• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.07.2024 09:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум с бетонни стени

Започната от rzr032, 07.12.2023 18:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rzr032

Каква дебелина е препоръчителна за отливане на стените.Мисля да е с отляти крака и с арматурка в тях.Къщата е на етап вътрешно оформление и сега е момента да се действа!Широчината е 140см ,а във височина няма ограничение ,но все пак не искам да избруталявам.Другото интересно за мен е дълбочината.Примерно как влияе тя на рибите?Ще се гледат американски цихлиди или пираня red belly!

morriddin

Бетонът изпуска отрови до 8 години след заливане - не бих казал, че е добър вариант за аквариум.

Lightning_boy

Цитат на: rzr032 - 07.12.2023 18:50Каква дебелина е препоръчителна за отливане на стените.Мисля да е с отляти крака и с арматурка в тях.Къщата е на етап вътрешно оформление и сега е момента да се действа!Широчината е 140см ,а във височина няма ограничение ,но все пак не искам да избруталявам.Другото интересно за мен е дълбочината.Примерно как влияе тя на рибите?Ще се гледат американски цихлиди или пираня red belly!
Защо точно бетон реши да е?
Според мен това е излишна занимавка и става дооооста по-бавно. А и има нещо друго. Бетона в сърцевината на самата отливка "изстива" бавно. Как ще прецениш кога е станал за пълнене? Друго - лека пукнатина и всичко е течове, които конкретно за бетон  не знам как ще се уплътнят.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NO CARRIER

Е то след бетона със сигурност ще се мине с хидроизолация.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

rzr032

ЦитатЗащо точно бетон реши да е?
Според мен това е излишна занимавка и става дооооста по-бавно. А и има нещо друго. Бетона в сърцевината на самата отливка "изстива" бавно. Как ще прецениш кога е станал за пълнене? Друго - лека пукнатина и всичко е течове, които конкретно за бетон  не знам как ще се уплътнят.
Пукнатина в бетона звучи абсурдно  :) .Спрели сме се на 8см стена(засега) с B45 бетон,което за 800л аквариум е може би тройно презастраховане.И съм се спрял на бетона,защото си мисля ,че ще е в пъти по-здраво,по-евтино и по-бързо от това да му търся шкафове и т.н.Отливането става на един път и в момента размерите на които съм се спрял са 124/80/80 полезен обем!Само за пример ще ти дам проекта за басейн ,който имам с размери 488/488/132 и стени 30см ,като там става въпрос за над 30000л вода!

jabeto

Само да те подсетя да сложиш и арматура,ако си забравил.Една скара с отвори 20/20см и дебелина 6мм ще свърши работа.Само не ми харесва размера на аквариума ,че ще е само 120см,но явно такова е помещението.И да превържете арматурата на съседните стени(ъглите) и дъното

rzr032

Цитат на: jabeto - 08.12.2023 12:19Само да те подсетя да сложиш и арматура,ако си забравил.Една скара с отвори 20/20см и дебелина 6мм ще свърши работа.Само не ми харесва размера на аквариума ,че ще е само 120см,но явно такова е помещението.И да превържете арматурата на съседните стени(ъглите) и дъното
Не съм я споменал просто арматурата.Идеята е мрежа на дъното,а в стените се набляга на хоризонталната арматура,плюс вертикална разбира се,но по на рядко.Размера и на мен не ми харесва.Ще изчакам още малко и след окачения таван,като направим преградните стени и ще го мисля пак.Там има една "излишна" стена 5м,пък да видим 😂

Lightning_boy

Цитат на: rzr032 - 08.12.2023 12:13Пукнатина в бетона звучи абсурдно  :) .Спрели сме се на 8см стена(засега) с B45 бетон,което за 800л аквариум е може би тройно презастраховане.И съм се спрял на бетона,защото си мисля ,че ще е в пъти по-здраво,по-евтино и по-бързо от това да му търся шкафове и т.н.Отливането става на един път и в момента размерите на които съм се спрял са 124/80/80 полезен обем!Само за пример ще ти дам проекта за басейн ,който имам с размери 488/488/132 и стени 30см ,като там става въпрос за над 30000л вода!

Всичко на пръв поглед изглежда абсурдно. Примера, който даваш с басейна няма нищо общо с аквата. Все пак зад тези 30см стени на тия 30000л вида има трамбована пръст нали? не виси в космоса този басейн.
За шкава също не виждам проблем. Него също може да си го направиш от бетон, няма никакъв зор с това.
П.П. Ники, най-вероятно ще има хидроизолация. Ама тя там хавата беше, че трябваше да не трови бактериите нали?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

rzr032

Трамбовката е на дъното под подложения бетон 😉.Аквариума го носят 4 крака,които реално играят ролята на колони.Нито е първия нито последния от бетон.Ако имаш нещо друго да споделиш,относно притесненията ти свързани с хидроизолация,лакиране и т.н. химикали,но за конструкцията няма смисъл да се намесваш.

mushroom

Виждам, че лееш бетон от 3 годишен и нямаш нужда от помощ за конструкцията. То си е и твоя работа.
80см. дълбочина е доста, аз съм 182см. и ръката ми от лакътя до върха на средния пръст е 67см. тоест до празното дъно остават цели 13см. Чиста сметка правя. Трудно за обслужване, освен ако нямаш по-дълги ръце от мен.
Относно въпроса ти за дълбочината, за което мога да съм полезен.
Всеки метър дълбочина е горе долу 1 атмосфера налягане (това е за морето, не знам за сладката вода, дали е различно). Това важи за обекти, които са с нормално атмосферно налягане на 0м. надморска височина. Тоест няма да има дори 1 атмосфера на дъното, ако се гмурнеш в аквата. Рибите мисля, че са друга бира.
Наздраве!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

rzr032

Дълбочината беше насочена към видовете които искам да гледам,а не толкова ,че ме притеснява нещо налягането.За пиранята четох ,че иска по-голяма дължина,а за американците нищо не намерих.Но съм гледал 3 броя в 375л и от скромния ми 5 годишен опит с тях знам ,че на дъното трябва да има само много големи камъни и огромно дърво...всичко друго си сменя мястото всяка вечер!
https://i.postimg.cc/V0YQjQYQ/IMG-0566.jpg Първоначалните размери бяха съобразени с това място!

https://i.postimg.cc/mhRsxM7X/IMG-05666.jpg
След консултация с шефката можем и тук да се поберем на 250/55/55.За един чифт Parachromis dovii мисля е перфектно.


Lightning_boy

Колега, между двата прозореца мястото няма ли да е доста силно осветено? То е ясно, че ще го сложиш където имаш възможност ама все пак.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Разбрах за дълбочината.
Не мога да се ориентирам, дали са изрязани 2 страни на един и същ чертеж. Също така дали е изток, запад и т.н. Но ако е един и същ, и слънцето грее през 2-та прозореца, може новото място да се окаже дори по-неподходящо.
Относно рибите по-големи от анциструс не съм гледал, цихлиди изобщо. Обаче за тез Parachromis dovii ще ти трябват или кокошки или една две овце в двора, за да ги изхранваш. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

aquascaper

Идеята е интересна и има много примери за реализация,но обикновено е предпочитана от хора с проекти от 3 тона и нагоре аквариуми,дълбочина около и над метър(воден стълб визирам) и с категорична и ясна насоченост към точно определен дял и риби в акваристиката.

Последния размер,който си споделил 250/55/55 се прави спокойно от 10-12мм стъкло с подходящи разпънки.

Метална стойка от заварени профили,спокойно издържа подобни размери,но ако държиш може да си отлееш секция от бетон,върху която да сложиш аквариума.

По този начин,имаш опция за преминаване към друг размер след време,ако решиш и връщане на част от парите при продажба на аквариума.Излееш ли го изцяло от бетон,размера,мястото на което е и всичко е окончателно.

Все пак,ако решението за бетон е категорично,обърни внимание на хидроизолацията.Търси хидроизолация с ключова дума ''контакт с питейна вода''. Има изцяло циментови,двукомпонентни с еластичен фактор и т.н.

Каквато и хидроизолация да избереш,имай предвид че все пак ще трябва да напълниш и изпразниш аквариума 3-4 пъти напълно преди стартиране.

Относно стените-вероятно 8см дебелина е ок,но не прави компромис с арматурата-тя е може би най-важна за здравината и предотвратяването на движение/пукнатина.Както каза @jabeto 6мм 20/20 ще е ок,като подсили някои точки,като рамката/касата,върху която ще ляга стъклото.

Дъното би следвало в случая да поема по-голямо натоварване и 10-12см дебелина на него не би била излишна.

Аз лично бих го изпълнил с 10см стени и 12-15см дъно,все пак подобен проект е окончателен и се прави веднъж.

Не знам как стоят нещата с отоплението и конкретно дали препоръките за ват/литър мощност за стъклените съдове важат и тук.

В този ред на мисли може да помислиш и за изолация от външната страна,за да се задържа топлината.

А най-добрият ти ход,ако тръгнеш по този път би бил да се свържеш с колегата @trifon ynev.

Никой не би ти бил по-полезен и спести грешки от него:

https://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/noviyat-mi-3500-l-akvarium/


Lightning_boy

Цитат на: aquascaper - 11.12.2023 14:47Идеята е интересна и има много примери за реализация,но обикновено е предпочитана от хора с проекти от 3 тона и нагоре аквариуми,дълбочина около и над метър(воден стълб визирам) и с категорична и ясна насоченост към точно определен дял и риби в акваристиката.

Последния размер,който си споделил 250/55/55 се прави спокойно от 10-12мм стъкло с подходящи разпънки.

Метална стойка от заварени профили,спокойно издържа подобни размери,но ако държиш може да си отлееш секция от бетон,върху която да сложиш аквариума.

По този начин,имаш опция за преминаване към друг размер след време,ако решиш и връщане на част от парите при продажба на аквариума.Излееш ли го изцяло от бетон,размера,мястото на което е и всичко е окончателно.

Все пак,ако решението за бетон е категорично,обърни внимание на хидроизолацията.Търси хидроизолация с ключова дума ''контакт с питейна вода''. Има изцяло циментови,двукомпонентни с еластичен фактор и т.н.

Каквато и хидроизолация да избереш,имай предвид че все пак ще трябва да напълниш и изпразниш аквариума 3-4 пъти напълно преди стартиране.

Относно стените-вероятно 8см дебелина е ок,но не прави компромис с арматурата-тя е може би най-важна за здравината и предотвратяването на движение/пукнатина.Както каза @jabeto 6мм 20/20 ще е ок,като подсили някои точки,като рамката/касата,върху която ще ляга стъклото.

Дъното би следвало в случая да поема по-голямо натоварване и 10-12см дебелина на него не би била излишна.

Аз лично бих го изпълнил с 10см стени и 12-15см дъно,все пак подобен проект е окончателен и се прави веднъж.

Не знам как стоят нещата с отоплението и конкретно дали препоръките за ват/литър мощност за стъклените съдове важат и тук.

В този ред на мисли може да помислиш и за изолация от външната страна,за да се задържа топлината.

А най-добрият ти ход,ако тръгнеш по този път би бил да се свържеш с колегата @trifon ynev.

Никой не би ти бил по-полезен и спести грешки от него:

https://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/noviyat-mi-3500-l-akvarium/Off: Ето заради такива мнения не напускам този форум!
 *bg*  *thanks
Самото отопление, няма ли да е по-удачно да е като се топли помещението? Аз нагревател не ползвам. Коритото е 400л. и в тези дни държи нормални стойности от 22-25 градуса. Лятото пък ако е много топло пускам климатика на хладно (все пак и на мен ми е жега :D).
Следя темата, колеги. Ще чакам и снимки, ако е възможно.  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

58161

Публикации: 2
Прегледи: 1712

49205

Започната от Йети


Публикации: 53
Прегледи: 19266

56119

Публикации: 2
Прегледи: 2443

53981

Публикации: 8
Прегледи: 4017

60010

Публикации: 11
Прегледи: 2507