• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.06.2024 03:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грунд и камъни в аквариума

Започната от Longanlon, 24.11.2004 10:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

24.11.2004 10:47 Last Edit: 01.02.2007 12:05 by Longanlon
Грунд и камъни в аквариума

Тази статия представя камъните, използвани в акваристиката, както и това, което начинаещите наричат 'пясък', а именно - грунда, който покрива дъното на аквариума. Как да изберем подходящи камъни и грунд, как да ги дезинфекцираме и измием, как да ги сложим в аквариума.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi89.photobucket.com%2Falbums%2Fk230%2FLonganlon1%2Faquariumbg%2Fgrund.png&hash=f453a3211e17f1d8b334799d291743c395440cef
[url=http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=478]
[img]http://i89.photobucket.com/albums/k230/Longanlon1/aquariumbg/grund.png[/img][/url]
Както на дъното на естествените водоеми, така и на дъното на аквариума, има едно нещо, което се нарича грунд. Той придава естетичен вид на аквариума и в него се засаждат растенията. В реките и езерата грундът представлява смес от пясък, почва, камъни и други неща, в морето е пясък от натрошени миди, но в акваристиката се използват по-други материали. На дъното на аквариума се поставят и камъни за добиване на по-интересен  и естествен изглед.

Грундът и камъните в аквариума имат няколко характеристики, а именно:
1.   наличие (има ли грунд изобщо или ще карате без него)
2.   състав (от какво е направен, в случай че го има, естествено)
3.   големина на частиците
4.   дълбочина на пласта/пластовете (това е характеристика само на грунда)

Изборът на грунд за вашия аквариум става чрез съобразяване на тези характеристики и се определя главно от това, което ще отглеждате в аквариума си (какви риби и какви растения). Нека разгледаме различните характеристики поотделно.

1. Наличие

По принцип аквариум без грунд се прави много рядко. Използването на такъв аквариум е свързано изключително и само с повишаване на хигиената над нормалното – необходимо условие при отглеждане на някои много капризни дискуси (изкуствени хибриди със слаба имунна система), както и при развъждане на някои риби, тъй като малките или хайвера са по-податливи на болести. Всички други аквариуми имат грунд, защото иначе изглеждат твърде неестествено и направо да си го кажем грозно. Камъните се поставят по желание – от тях могат да се направят хълмчета или други, зависещи от въображението ви форми, но декорацията и художественото оформление на аквариума е тема на друга статия.

2. Състав

По принцип грундът се прави от малки камъчета или пясък. Както знаете, пясъкът представлява натрошени скали, а те имат различен произход и съответно състав. Важността на състава на грунда, както и на камъните се крие във веществата, които той може да изпуска във водата и така да влияе на нейните качества. Именно поради тази причина не са подходящи варовиковите пясъци, чакъли и камъни – те лесно се разтварят във водата, повишавайки много нейната твърдост (съдържание на соли), което е зле за повечето аквариумни рибки (но не за всички – някои риби предпочитат именно твърда вода и в техния аквариум могат да се използват варовикови камъни, които освен това имат и изключително интересни форми). Най-добре за вас е да използвате грунд и камъни с вулканичен произход, тъй като те са най-твърди и не се разтварят. Кварцовият пясък е просто перфектен.

3. Големина

Големината на частиците на грунд зависи от това дали смятате да отглеждате растения. Ако не – не сте ограничени – може да използвате по-ситен пясък (около 0.5 - 1 мм.), в случай че така ви харесва, но нека не е прекалено ситен, тъй като някои риби обичат да ровят в него и ще размътват водата, а и той ще влиза в маркуча при почистване. За растенията обаче ви трябва по-едър грунд – перфектната големина аз определям на 2.5 – 5 мм., тъй като корените им и бактериите, които живеят там имат нужда от слаб, но постоянен приток на свежа вода и кислород. За големината на избраните от вас камъни ограничение е само дизайнът, който сте избрали за аквариума си.

4. Дълбочина

Дълбочината всъщност е колко дебел пласт върху дъното ще насипете. Отново тук се намесват растенията. Те изискват по-дълбок пласт, за да могат да се вкоренят добре – най-малко 4 см., а за по-големите – до 7 см. Обикновено в предната част на аквариума, където са по-дребните растения, се слага по-тънък пласт грунд, а колкото по-назад отива толкова по-дебело се насипва и там се засаждат едрите растения. В аквариумите, където се отглеждат предимно растения, т.н. холандски аквариуми, се полагат не един, а няколко пласта грунд с различен състав, но за това – в съответната тема. Ако пък не отглеждате растения, можете да сложите толкова дебел пласт грунд колкото сметнете за нужно – все пак имайте пред вид, че по-големите камъни не бива да опират дъното на аквариума, защото могат да го счупят – те се слагат върху грунда, който действа като "омекотител".

От къде да се вземе грунд?

Най-добрият вариант е да се купи пясък от тази фирма. Цените са нищожни, но ви трябва кола, защото е на километри от София.

Друг вариант е използването на пресят речен пясък – има сита с различна големина на отвора и чрез тях се отделя фракцията, която ви е необходима. Имам щастието майка ми да е шеф на лаборатория за определяне качествата на бетона, където има не само специални сита, но и нещо като вибратор, който ги тръска за да не се измаря човек. Та ако имате достъп до някаква по-голяма строителна фирма – там има каквото ви трябва. Взема се фракцията, която остава между двете сита с желаната големина (примерно между това с дупки 2.5 мм и това с 5 мм). Внимание -  не използвайте строителна мозайка – тя съдържа предимно варовик!

Можете да си купите грунд от магазина. Той всъщност е речен пясък, но много често не е пресят всъщност, нито пък измит, поради което може да се сдобиете и с фасовете на изкопалия го работник като бонус. Внимание – цветните грундове, които се продават (виждал съм сини, червени, оранжеви) са боклуци за деца и нямат ама никакво място в един нормален аквариум.

От къде да се вземат камъни?

Намирате си ги. Край реки, край пътища или строежи. Интересните, надупчени и с причудливи форми камъни обаче са най-често варовикови, така, че внимавайте. Избирайте заоблени, твърди и плътни камъни – те са вулканичните. Варовикът, знаете, е бял и се рони лесно. Също така избягвайте кафяво-червеникавите скали, тъй като съдържат железни окиси (има едни червени скали, които са вулканични и могат да се използват - те са направо червени, особено когато се намокрят)

Как се дезинфекцират грунда и камъните?

След като се сдобиете с необходимото ви количество, трябва да го дезинфекцирате, тъй като не знаете какви бактерии биха могли да пренесат на скъпоценните ви рибоци.

Първо идва миенето. Камъните се мият с топла вода и четка (в някои случай дори телче за чинии – майка ви има, питайте я за такова), а грундът се мие в кофа в банята. Процедурата е малко дълга и е следната – напълвате кофата (добре е да е поне малко прозрачна) до половината с грунд, след което с маркуч или най-добре с подвижен душ пускате много силна струя вода вътре така, че тя да разбърква до долу грунда (дали е до долу се вижда през кофата). Когато кофата се напълни спирате, изливате мръсната вода (внимателно да не излеете и грунда) и пак отначало. Процедурата се повтаря, докато от кофата започнете да изливате съвсем чиста вода.

След тези процедури можете да го насипете в аквариума.

А една дискусия на темата за грунда може да намерите тук.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Този бавен и не особено приятен процес, може значително да се облекчи, ако за промиване се използва не кофа, а сито. Големината на отворите тряба да е около половината от размера на частиците на промивания материал. Грунтът се насипва в ситото, оптимален е слой с дебелина 2-3 см и се облива отгоре със струя вода. Може да е от душа, но значително по-удобно е с градински маркуч, снабден с накрайник-пистолет. Тъй като частиците, съставляващи тинята, които трябва да бъдат отмити са по-тежки от водата, те падат надолу и се отмиват през ситото.
Сито можете да си направите и сами от скована дървена рамка със закрепена на дъното и прозоречна мрежа за комари например.
Промиването на грунта по този метод е значително по-бързо и по-ефективно от метода с кофа. Проблемът е, че ви е необходимо голямо сито и някой, който да ви помага.

profiler

Здравейте,

вчера напълних нов аквариум с вода, сложих му дребни и някои не толкова дребни камъни (всичките ги събирах от плажа на Китен преди 2 години), засадих растения и пуснах помпичката и т.н. Днес водата в аквариума е доста по-мътна от вчера, противно на очакванията ми. Та искам да питам дали това е нормално и дали се дължи на морските камъни (преди да ги сложа в аквариума ги измих досто старетелно с топла вода) и какво да направя, да ги вадя и да ги преварявам или...

Поздрави

abm

Здравей,
Въпроса ти е за оформление и декорация по принцип.
Иначе за камъните от морето няма проблем, моите са от Черноморец и са ок. Нормално е при старт да е така ще се избистри имаи търпение  *THUMBS UP*

Todor112

А как да преценя колко грунд ми трябва ???

VDO

В ляво има едно изскачащо меню,най-отдолу има калкулатор.Влизаш в него и на тегло грунд попълваш полетата,като на височина пишеш желаната от теб височина на грунда, не  тази на аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

EMSI_

Здравейте!
Под грунда трябва ли да поставя някаква подложка?

Caxapa

Обикновенно такава подложка се слага под камъните в аквариуми с цихлиди или под камъни с голяма маса и тезест за да предпазим дъното от спукване.  В случая с твоят аквариум не трябва. Акварума трябва обаче да лежи на подложка от стиропор, фибран  или други за да може да се оберат неравности, луфтове и усукване  между аквариум и плота на който лежи.

EMSI_


Similar topics (4)

4078

Публикации: 24
Прегледи: 20344

344

Публикации: 6
Прегледи: 57914

1624

Публикации: 0
Прегледи: 9617

345

Публикации: 18
Прегледи: 32076