• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.06.2021 08:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за палудариум

Започната от no6t_i_den, 05.02.2016 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

no6t_i_den

Здравейте запалил съм се по Палудариумчетата и реших да спретна един като съм изчел доста работи из нета но не разбирам все още нищо за това ще задавам някои въпроси който да ме насочват по пътя.Сега аквариумчето което ще използвам не е много голямо с размери 65/40/35 нямам място за по голямо,замисъла е следния:Разделил съм го кажи речи в средата да имам почва и вода като стените ще са от пяна и фибран.Запасил съм се с помпа и външен филтър както и с нагревател и с осветление с таимери за време за да включва и изключват освертленйето имам термометър и влагомер.Проекта стартира от утре ще качвам снимки и клипове на развийтето му.Сега да задам въпросите който не интересуват:
1-Трябва ми сайт от който да си закупя растения който да са извън водата и кой ще ми препоръчате
2-Каква температура и влажност да  поддържам(като се смята че имам вентилация)
3-Стават ли диоднйте ленти за осветление и колко лумия да докарам за дневна и колко да поддържам нощем
Благодаря предварително това е за сега и много ще се радвам ако някой има желанието да ми съдейства със знанието си.
Мирослав Иванов гр.Ботевград

Peakone

Цитат на: no6t_i_den в 05.02.2016 23:11
1-Трябва ми сайт от който да си закупя растения който да са извън водата и кой ще ми препоръчате
2-Каква температура и влажност да  поддържам(като се смята че имам вентилация)
3-Стават ли диоднйте ленти за осветление и колко лумия да докарам за дневна и колко да поддържам нощем

За да ти се отговори коректно ще трябва да задам и аз въпроси :-D
Какъв тип ще е палудариума - колко ще бъде водната част, каква ще е надводната част? Ще има ли животни?
1. Ако искаш мини бромелии и орхидеи в България забрави да намериш. Единствено tropiki.biz за тиландзии и от време на време излизат мини орхидеи. Подходящи са различните папрати по цветарските магазини, селагинела, солейролия, пилеа, сциндапсус, потос, фикус пумила, фитония, зебрина, бегония. Анубиас, криптокорина, микрозорум, хемиантус, алтернантера и почти всички видове мъхове от акваристиката могат да се гледат надводно при висока влажност.

2. Това изцяло зависи от флората и фауната.

3. Светене 12часа дневно, през нощта - тъмно. Ако искаш все пак козметично да има някакво мъждукане - 1 или 2 сини диодчета да имитираш лунна светлина. Диодните ленти стават, но трябва да си комбинираш различни цветове, за да ти е пълен светлинния спектър. Ако сложиш само студена бяла светлина няма да стигне на растенията, защото за фотосинтезата те ползват червения спектър.

no6t_i_den

Да забравих да кажа водната час я предвиждам да е към 40% ще отглеждам в нея рибки. а за надводната час нямам претенции към растенията Мъхове и нещо по обикновено се пак това ще ми е 1-вия опит.По въпроса със осветлението с какви диоди да комбинирам за да се получи що годе идеален спектър.Или какви лампи да сложа направо.Имам дюзи за полочаване на мъгла ефект както и стара бензинова помпа и с 4-тири от дюзи пръска перфектно,колко пъти да настоя таймер да я включва и изключва евентуално.И пак стигаме ако някой има растения и продава бих купил по непретенциозни.
Мирослав Иванов гр.Ботевград

Peakone

Студена бяла, с топла дневна (леко жълтее) и червена светлина.

За пръскането, веднъж или максимум два пъти на ден по не повече от минута би трябвало да ти е достатъчно, но ще следиш с влагомера и ще прецениш. Също е много важно колко са фини дюзите да не наводняваш много субстрата.

За китките закъсня - преди няколко дни кастрих и изхвърлих цяла голяма торба с растения.

no6t_i_den

Ето започнах го днес да кача малко снимков материял ако някой има рестения нека пише ще ги закупя благодаря предварителноМирослав Иванов гр.Ботевград

skepta