Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Препоръки и насоки => Темата е започната от: Deyan - 19.09.2022 16:05

Заглавие: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: Deyan - 19.09.2022 16:05
Привет. Първо да кажа, че съм начинаещ. Решил съм да си направя поръчков аквариум с размери 140х50х50. Рибите ще са от типа тетра, барбус, бета, данио, неонки...

Идеята ми е като цяло в аквариума от едната страна да има нещо като планина с камъни сирию, а от другата мангров корен/и. Грунда мисля да е 3-5мм, но нямам идея какъв да е субстрата, както и колко ще ми трябва. Идея си нямам каква дебелина трябва да бъде слоят.

Дъното ми се иска да е изцяло покрито със зеленина, тип small cow hair grass или Marsilea Crenata, която ще спомага и за насищането на водата с кислород. Гледах клипове как става това със солидно намокрен субстрат, покрит със стреч фолио аквариум, с пусната лампа за определен брой часове на ден, както и за пръскане с пулверизатор всяка сутрин и това в продължение на 2-3 седмици. Това при положение, че се купят растенията на семена.

За канистър се двуомя между SunSun HW304B и JBL e902. За осветление съм се спрял на Fluval AquaSky LED 83.5-106.5 см. Имам колебания за нагревателят дали да е вътрешен или външен свързан към канистъра.

Сигурно звуча като някой заблуден, който си мисли, че всичко ще стане както си го е намислил, но съм наясно, че няма да е така. Не и без необходимото отделено време и грижи. Парите не са проблем, но както казах съм лаик по темата и някои неща са ми мъгла.

Общо взето ме интересуват няколко неща:
1. Колко голям да е грунда?
2. Какъв субстрат да ползвам и колко дебел слой да се сложи?
3. Какъв нагревател да ползвам?
4. Кой канистър е най-оптимален?

Вероятно има и още други неща за които не подозирам, но затова пиша тук. Всички коментари са добре дошли. Поздрави.
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: mushroom - 20.09.2022 12:43
Здравей,
сериозен проект си замислил за начинаещ. Аз не съм имал толкова голям аквариум, но някой друг съвет мога да ти дам. А и други колеги ще се включат с някоя друга идея.
1. Колко голям да е грунда? - При положение, че искаш да направиш полянка, мисля че субстрата ти трябва да е по-ситен. Нямам опит с такова начинание, но имах доста ситен субстрат в 2 аквариума и растенията излизаха много по-лесно отколкото сега(имам пресяти речни камъчета, но са горе долу в диапазона 3-5мм.).
2. Какъв субстрат да ползвам и колко дебел слой да се сложи? - За първото не знам. За второто - отпред слагаш горе долу 2 пръста (4см.) и след това постепенно увеличаваш. Нещо като надолнище/склон да се получи. Това подобрява и визията според мен. Вче в дъното може да ти е спокойно 7-8см.
3. Какъв нагревател да ползвам? - Ако си вземеш външен ще имаш една машинка по-малко вътре в аквариума. ( - :
4. Кой канистър е най-оптимален? - Тук не знам, защото нямам опит с канистър, но аз бих си взел JBL-a пред SunSun. Качеството със сигурност ще е по-добро.
Питай смело, с времето може да отхвърлиш някои неща, а за други да ти се избистрят идеите. ( - :
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: Deyan - 20.09.2022 20:17
Честно казано не възнамерявах да правя чак толкова голям, но единственото място където мога да сложа аквариум е под телевизора, затова ще е тип ТВ шкаф и понеже телевизора е 65 инча... Ще изглежда странно 60 или 80-литров аквариум под телевизора, който си е закачен за стената и няма да е върху капака. Та идеята е аквариума да има поставка висока 15 сантиметра, 50 сантиметра височина и после пак 15 сантиметра за капака. Вече почнах да се чудя дали няма да е прекалено нисък понеже няма да е пълен до ръба с вода, а на дъното ще има мангров корен, камъни, 6-7 сантиметра дъно... И идва другия проблем. Жена ми е интериорен дизайнер и каза, че долната част на телевизора трябва да е максимум на 90 сантиметра от пода. Трябва да има някакво отстояние между капака и телевизора, което го слагаме 10 сантиметра и... Въобще... От Варна съм и до толкова съм се зарибил в последните 5-6-7 месеца, че ноември/декември ще ходя до София, за да купувам камъни  :-D Понеже тук няма нито един сирию.

Колкото до нагревателят, аз точно заради пестенето на място ми се иска да е външен, но не знам кой вид е по-удачен. Ако е вътрешния, ще сложа вътрешен. За канистърите на СънСън някои казват, че са по-добри понеже имали и UV лампа, но пък частите им били кът. Вече откъм качество не знам, но логиката сочи немското пред китайското.

Друго забравих да питам. Какво да правя с осветлението. Дали за 140 сантиметра Fluval AquaSky LED 83.5-106.5 см ще е достатъчно?
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: NO CARRIER - 21.09.2022 07:31
За полянка освен силно осветление ще ти трябва и CO2. Освен това не знам колко е добра идея влагата от аквариума да върви към телевизора. Ясно, че ще има капак, ама като го правиш му дай съвсем лек наклон, за да излиза отпред, а не отзад, към стената.
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: mushroom - 21.09.2022 09:03
А място за външния филтър с външния нагревател и някакво отделение да си държиш такъмите/храната/кепчето/сифона предвидено ли е?
Относно светлината. Аз знам че за бавен аквариум ти трябва 0,3W на литър, за непретенциозен около 0,5 - 0,6W на литър и за бързорастящи растения 1W на литър. С твоята полянка най-вероятно аквариума ти ще е за бързорастящи. Това са ватове на пури. При LED осветление нещата малко се променят, но пак като ориентация. Не ми е сила тока, там лумени, ватове и прочие.
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: Deyan - 21.09.2022 14:15
За въглеродния диоксид чух противоречиви мнения. За някои е наложителен, за други помага, но няма нужда, защото светлината била най-важна. Телевизора ще го наклоня напред, понеже ще го качим над нивото на очите.

Иначе в дясната страна на аквариума ще има един модул, който ще е висок колкото аквариума. Там ще е канистъра, а над него според свободното място ще има един или два рафта за принадлежностите.

Аквариума няма ли да е прекалено нисък, за да мога да го почиствам със сифона за дъно?
Заглавие: Re: Милион и един въпроса от лаик
Публикувано от: NO CARRIER - 22.09.2022 09:51
Ако имаш растения не трябва да сифонираш.