• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 07:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niky

Първо не пишеш какви растения ще гледаш ...скаридите не се вълнуват особено от вида на осветлението.
Второ - как ще сложиш тези ленти, като нямаш капак?!

ti6o89

Ще гледам мъхове и по непретенциозни растения,обмислям и полянка ама за сега няма да е,ще торя но не мился да подавам СО2. А за лентите.. Мислех някакво тяло да си измисля,друг вариант е с лампа от тези нощните.. Това с осветлението ми е прoблем за сег. За това моля за идеи и съвети какво да правя

petko

Вземи си една от тези като нощна лампа.

Dajana

Здравейте!
Имам 5-литров сферичен аквариум, в него гледам 2 обикновени златни рибки , заедно с 1 сомче коридорас, което е черно, само коремчето и гърдите му са черни и не намерих кой е точният му вид.В аквариума си имам помпа RS-510, която работи само денем, вечер се изключва в 23:30, сутрин се включва в 5 или 6.00 часа. Имам микрозорум и ще си купя анубиас и валиснерия(дано не я изядат, ако да ще сложа криптокрина)
Та въпросът ми е след лато ще сложа
настолна лапма, колко W трябва да бъде крушката, за да не се появят водорасли, също достатъчни ли са 8 часа да свети?
Ще Ви помоля да побързате с отговорите, защото след час ще ходя да купувам!

zariio

Няма голямо значение каква лампа ще сложиш.В пет литра вода трите риби няма да изкарат дълго още повече че им помагаш да си заминат и с това спиране на филтъра.Валиснерията става окоро пъти по висока от колбата която имаш.Отделно че като сложиш растенията в пет литра вода рибите трябва да стоят статично от липса на място за плуване.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Dajana

Оф, zariio,
не си първия, но се надявам да си последния, който ми казва тази ( не се обиждай) тъпотия!
Рибите ми се чувстват прекрасно, имам ги от 1 месец и 5 дни, ето и признаците, по които познавам състоянието на рибките:
1.Жизнени са.
Постоянно щъкат из аквариума, играят си.
2.Хранят се.
Ядат доста добре, с нетърпение очакват храната си.
3.Водата е чиста,
изключително чиста, кристална е.
4.Пъстри са.
Цветовете им са ярки, няма бледи участъци или външни наранявания.
5.Плуват нормално.
Не кривят наляво или надясно, право напред!

НЕ, на МОИТЕ РИБИ НЕ им е тясно, в никакъв случай, говорете колкото щете, но аз работя с факти, не с празни приказки!
Всеки може да разказва глупости, но нито е видял рибите ми, нито е наясно, всеки е готов да те плюе, при всяка удобна възможност!!!
Убедена съм в здравето на рибките си!

Очаквах да получа приятелски и адекватен съвет, на тема ОСВЕТЛЕНИЕ, не да ми казвате какво да правя и как да действам със самия аквариум, исках само помощ относно крушката, мислех, че за Вас това е елементарен въпрос и можете просто да отговорите, без празни приказки, но явно няма да получа малко помощ ТУК!!!!
*thanks

Caxapa

На мен  ми дойде в повече това последното. Zario е модератор и е дал някаква насока. Аз също се опитах да дам насоки а колеги напаво са обяснявали какво да правиш. Това, че не слушаш съветите си е твой проблем. За да спреш да спамиш ти ограничавам правото да публикуваш. Така ще имаш малко повече време да четеш по темите които са ти дадени  като начало за да разбереш що е то Акваристика.
Модератор САХАРА и екип на БАЕ!

zariio

Dajana,както ти казах и в другата тема всеки си има право на мнение.Не очаквай когато смятам нещо за грешно да ти кажа това което ти искаш да чуеш.Дано се окажат тъпотии както казваш думите ми.Времето ще покаже.
Относно това че им е достатъчно то и прасето като го сложиш в 1кв.м. и го храниш се кефи ама дали му е гот?А кокошките в клетки?
Относно кристалната вода ще ти кажа че амоняка е безцветен.Дано ме разбереш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

niki_o

Solar Reptil Jungle или Solar Reptil Sun стават ли за комбинация в сладководен растителен аквариум?
Подариха ми ги чисто нови и мисля да ги използвам ако са подходящи.
Ако някой знае благодаря предварително :-)

bunzip2

Цитат на: zariio - 11.08.2015 16:54
....Дано ме разбереш.

Като гледам горното... хабиш си думите.
Dajana, колегите са прави. И тебе да те затворят в стая 2 на 2, да си играеш вътре, сигурно ще ти е гот.
За съжаление, има елементарни неща, които не си спазила, и колегите за твое съжаление са прави. Ти нито си първия, нито последния, който се опитва в буркан за туршия, да прави аквариум. Това е доста с краткотраен ефект, с еднакъв резултат.
С времето ще се научиш, и тези хора които съвети ти дават, не ги гледат тея риби от "един месец и пет дена", ако ме разбираш :)
Има за какво да се вслушаш... вече избора е твой.

Penta

Цитат на: niki_o - 11.08.2015 18:12
Solar Reptil Jungle или Solar Reptil Sun стават ли за комбинация в сладководен растителен аквариум?
Подариха ми ги чисто нови и мисля да ги използвам ако са подходящи.
Ако някой знае благодаря предварително :-)

Тези лампи и особено Solar Reptil Sun имат UV лъчение. Сега не съм много запознат, но щом UV лампите ги затварят в непрозрачен корпус смятам че едва ли ще са много полезни. Най-вероятно и ще загряват допълнително аквариума. Дет' се вика "По-добре недей"  :-D

niki_o

Ако е само до температурата не е проблем-Т4 и Т5-ците които използвам са много градуси над тези при продължителна работа.
Само УВ лъчението да не влияе на друго=като полезните бактерии или обитателите.За растенията е вече ясно,че е положителен резултата след днес,но...
Винаги има но-ако бяха особенно потходящи щяха да са аквариумни,но днес използвах Solar Reptun Jungle в комбинация с две други в 126 литров аквариум и ще проследя влиянието.
Като осветяемост и цветоопределяне бие всяка аквариумна пура ползвана до момента от мене(а са много).Просто се питах дали в комбинация с други пури(както и правя) става за допълнително цветоопределяне(малко липсвашо на нормалните аквариумни).
Само ще кажа,че горепосочената е силно стерилно бяла(но аквариума е вчера пренареждан и това се очакваше) въпреки уникалните цветове който прави.Гася я с две 840 сумарно на неините ватове и резултата е повече от доволен(аз обичам малко по-меките цветове).

vldr74

Здравейте, искам да попитам някой използвал ли следния тип осветителни тела на "AquaZonic T5 12000K Super Sun". Аз самият съм с такива лимунисцентни лампи закупени от "Аквамания" Варна и имам големи съмнения, че не са подходящи за растенията и водят до бърза поява на водорасли.

Caxapa

Магазина няма значение кой е. В Гугъл чета подобни запитвания. Колкото до ефективноста на лампите ще кажат колегите с растителни аквариуми.

bunzip2

В комбинация с други пури, може и да е добре, но ако я ползваш самостоятелно, най-малкото ще прави цветовете неестествени. 12000к... тва трябва да е нещо от сорта на синьо-лилаво :)
Свежите зелени растения, ще изглеждат лайняни на такава севетлина  :-D
Друг е въпроса, че ако е за растителен аквариум, оптималния вариант е 6500 келвина.

Similar topics (5)

55470

Публикации: 0
Прегледи: 1514

52228

Публикации: 4
Прегледи: 3061

50323

Публикации: 0
Прегледи: 1543

59301

Публикации: 6
Прегледи: 2850

53773

Публикации: 6
Прегледи: 3586