• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.06.2023 08:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Яйца от неретина

Започната от a__andreew, 27.02.2011 19:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравейте знам ,че не може да се излюпът в общия аквариум, но някой постигал ли е до успех с тях?

borislav

Трябва им солена вода.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

a__andreew

От чисто любопитство питам да ли някой е успял в БГ?

BLKnight

А можеш ли да вземеш яйцата и да ги дадеш да ги пробвам във морския аквариум?

a__andreew

Може разбира се ако стане ще делим :)) Хайде да се разберем след 08.03. да ти ги дам камъчетата на такаво са хвърлили

BLKnight

ъъ до тогава ще изфирясал.. или не?

wwladoo

Цитат на: a__andreew - 28.02.2011 07:47
От чисто любопитство питам да ли някой е успял в БГ?
Аз не съм чувал за такъв случай--но нищо чудно вие да сте първите--понякога стават и чудеса освен после да почерпите  *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

a__andreew

Те са капсулки и не би трябвало да има проблем, но не съм сигурен. Все пак някъде пишеше в по стара тема за неретините, че ако гадинките са достатъчно дълго в сладка вода забравяли солената, но дали е така.

zambo

Цитат на: a__andreew - 02.03.2011 07:02
Все пак някъде пишеше в по стара тема за неретините, че ако гадинките са достатъчно дълго в сладка вода забравяли солената, но дали е така.
Не я забравят . Само в солена се множат .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

SDB

Преди доста време и при мен олепиха всичко с яйца
тогава се рових доста из нета, но не намерих никаква
точна информация  за неретините, най- вероятните
догадки са че се размножават в устията на реките
а там водата е смесена не чисто морска
даже имаше интересно преположение, че от яйцата
се излюпват ларви които после стават на охлюви?!

NO CARRIER

Един пич тук пише как ги е размножил. Но разправя, че мести целия корен с яйцата, инак се чупели.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Асен Евгениев

Ако има и кой да преразкаже разбираемо. *thanks
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Неритините са еднополови - има мъжки и женски екземпляри. Когато яйцата бъдат положени, трябва да ги преместите не в бракичен а в соленоводен аквариум. Как да накараме охлювчетата да го направят? Колкото повече ядат, толкова по-голямо желание ще имат. През 99,9% от времето те ще отлагат яйца по стъклото, камъните, декорацията или дървените корени. Премествам яйцата след не повече от 72 часа, защото понякога има второ полагане. Забелязал съм, че неритините най-често снасят на дървените корени. Самото чифтосване не е от значение в каква вода ще стане. Може да е сладка, бракична или солена. Важно е къде ще се люпят яйцата. Излюпването може да отнеме доста време - от няколко дни до няколко седмици, и зависи от околната температура.

1. Вземете предмети с колкото се може повече водорасли по тях. Оставете ги на места, удобни на неритините. За целта най-удобни са корените или клоните от дърво, ползвани за декорация. Покрити са с достатъчно водорасли, идеални за храна на бебетата неритина. Сладка, бракична или солена вода. Температурата няма особено значение. Водата трябва да е колкото се може по-чиста.
2. Изчакайте няколко дни докато видите достатъчно количество яйца на предмета/корена. Яйцата изглеждат като малки сусамови семена. ВНИМАНИЕ! НЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГИ ИЗСТЪРЖЕТЕ. Ще повредите черупката. Изчакайте 72 часа докато се събере достатъчно материал.
3. Пригответе малък аквариум. Аз ползвам 4 литров. Нужна е и слаба аерация. 1 мехурче на всеки 2 секунди. Слага се и сол за морски аквариум (домакинска сол не върши работа). Защо солен, а не бракичен? Причината е, че след като се родят неритините изискват много калций и минерали, за да изградят здрава черупка, което повишава шансовете им за оцеляване докато растат. Имал съм слаб успех в бракична вода. Процентът на излюпените е около 80 в истински соленоводен аквариум. Нивото на водата е толкова, колкото да покрие корена/декорацията.
4. Сменям по 50% вода на всеки 3 дни. Нали не искате охлювчетата ви да умрат заради лоша вода?! Това е лесно. Не бъдете мързеливи, отнема не повече от 5 минути.
5. Яйцата започват да се люпят с много бавни темпове. Виждат се много малки ларвички. Те ще се хранят с водораслите от декорацията или корена. Ако това не е достатъчно, можете да купите храна с водорасли на таблетки от местния зоомагазин. Разтрошете ги на ситен прах и ги пуснете в аквариума. Слагайте "на око" - ако не виждате никаква храна, добавете още.
6. Когато видите лъскави черупките на вашите охлювчета, значи е време да ги местите. Този процес може да отнеме седмици. Не ви препоръчвам ден или два, защото ще умрат. Вземете малък мерителен съд, разграфен в милилитри. Оставете прясна вода да престои или добавете Tetra Aqua Clear (или подобно). Ако смятате да местите неритините в сладка вода, в продължение на месец всяка сутрин източвайте по 10 мл вода от аквариума и доливайте 5мл, а вечерта долейте още 5мл. Ако ще са в бракична или солена, просто нагласете концентрацията на солта докато достигнете тази, на другия аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

moonshine

а как да ги накарам да спрат да полагат яйца? или с какво да ги почиствам? камъните мога да вадя, но корена - не. така че ми трябва някакъв способ, с който да ги махам до край вътре в самия аквариум.
много са красиви тези охлюви и вършат страхотна работа, но вече не остана място по аквариума без техните яйца. като бяха по-малко беше симпатично и се радвах, че това показва, че им е ок, но сега си е бедствие.

wwladoo

Да така е и аз имам цели корени побелили от яйца--грозно е--не съм ги вадил--това значи да разваля дизайна на целият аква и растения и мъх и всичко :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

20561

Започната от fisherman


Публикации: 9
Прегледи: 7872

2703

Публикации: 2
Прегледи: 5510

41984

Започната от icokola


Публикации: 10
Прегледи: 4524

7206

Публикации: 8
Прегледи: 4881

11172

Започната от Emil


Публикации: 6
Прегледи: 5768