• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Идеи за 45-литров и питане за инструменти

Започната от stefan4o, 25.12.2015 13:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan4o

Здравейте,
вдъхнових се от тази статия:
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=120
и реших в малката ми аква, в която погребах общо 7 скариди да гледам яко китки само скаридки при тях. Ще си набавя всичко, само ме притеснява, че не мога да намеря откъде да си купя пемза. Ако някой знае за Стара Загора, откъде мога да се сдобия с такава - ще му бъда благодарен. А ако някой колега продава - бих купил от него, не ми е проблем.
Имам въпрос за растенията - четох доста и смятам да посадя доста криптокорини в него, понеже знам, че са със силно развита коренова система и се хранят доста през корените си. Кое друго растение би било подходящо. Малко разхвърляно карам, но ще ползвам китайска лампа, която вървеше с аквата - 9В енергоспестяваща, ще и пооправя малко рефлектора или ще измисля вариант да сложа диодни ленти вместо нея с таймер-релета за два кръга имитиращи изгрев/залез и пик на светоденя. Понеже в аквата имам сега и валиснерия спираловидна и обикновена, смятам и тях да посадя в новата подредба. Мангровото парче дърво много се чудя дали го слагам или да освободя място за повечко растения вместо него, имам също и вече почти две шепи явански мъх, който движи доста добре.
Смятам да гледам ред чери скаридки в него, понеже са най-евтини и достъпни като за начало, по-натам може да опитам и с жълти неонови.
Относно питането за инструменти - можете ли да ме насочите в какъв тип магазин да потърся ножичка с подвито острие за кастрене на растения, но да е дълга ако може да е с рамо 20-30 см ще е супер, за да не си мокря ръкавите като бъркам в аквата. Същото бих попитал и за пинцета - пак възможно най-дълга, с която да премахвам опадалите листа и да аранжирам по аквата. Приемам всякакви съвети и препоръки, понеже не съм вещ в тая сфера, но пък имам огромното желание за красив растителен аквариум. Четох доста и за метода на Walstad - доста противоречиви мнение, този, който съм цитирал горе е доста подобен на нейния, смятам да опитам по него.

Penta

Предлагам ти да не се вкарваш в сложни упражнения със многослоен субстрат, да се ровиш откъде да събираш множество съставки, които след време се омесват и става една..Направо да си вземеш готов такъв, например SeaChem Flourite Black Sand . Най-отдолу пак можеш да сложиш много тънък, прозрачен слой тор от калифорнийски червей и да си свиркаш  :whistle:
Ножици и пинсети търси в интернет или от обявите във форума.
http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=207_210&product_id=802
http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=207_210&product_id=804

asito

Такава ножица и пинсета-в магазин за хирургични инструменти или във форума има обяви.

Виж тука : http://chardakliev.business.bg/

stefan4o

Чак множество... не. Утре ще купя лава, ще взема и хумус на гранули. Имам и топчета на JBL глинени. Отгоре се чудя дали да не оставя ситната фракция речен пясък или да купя повечко лава? Но тя ако е по-едра сигурно няма да уплътни добре субстрата отдолу и ще изтичат полезни вещества във водата и ще бъдат ползвани от водораслите, което не искам да се случва.
Изчетох цялата тема от форума, която е линкната в статията най-горе. Оставам със смесени чувства. Определено не бях обърнал внимание, че се искат едни 80 процента залесяване на дъното. То моето дъно не, че е толкоз голямо, но се опитвам да пресметна грубо колко растения са ми нужни да го оформя и дали ще мога да си ги осигуря (смятам да ги закупя от човек, а не от магазина). Отделно има опасност по-ситната фракция отгоре над лавата да се "стече"надолу и да се смеси с нея и така ефектът малко отива на кино, ако пък сложа мрежа при разсаждането на дадено растение има шанс да събера цялото дъно в случай, че е добре вкоренено в нея.  :duvar: Не мога да го измисля и съм малко в положение "шах"  *HELP* Определено ще рестартирам малката аква, тайно се надявам да го направя успешно. Вероятно най-накрая ще се наканя и да си купя тестове на вода, ама да видим.
Развитие: закупих всичката лава в магазина, откъдето пазаря и засега ме отказаха от това да слагам биохумус отдолу. Взех две таблетки на сера, ще ги комбинирам с топчетата на JBL (5 броя). Лелката ми подари и около 500-600мл зеолит  *YAHOO*, който ще сложа и него към субстрата на дъното, заедно с лавата, хапчетата и топчетата от глина. Закупих и вътрешен филтър мъничък китайче на РС, взех и две саксийки - едната заредена с корени от валиснерия, другата със спираловидна валиснерия, които ще добавя към сегашните ми. Скоро ще оправя и осветлението, като добавя светодиодни ленти към крушката на отделен кръг за да симулирам за растенията по-силната част на светоденя и по-слабата.
Искам да попитам и за калия, който се добавя през първата седмица - дадено беше 15-20мг/л вода - откъде мога да го закупя, течен ли е, на таблетки ли е?
Нямам търпение да го подхвана, ама утре съм именник и вероятно няма да намеря време, че след около час отиваме на хижа с една голяма тайфа с децата и ни чака веселие, надявам се.

stefan4o

Днес ресетнах аквата на заводски настройки.
Последно се отказах от биохумуса под грунта. Положих слой лава, положих и зеолита над него, най-отгоре сложих речния пясък, с който бях преди това. Разсадих растенията и заедно с новите ги поокастрих и подготвих, а след това посадих наново. Имам около 10-12 корена валиснерия, 10-12 спираловидна валиснерия, два корена криптокорина, явански мъх доста голяма шепа, имам и две, на които не им знам името, както и едно, което беше при корените спираловидна валиснерия, мярнах из форума такова някъде. Сложих и мангровото дърво. Оказа се, че водната вместимост е 30, а не както предполагах около 40 литра.
Подготвих си смесите т.нар. NPK, взех половинка профито и глутаралдехид. За старта ще слагам макро през първата седмица и половина, после по схема ще започна и профито с глутаралдехид след като дръпнат малко растенията. Слохих 5 топчета от глина на JBL също така.
Демонтирах помпата за топ-филтъра и закупих вътрешен, понеже мярнах в някоя статия, че от аерацията на водата изчезва СО2, с който се хранят китките.

ivaniko

Като се зачетох, бая неща си наблъскал в тоя 30л. аквариум.  *BRAVO*
Сега и риби ли ще сложиш ? *ROFL*

stefan4o

На тоя етап няма да слагам риби, другата седмица планирам ОТНОВО да опитам със скариди  *CRAZY* Риби евентуално може микроразбора галакси, ама не мога да й преглътна цената, може някой отоцинклус да купя, че да обира водораслите, които ще плъзнат малко или много.
А как се смята залесеност на дъното? На окомер или има някаква специфика в изчисленията?

stefan4o

Днес взех едно голямо семейство от около 10-на скариди ред чери. Много съм щастлив от този факт  *YAHOO*
Сега забелязах, че едната женска има хайвер - жълтеникави неща зад седлото й. Дано всичко да е наред, за да живеят щастливо при мен. Имам следните въпроси:
1. Относно аерацията - ползувам вътрешен филтър, който има опция или филтрация или вкарване на въздух отвън. Аз му сложих флейтата и реално в момента нямам аератор в аквата. Това би ли било проблем за скаридките? Водата се движи на повърхността от течението от флейтата, но не зная дали това е достатъчно да се насити с нужния им кислород. Има ли опасност за тях?
2. Имам доста охлюви в аквата - не мога с точност да определя видът им (четох тема за тях). Единият модел са с тъмно кафява кръгла черупка, а другите са с една такава издължена черупка, не зная как да ги опиша. По-добре утре да ги снимам. Та питането ми е - има ли шанс да изпапкат хайвера на скаридата?

baygry

1.Нямаш проблем с аерация.По-скоро е възможно филтъра да засмуче бебета скариди.
2.Скаридите си носят хайвера...Така ще няма страшно от охлюви.
3.Четете малко де ... :-)

stefan4o

Не знам дали ще ми повярваш, че съм изчел почти цялата секция "Статии" в сайта. Малко съм в еуфория и ги вардя като рохки яйца, затова така питам и разпитвам. Понеже от тая тема е ясно, че ще правя растителен аквариум със скариди:
http://aquariumbg.com/forum/torove/moga-li-da-smesya-slednite-makro-elementi/
Колегите препоръчват примерно седмична смяна на 50 процента от водата, заради химиите, които смятам да забъркам, но като за начало ще стартирам с по-малки смени, докато още не слагам макро и микро (понеже растенията са прясно засадени, да не отиват тези елементи у водораслите). Не зная дали би бил правилен подход или заради скаридите да сменям примерно два пъти по 20-30 процента или няма да ги обърка веднъж 50 процента? И скаридите са ми ценни, и растенията. Не искам да се разделям с нито едното от тях.

petko

Водата ,която наливаш да е престояла и темперирана.

Similar topics (5)

54639

Публикации: 0
Прегледи: 1471

49212

Публикации: 4
Прегледи: 3267

57245

Публикации: 16
Прегледи: 6284

53614

Започната от rane


Публикации: 3
Прегледи: 2134

54491

Публикации: 96
Прегледи: 29194