• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 05:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Къде да поставя аквариума - помислете, преди да купите

Започната от Vlado, 16.10.2004 21:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vlado

Къде да поставя аквариума - помислете, преди да купите

Тази статия (от три части) описва фактора 'място в жилището', които трябва да се имат пред вид преди закупуването на аквариума, като отделя внимание на безопасността, осветеността, здравината на мебелите, дори здравината на пода.При покупката на аквариум е важно да сте наясно с мястото, с което разполагате. Трябва внимателно да сте избрали позицията му в дома ви.

Препоръчително е да не е близо да прозорец - слънчевата светлина спомага за растежа на водораслите (онези зелени неща по стъклата, не на аквариумните растения), а понеже ще си има собствено осветление слънцето само ще блести в стъклото и ще разваля гледката.

Освен това мястото трябва ад е такова, че да се обслужва лесно. Не се препоръчва да се поставя на секция или във шкаф, освен ако не е пригоден специално. Имайте пред вид, че често ще се налага да бъркате в аквариума, така, че отгоре пространството трябва да е свободно. Продават се специални шкафове за аквариуми, но ако вашият не е по-голям от стотина литра такъв няма да ви е жизнено необходим.

За аквариума са необходими лампи, нагревател, помпа и т.н за това мястото трябва да има възможност за захранване с ел. ток. При обслужване на аквариума се мокри пода и е добре да се предвиди това (ако сте с паркет де - на мокета от малко вода не му става нищо).

Добре е аквариумът да е недостъпен за домашни животни и особено за малки деца. Те лесно могат да бутнат или обърнат по-малък аквариум, да го счупят и т.н. При големи аквариуми трябва да се внимава да не се катерят отгоре, да бъркат или да паднат вътре - т.е. до аквариума да не се слагат канапета, фотьойли и други мебели, които могат да помогнат при катеренето.

Имайте пред вид, че в аквариума трябва да се поддържа постоянна температура от порядъка на 22-27С (колко точно - зависи от рибките ви), и ако затоплянето на водата през зимата не е толкова голям проблем за всеки, снабден с нагревател, то охлаждането през лятото е нещо, за което трябва да се помисли. В този смисъл, поставянето на аквариума в стая с южен изглед и без климатик или поне щори не е много добра идея.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Boby_

Не е добра идеята аквариумът да е на пода - така ще е много труден за обслужване, особено за пълна смяна на водата, защото няма да може да се използва принципът на скачените съдове и водата да се източва посредством маркуч или сифон.

Конструкцията и материалът, от който ще бъде изработена поставката за вашия аквариум, трябва да са съобразени с размера и обема му. Например един аквариум от 300 л. тежи около 50-60 кг. Добавете към това 100 кг. пясък/грунд, 30-50 кг. камъни и 270-280 кг. вода и ще получите доста внушително число (почти 500 кг.). При големи съдове не само поставката трябва да е съобразена с тежестта, а и подът. Това важи с особена сила за стари сгради с гредоред. За по-малки съдове може да се използват здрави мебели като барчета например, но трябва да сте сигурни, че отдолу има поне една подпора, а не само дъска.

Преди поставяне на аквариума е добре да се имат предвид още няколко изисквания. Дъното на аквариума не бива да се поставя директно върху твърда повърхност. От тежестта му то твърде лесно ще се спука дори от съвсем малък предмет (песъчинка), попаднал под него. Най-добре е да се използва стиропор или стиродур с подхидяща дебелина и размери, но става и с дебел, твърд дунапрен. Важно е също така подложката (и съответно твърдата стойка под нея) да са под цялата площ на дъното, т. е. да няма стърчаща встрани част от аквариума - напрежението върху дъното дори при неголеми аквариуми е доста сериозно и е в състояние буквално да го пречупи.

Сега като гледам какви съм ги написла, май доста се поотклоних от темата. Но нищо де, все ще свърши работа.  :lol:

dido

За по-големи аквариуми, както е споменато и по-горе, се изработват специални шкафчета или стойки, тъй като обикновените мебели не биха понесли голямото им тегло. Такива шкафчета се изработват от масивно, дебело дърво (някой здрав вид, не чам) и са с допълнителни подпори отдолу, задължително без крака. Стойките пък са най-често от стоманени винкели.

За шкафчетата - моя съм го направил от Г - образен винкел (още по-добре става с квадратен стоманен профил), заварена конструкция с 6 крака - дължина 130 см. Конструкцията е такава - представи си винкелен аквариум на който вертикалните винкели са краката и по средата отпред и отзад има добавени още два крака. Отдолу на краката, там, където опират в пода, има заварени метални плочки за да се разпредели усилието на по-голяма площ върху пода. Труда по металната конструкция е около ден ако имаш материалите и инструментите. Мога да пратя рисунка ако искаш.

Отвън тази конструкция е обшита с естествено дърво и лакирана. Прилича си съвсем на шкаф, само дето носещата част е желязо. Доколкото видях шкафа на 77 е със същата конструкция, само дето винкелите му са О-образни (вероятно по-добрия вариант).

Получава се гарантирана здравина и естетичен външен вид.

val

Цитат на: Boby_ - 18.10.2004 13:16
Дъното на аквариума не бива да се поставя директно върху твърда повърхност. От тежестта му то твърде лесно ще се спука дори от съвсем малък предмет (песъчинка), попаднал под него. Най-добре е да се използва стиропор или стиродур с подхидяща дебелина и размери, но става и с дебел, твърд дунапрен.
... а мога ли да използвам лист корк с дебелина около 1-2 см.
специално моят аквариум е 130 литра
и съм го сложил на библиотека с един тъмно-кафяв цвят
мисля 4е ако сложа бял стиропор няма да ми хареса
а корка поне нее бял
и си мисля 4е ще замести добре стиропора
пък и цвета му е кафяв също
???

islander

С корк става добре, стига слоя да е поне 4-5 мм и плоскостта ти отдолу да е равна - да няма издатини или хлътнали места.

kratun

Цитат на: val - 01.07.2007 22:11
... а мога ли да използвам лист корк с дебелина около 1-2 см.
специално моят аквариум е 130 литра
и съм го сложил на библиотека с един тъмно-кафяв цвят
мисля 4е ако сложа бял стиропор няма да ми хареса
а корка поне нее бял
и си мисля 4е ще замести добре стиропора
пък и цвета му е кафяв също
???

Винаги можеш да смениш цвета на стиропора, поне това, което се вижда от него. Коркът е много по-скъпо удоволствие. От друга страна, за 130 литров аквариум, едва ли ще има голяма разлика. В крайна сметка - не ти трябва подложка по-дебела от половин сантиметър. Каквато и да е, важното е да е нивелирана основата. Успех!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

miTko

Така е, 2 слоя дебел балатум на равен, гладък плот са напълно достатъчни
Разни мои АКВАРИУМИ 

bebolino

ЕГАТИ ПЕСЪЧИНКАТА ДЕТО ЧУПИ АКВАРИУМ............
Да живеят любовта и красотата!!!!!!

Mishaka

напълно е възможно при натиска който оказва водата на стъклото :duvar:

giv76

За подложката  на аквариума. Аз моята подложка е скрих с кантова лента , с коияо лента е кантован шкафами и да ви кажа , че се получо доста добре. Подложката ми е от тези за ламиниранпаркет ама от по-твърдите 4 листа .  Мисла че и по дебел бял стереопор би скрила лентата. Разбирасе моя шкаф е поръчков и лентата е взех от майстора.

ryca_pryca

Здравейте и от мен. Предстои ми покупка на аквариум - 500 л, който на първо време ще се наложи да е на пода. Въпросът ми е, освен корк и стропор, добра идея ли е да подложа от изкуствените треви, които се продават в "Мосю Бриколаж" да речем? Или е прекалено грапава повърхност? Благодаря предварително!

Raven

Подложката трябва да е умерено мека за да е стабилна и да няма усукване- стиропор с дебелина 2 см. е предостатъчен за нормално равна повърхност.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

BOJO

Цитат на: ryca_pryca - 28.10.2009 10:09
Здравейте и от мен. Предстои ми покупка на аквариум - 500 л, който на първо време ще се наложи да е на пода. Въпросът ми е, освен корк и стропор, добра идея ли е да подложа от изкуствените треви, които се продават в "Мосю Бриколаж" да речем? Или е прекалено грапава повърхност? Благодаря предварително!
Само ще стои на пода или ще работи тоз аквариум ?

Намери му шкаф или поставка и тогава пълни, че в приключение ще се видиш с пясаци, камъни , пънове и клони. Да не говорим и рибочета ако има.

ryca_pryca

Има и рибки и то бая гголемшки. До сега е бил все на пода... Има си и камъчета и грунд?

W

Здравейте, извинявам се ако въпроса е идиотски...  Купих си аквариум 154л. с дебелина на стъклата 1см. Имам малко дете и ме интересува дали има опасност този аквариум да се счупи и да нарани детето. Въпросът по - скоро е дали аквариуми се пръскат като по филмите и всичко се стоварва на земята или е по - вероятно ако има проблем просто да се спука някъде. Иначе човекът който го изработи прави аквариуми от много години и твърди, че е здрав (но и не очаквам да каже друго). Ще съм благодарен за всеки, който сподели своя опит, защото детето е на 9м. и си играе пред мястото, където ще е аквариума.

Similar topics (4)

1624

Публикации: 0
Прегледи: 9589

478

Публикации: 8
Прегледи: 38396

4078

Публикации: 24
Прегледи: 20288

344

Публикации: 6
Прегледи: 57813