• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.07.2025 13:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Имаш осветително тяло което поддържа крушки до 7W? Това не го разбрах, какво ограничава колко силна да е енергоспестяващата крушка ?

em89

Така пише на самото тяло, където се завива крушката. До колкото знам не е препоръчително да се превишава това, което пише. Иначе сега взех и валиснерия. Иначе не ми е проблем да взема и повече ватове крушка, стига да не стане някой фал с тялото. Като цяло не знам минимално колко светлина им трябва на тези растения.
Сбогом и благодаря за рибата.

petko

Цитат на: em89 - 07.03.2015 11:11
За аквариум 40х30 и височина 40см, с 4 анубиаса каква светлина да сложа? Поради размера на аквариума луминисцентна не мога да сложа, затова сега съм с една LED крушка 3,5W. Понеже осветителното тяло подържа max 7W, ако сложа една енергоспестяваща 7W достатъчно ли ще е?
Дай една снимка, ако може.Говориш за енергоспестяваща, пък си с LED.Каква е тази LED крушка?

em89

Е напълно е възможно и да говоря глупости.  :-) Хабер си нямам от тези неща. Ето снимки:
http://postimg.cc/image/94twpjy95/
http://postimg.cc/image/4j2duy23t/

petko

На анубиасите им трябва малко светлина.Трябва да ти свърши работа 7W.Гледай да не се опира на пластмасата да не вземе да се разтопи от топлината.

em89

Благодаря.  :-) Надявам се да е достатъчно и за валиснерията. Други растения не смятам да слагам така или иначе.

Penta

Фасунгата е за  така наречените "миньон крушки" , при тях така или иначе мощностите не са големи , около 8W.
Бих ти препоръчал да сложиш 1-2 луминисцентни тела като това , много по-равномерно ще е осветяването. Не знам какво точно те ограничава в размера на аквариума обаче.
За анубиас няма да имаш проблем с 7-8W на тези 40-тина литра, за валиснерията обаче не съм сигурен.

em89

Ами притеснява ме това, че не знам как да ги свържа.... Няма и къде да ги сложа, освен директно върху стъкления капак. Мислех за компактна луминисцентна лампа, но в магазините, в които питах не можах да намеря такова тяло насочващо се.

Penta

Свързването не е проблем, лампата от линка идва с кабел който се включва в контакта.
За монтирането обаче ще трябва някаква импровизирана стойка или капак за да не лежи на една страна на стъклените капаци.
Както ти харесва, ти си решаваш.

em89

За сега ще карам с енергоспестяваща. Иначе съм направила запитване за подобна лампа http://ultralight.bg/image/cache/data/products/GLOBO/58109-500x500.jpg . 11W предполагам, че ще е достатъчно? По въпроса с пурите доста го бях мислила, но нищо не измислих  :-) и затова търся тяло за компактна луминисцентна лампа. Надявам се валиснерията да дочака.
П.П. Ако взема SunSun HDD-360 18W и го сложа отгоре върху капака? Дали това е най-удачният вариант или стават много ватовете за анубиаса?

Penta

Цитат на: em89 - 07.03.2015 18:55
П.П. Ако взема SunSun HDD-360 18W и го сложа отгоре върху капака? Дали това е най-удачният вариант или стават много ватовете за анубиаса?

Ох, то няма да е много и ще изглежда добре. Обаче аз лично имам горчив опит с такива лампи, лесно се повреждат.

bunzip2

За анубиаса сега, няма да има проблеми с каквото и да му светиш. Гледал съм ги даже само с отразена светлина, и пак си растът (по-бавно, но растът).
За валиснериата вече, нещата стоят по друг начин. Там няма да стане със сегашното осветление.

Осветлението на сънсън, за което говориш, ще ти свърши перфектна работа. Не е и кой знае какво като инвестиция, така че може да пробваш :)

em89

Ами колкото издържи...  :-) Като за първо време ще взема такова, поне докато измисля нещо по-надеждно. Благодаря за съветите.  *privet*

aileen_queen

90/35/45 е аквариума.
Имам 3 Т5, 39W osram - 2 - 865, 1-840, обаче целя не особено бърз аквариум, а и се оказа, че с тия лампи не ми харесва как изглежда аквариума - ползвам само две от трите. (С 840 ми изглежда по-естествено.)
Мисля да си взема JBL Solar Natur T5 Ultra, дават я с най-близка до реалната светлина в тропиците.
Първоначално 3/3/3, после 3/4/3 да е осветлението.
Като първите 3 часа свети 1 лампа, следващите 3 свети JBL-а + първата, и следващите 3 пак сама тази от първите 3 часа.
Въпроса е каква да е втората лампа? Съвети?
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

ti6o89

Здравейте,ще си правя 20л. скаридниче и си мислех да му сложа от тези LED ленти или нещо такова се наричат. Някой може ли да даде идеи как да процедирам с тях защото идея си нямам,или ако не са добра идея да ми предложите нещо,аквариумчето е без капак,мисля да е с тези окачваемите филтри.Преди като гледах рибки в него бях му пригодил едно тяло с пура 8w и нещо като капак,но сега тялото го няма и затова реших че може да се измисли нещо с тези диодни ленти.Размерите на аквариумчето са д/в/ш 36/29/21

Similar topics (5)

59772

Публикации: 21
Прегледи: 5525

54137

Публикации: 20
Прегледи: 12056

52148

Публикации: 2
Прегледи: 2062

49785

Публикации: 9