия аквариум – ясно е, че е малка, но ако е силно засаден и т.н., помпата ще успява да върти водата около 3.5-4 пъти на час.
Първо мислих да сложа водата, да засадя растенията и чак след около 2 седмици да пусна рибките, но днес ме посъветваха, че реално мога да сложа водата от сегашния аквариум + престояла от чешмата + сегашния филтър (който се води, че е напълнен с хубави бактерии, които ядат амоняк и нитрити) и да задействам аквариума веднага. Това със старта ме тревожи. Как предлагате да действам? Да послушам ли съвета или да си го оставя 2 седмици да се завърти цикълът?
Другото нещо са рибките – ясно е, че постоянно аквариумите се препълват. Не ми се иска при мен да става така. В този смисъл искам да попитам – тези 6 плати ще могат ли да живеят добре в 60л, ако добавя 2 черни молинезии и 2-3-4 сомчета (джули или панда)?

Понеже стана дълъг пост, ще ви задам останалите неща под формата на отделни въпроси и ако нещо съм пропуснал, питайте, ще казвам.

1.   Трябва ли да се мие новият грунд преди да се постави в новия аквариум (под вода, да се отмие мръсотията от него)
2.   Какви растения бихте ми препоръчали да засадя?
3.   Какво мнение имате за меланиите? Имам в момента 2, дали да ги преместя в новия?
4.   Ще бъде ли достатъчен филтърът, ако не претоварвам аквариума и го напълня с растения (ето го филтъра http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&product_id=25)
5.   Мога ли да вместо молинезии, да взема няколко гупи? Разбират ли се с платите?
6.   Ще им бъде ли комфортно на сомчетата, ако не са 5-6, а по-скоро 2-3. Знам, че обичат да са повече, но не съм сигурен дали мога да сложа над 4.


Сигурен съм, че ще имам още въпроси, но засега ще спра. Извинявам се за дългия пост, просто ми се иска да изпипам нещата. Все още не съм взел новия аквариум и най-вероятно забравям доста въпроси, но ако се сетя ще допълвам.

ti6o89

Здравей колега,добре дошъл във форума и успех в хобито. Ще се опитам да ти дам на кратко моето мниние по въпросите ти:
1 хубаво е да го измиеш защото ще стане много мътно,даже може (но не е задължително)да го вариш.
2 за разстения.. Някакви мъхове,криптокотина,анубиас,валиснерия.. Много зависи от осветлението което сложиш,аз поне не прочетох нищо.
3 мисля че няма приблем да ги пуснеш
4 смятам че ще ти свърши работа,позвал съм подобен филтър и ми е вършил работа.
5 за животодките принципно се водят миролюбиви,но винаги има изключение с тяхното съжителство
6 аз и по 1-2 съм гледал без проблем.
Пак казвам това е мое мнение,послушай и другите колеги,това което казвам е от собствен опит. Поздрави

baygry

Здравей.първо да кажа че и аз съм съвсем нов в акваристиката.така че не приемай мнението ми за миродавно.
Филтъра определено е малък според мен,дебита му пада значително след известно време.
Разстения определено сложи бързорастящи,по късно може да ги подмениш с бавнорастящи.
Относно рибките нищо не мога да кажа за живородките освен че ти трябва по 3 литра вода на рибка,но сомчета си вземи-големи са сладури,3-4 като бройка е ок според мен,но мисля че аквариума ти позволява и повече да са.
С риск да ме разпънат на кръст,ако е работещ стария аквариум и преместиш цялата вода,филтъра и грунда,би трябвало да може да ги пуснеш рибките веднага.
Аз бих го напълнил до половината,бих пуснал рибоците и всекидневно бих доливал по 7-8 литра..за да избегна драстични промени във състава на водата.
Нов грунд задължително се мие под течаща вода.
Пак уточнчвам ще това е мое мнение и е желателно да прочетеш някои от статиите от падащото меню в ляво.
Поздрави и успех


Amev

1- новия грунд задължително го измий хубаво до положение водата която минава през него да е бистра.
2-анубиаси , криптокоринка , микрозорум и някой бързо растящи ще помогнат много.
3- много се размонажават и ако няма нещо да ги редуцира стават доста.
4- имам същия филтър и го ползвах за 20-тина литра. Много ми е малак обема на филтърния материал ,а и след задръстване дебита му значително пада и иска ежеседмично почистване . Най-добре в началото го остави и него но си вземи някой 500-600 литра , гледай да е с повече място за филтриращ материал.
5- някой друг колега който е гледал такива рибки да каже
6- по "учебник" за тези сомчета пише минимум 4 (аз гледам само 1 боция)

What_the_Foucault

Благодаря за отговорите. Все още се чудя за помпата. Знам, че е малка, но нали се води, че ако има много растения (бързорастящи) и не е претъпкан с риби може да мине и с по-малка филтрация? И още нещо...След месец, когато активният въглен стане излишен с какво трябва да го заменя (няма много място в кутийката)? С нов активен въглен или просто да го махна и да сложа допълнително гъба на негово място?

geshi

В аквариум с растения не се алага активен въглен.

baygry

Активния въглен служи за химическо пречистване на водата,обикновено се ползва след употреба на лекарства или химикали.
Растенията помагат за биологичното равновесие и пречистване,но за механично си трябва филтър според мен.
Въглена можеш да го замениш с гъба или някаква пореста керамика,вече има голям избор на пазара.
Но всичко е въпрос на лична преценка и усещане,ползвай този и след време ще си прецениш( в зависимост от качеството на водата) дали да поставиш по-голям.Лично аз мисля че ще ти е недостатъчен.
Поздрави

getsata73

Имам същият филтър в 40 л. Бързо се зацапва гъбичката така ,че трябва да чистиш всяка седмица ,като не забравяш да почистиш и ротора че събира налепи .Отделението с въглена е колкото един кибрит ,няма смисъл да го пълниш с нищо много е малък .Не трябва да махаш пласмасовата кутийка ,нека стои дори и празна ,защото иначе ротора засмуква гъбата и се запушва !
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

What_the_Foucault

Аз си купих специална гъба (едропореста) и я сложих на мястото на активния въглен. Оригиналната е първа - така тя "заразява" и втората гъба. Засега помпата е наред. Дебита не е паднал, върти се супер, но се видя, че няма да стане за новия аквариум. Сега ми върти в един 17 литров (15 реални) и с флейтата течението е идеално, т.е. няма как щом за 15 литра е добре, да свърши работа за 60+. Сега като се замисля...Коя китайска, по-евтина помпа може да я ъпгрейдна и да сложа, освен гъбата и малко керамика (ясно е, че не може да се сложи достатъчно, но поне да има загатване). Ако имате положителни отзиви за някоя евтина с дебит 400-500-600л/ч ще се радвам да споделите.
Поздрави!

geshi

Моят такъв съм го напълнил с вата и всяка седмица го чистя.

Amev

Аз имам китайчета на SOBO и преди да сложа външен си вършиха перфектно работата. Левия е 600 литра , десния е 900 литра. В комплект с флейти и гъби. Цената е някъде 15-20 лв. За тези пари са си перфектни. Този 900 л/ч му бях сложил и сера сиропакс мини.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F10%2F02%2F464dd36c9e7d4e30bc91c66065a033a5.jpg&hash=0ff32d3549e4d13e0e2676577c6af92a89bdd084
Ползвай максимата на мечо пух "колкото повече толкова повече" и ако разликата е 2-3-5 лв. Взимай по голямото, винаги може да оправиш течението с флейтата! От опит казвам , в момента на 72 литра (55 реални) съм с канистър 1400 л/ч ! А и както е казал колегата стойностите на никой филтър не са реални било то и марков, така че прави сметка какво остава за китайчетата.

addicted

И аз имах такава 200л/ч помпа в 40 литров аквариум. Запушваше се за седмица, налепите по ротора не съм ги пипал щото като го изчистя и почва да бръмчи. Имах и бактериална ципа с него. Смених го с най-малкия канистър на SunSun, HW-603. Малко по скъп е от вътрешните филтри, 49 лева, но вътре съм сложил едропореста гъба, една по ситнопореста, слой вата и 500 гр керамика. Има едни пластмасови решетки който дистанцират палнежите от капака и дъното, според мен ако им се скъсят малко крачетата ще събере още толкова керамика, пък ако се махнат двете гъби който общо са дебели 7-8 сантиметра и се сложи само една дебела 2 см да рече си отива към килограм и половина керамика. Дебита му е 400л/ч и за около месец не е паднал според мойте наблюдения. А и ципата изчезна, а и нямам никакви филтри вътре.Филтръра идва с три гъби с различна едрина и вата.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Ftuqzl8mef%2Fsunsun_hw_603b.jpg&hash=57c16dd95a036f4de8ab851948f5d1a178a64e0d

baygry


hip9

По добре ще е с канистъра предложен от аддиктед или пък с вграден съмп, според мен.

Amev

Найстина с канистър си е най-добре , на мен ми попадна и на ехеим един малък 300 л/ч ,който все още му търся предназначение. https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F10%2F02%2Fffd8cd1785ddf3cac116923dc1ea62d0.jpg&hash=ef785912b2cf21a979b2a89ddbe88267a6036cc0

Similar topics (5)

56809

Публикации: 6
Прегледи: 3608

52996

Публикации: 11
Прегледи: 5964

58569

Започната от maya.d


Публикации: 2
Прегледи: 1500

51269

Започната от kokoqn4o


Публикации: 1
Прегледи: 1780