• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 06:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум. Моля за съвети!

Започната от What_the_Foucault, 30.09.2015 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

What_the_Foucault

А относно сомчето? Кое е по-добре - няколко панди (3-4) или един анциструс (те нали могат само по един?). Не ми се иска нито да ги тъпча, нито да ги гледам без другари, ако обичат такива. Затова разпитвам. Пандите май не растат много, докато анциструса може да стане 12см. Кое е по-добре, според вас?

ti6o89

Аз лично бих ти препоръчал коридорасите,но ако анциструса повече ти харесва не мисля че ще е проблем,принципно е за по големички аквариуми,но аз съм гледал един 5-6месеца в 49 литров с неонки и никакви ядове не съм имал,после си купих по-голям аквариум разбира се

What_the_Foucault

Аквариумът от 70 литра се оказа, че сълзи. Затова се сдобихме с 50 литров - 50/26/36см. И тук идва още едно питане. Общо светлината ми е 19 вата (една бяла пура от 13 и една синя от 6 вата). Колко според вас трябва да свети? 9 или 10 часа? Калкулаторът на сайта ми го изчислява между средно и нормално осветление, но ми се иска някой с опит да каже, защото не ми се ще да развъдя водорасли.
Поздрави

What_the_Foucault

Благодаря на всички за отговорите. Стартирах аквариума и засега всичко е наред. Единствено се чудя дали да сложа едни камъни за които не съм особено сигурен. Прикачвам 2 снимки на аквариума и една на камъните, ако случайно ги познаете и кажете дали стават.






pro_filer

Най-лесно ще разпознаеш камъните с оцет. Ако след като капнеш няколко капки започне да шупти - може да се отрази на твърдостта на водата.  *DRINK*

What_the_Foucault

Имам нужда от още един съвет. Принципно водата се сменя 15-20% седмично при стабилизиран аквариум. Сегашният (който е на седмица) е с вода от стария, с гъби от стария и т.н., т.е. би трябвало да се е завъртял азотния цикъл, но не съм особено сигурен. Водата е чиста, но това нищо не значи. Въпросът ми е колко често да сменям по малко вода, докато аквариумът се води "нов", т.е. докато не е сигурно, че е стартирал азотния цикъл. Мога ли през 5 дни, защото виждам, че филтърът се е задръстил и дебитът му е намалял, а той се чисти с аквариумна вода и т.н...Проблем ли ще е на 5 дни да сменям малко вода? 15-20%? Ще прецакам ли завъртането на азотния цикъл или просто трябва да изчакам и да не сменям често, докато не се стабилизира?
Поздрави

jabeto

За една седмица едвали се е завъртял азотния цикъл.Сменяй поне 1-2 седмици още по 2 пъти седмично по 30%.Ето ти тема за стартиране на сладководен аквариум.Това,че си сложил вода и т.н.т от стар аквариум,ще ти помогне за стартирането,но не чак толкова бързо.Търпение му е майката.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98

What_the_Foucault


What_the_Foucault

Здравейте. В 50 литровия аквариум за кратко имах кафяви водорасли, но бързо изчезнаха. Сега изведнъж се появиха едни власинки по стъклото. Доколкото разбрах и това са водорасли. Растенията са криптокорини и валиснерия (към 5 корена валиснерия и около 7-8 криптокорини). Светлината е общо 24 вата като досега я държах включена по 8 часа. Сега като видях тези власинки реших да намаля времето на 6 часа, но пък на други място прочетох, че трябва да го увелича за да се развията растенията и така да премахната водораслите. Правилно ли съм постъпил като съм намалил светлината от 8 на 6 часа? Доколкото знам тези растения изискват малко светлина, а и на няколко места четох, че при поява на водорасли времето на светене се намаля докато се махнат и после постепенно се увеличава. На 6 часа ли да оставя осветлението? Мерси

discusfen

Засади си някакви бързо растящи растения хигрофила полисперма,лудвигия палистрис,лимонче.Те ще ти покажат колко трябва да светиш.Имат вграден часовников механизъм.Когато приберат листата на горе значи е време да гасиш.Когато светнеш ги разтварят.Тези растения които имаш се хранят предимно с кореновата система и извличат храната си от грунда а другите се хранят предимно с листата и извличат храна от водата.По този начин ще остане най малко храна за алгите и те няма да се развиват.Също може да пуснеш алгояди анцитрус,отоцинклус,сае.

What_the_Foucault


kaloqn_0998

Извинявайте, ако го приемете, като спам, но какъв вид е Криптокорината на снимката, аз си взех същата, но не знам вида. Иначе аквата е много готин!

What_the_Foucault

Не знам, продадоха ми я просто като криптокорина :). Някой по-запознат да каже.

Boqnov90

Колега избързал си с пускането на рибите. Сега ще започнат ядовете. Водорасли, пик на амоняка и от там още проблеми. Не става само с питане, трябва и четене.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk


kaloqn_0998

Аз не мисля че ще има ядове. Зависи от броя на рибите и вида.

Similar topics (5)

50189

Публикации: 12
Прегледи: 5474

56119

Публикации: 2
Прегледи: 2402

56749

Публикации: 0
Прегледи: 1732

54210

Публикации: 16
Прегледи: 7037

59971

Публикации: 9
Прегледи: 4013