• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 17:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум с бетонни стени

Започната от rzr032, 07.12.2023 18:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jabeto

Дано да не ставам досаден.Пиша само с добър помисъл.Ако се излива монолитна стойка и аквариум  изцяло от бетон ,не е зле да се пресметне колко ще е нужния обем от бетон.Теглото на изсъхнал бетон е грубо обема Х 2.Като включим и теглото на водата която ще се налее в аквариума теглото си става доста.Пиша това,защото ако аквариума е с големи литражи е хубаво да се сложи на място където под него има железобетонна дебела греда или минават ивичните основи или стъпка(според това как ти е изпълнена сградата в която живееш.Пиша това от обща култура по запознатите може да дадът повече информация.

mushroom

Абе колега aquascaper, от къде я изкопа тая тема. Браво!
На един дъх изчетох темата на trifon ynev. Много вълнуваща.
Благодаря!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

aquascaper

@Lightning_boy Не може да си по-прав. Винаги съм се чудил като видя аквариум с чилър за 1000лв,които могат да бъдат инвестирани в климатик.Хем на теб ти е комфортно,хем на рибите.Да не говорим че като се поддържа температура в стаята,близка до тази на аквариума,влагата и конденза намаляват,особено ако аквариума е открит.Като се удари чертата излиза и по-икономично финансово.
Не мога да преценя обаче дали ефективността ще бъде същата и при бетонен аквариум,където трябва да се затоплят 10см стени и дъно от бетон първо,но при всички случаи една постоянна температура в стаята ще има само позитиви,дори и по-малки от тези при стъклен съд.

@Jabeto Въобще не е досаден,дори много адекватен въпрос повдигаш.Колегата спомена думите етап/къща/оформление и останах с впечатлението,че проекта е замислен и преценен още преди етап строителство,но предвид че мястото и размера от първи пост претърпяха промяна.....
При 120x80x80 вероятно само бетонното корито и водата ще тежат около 1500-1600кг.Като се прибави и бетонната стойка/колони/шкаф,или каквото е замислено ще отиде около и над 2 тона.Два тона,които ще бъдат върху площ от един квадрат.Определено мястото трябва да е добре преценено и стабилно.

@Mushroom Макар и за съжаление в момента форума да е с ниска активност,като информационна база си остава номер едно.

Lightning_boy

@aquascaper И аз им се чудя на тия мераклии с чилърите, ама тяхна си работа. Относно бетона, той така или иначе ще отдава, въответно отнема енергия (температура) в помещението. Съответно според мен, веднъж затоплен до стайна температура ще има само позитиви, дори и при смяна на вода, ако съответната е с по-ниска температура.

@Jabeto абсолютно подкрепям мнението на @aquascaper. Имам приятел геодезист. Мисля, че той ми беше споменал, че плочите се смятат на около 350кг на квадратен метър натоварване. Сиреч всичко където си го изписал (според мен поне) трябва да се вземе в предвид. Именно затова споменах в началото, че да се лее бетон в земята е едно, а във въздуха друго.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

54628

Публикации: 1
Прегледи: 1951

57232

Публикации: 8
Прегледи: 3351

52432

Публикации: 19
Прегледи: 8269

58413

Публикации: 19
Прегледи: 14425

50252

Публикации: 17
Прегледи: 7107