• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на начинаещ акварист.

Започната от stefan4o, 24.07.2015 12:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan4o

Здравейте. Регистрирах се и в този форум (в аквапортал съм със същия никнейм), за да получа съвети и от тук. Предполагам една част от пишещите там и тук са едни и същи хора, но както и да е. От град Стара Загора съм. Сега по същество - от няколко дни стартирах аквариум с обем 45л. - първи за мен. Аквариумът е китайски със съответното оборудване към него. Преди два-три дни посадих и първите растения. Всъщност конфигурацията му е следната:
1. Грунд - сравнително ситен 2 до 4-5мм
2. Растения - все още не им знам имената, но са около 3-4 варианта + шепа явански мъх
3. Декорации - засега съм взел само парче от мангрово дърво, към което съм сложил мъхът.
Вече няколко дни водата е по мое мнение почти кристално чиста (отлежа два дни в туби преди да я сипя). Моментната й температура се движи в границите 27 до 29гр. Последните 5-6 дни чета постоянно за аквариумните рибки и акваристиката като цяло, та се насочих основно към лабиринтови - бета и/или трихогастери (колиза хуна или някой друг вид колиза). Преди малко разговарях с една госпожа, която има зоо-магазин в Стара Загора. Като цяло тя наклони везните към колизата, понеже мъжките бета са си доста агресивни рибки и съчетанието им с други е по-ограничено откъм избор. А на мен ми се иска в по-нататъшен етап освен две колизи да заселя и други по-дребни рибки, различни от лабиринтови - примерно някакви по-ситни от сорта на 1-2см като големина, пасажни, които да се чувстват добре в този литраж и размер на аквариума. Него пропуснах да го спомена, че като размери е по спомен 42 ширина, около 40 и няколко височина, а назад е дълъг около 20 и няколко сантиметра. Каква примерна конфигурация като брой и вид рибки мога да поместя вътре без да се натоварвам излишно системата като цяло (като разбира се в нея да влизат и двата трихогастера)?
Бих желал ако има сред вас хора, от които мога да взема читави рибки - да се свържат с мен и да ми оставят координати, за да се видим, ако не представлява проблем.

addicted

Значи аз също имам два трихогасера в подобен размер аквариум. Двата си живееха добре, докато не купих три колизи. В аквариума стана нещо подобно на пералня, по едрият трихогастер сасипа колизите от гонене, мира не им даваше. Извадих го в една десет литрова свера за 2-3 дни. През това време колизите си живееха нормално с другият трихогастер. Снощи пуснах биткаджията обратно и нямаше и помен от предишното му държание, дори една колиза три пъти по дребна от него го пощипваше по опашката. Сега трябва да ги храня, а знам че той тогава става агресивен, та ще видя как ще е. Идеята ми е че може да не са най-съвместимите видове колизи и трихогастри, а уж са от кротките. Може на мен да ми е малък аквяриума и затова да са нервни, 40 литра е.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


Similar topics (5)

54848

Публикации: 6
Прегледи: 3105

56809

Публикации: 6
Прегледи: 3597

52895

Публикации: 2
Прегледи: 2982

58878

Започната от krisio


Публикации: 1
Прегледи: 1693

50617

Публикации: 11
Прегледи: 3831