• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Появи се хайвер на ампулария...

Започната от Сашо, 24.02.2005 09:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Появи се хайвер на ампулария върху капака на аквариумчето с подрастващи гупи. Видях го вчера сутринта. Охлювите са 5 броя с големина на черупката 3-4 см и са там от 2.5 - 3 месеца. Интересно какво ли ги е предизвикало да започнат да се размножават, като че ли нищо не се е променяло там. Може би са достигнали полова зрялост.
Понеже рибките вътре са малки и едва ли ще застрашат излюпените охлювчета не смятам да махам хайвера от капака. Според дебелите книги инкубационния период е две - четири седмици, ще видим какво ще се излюпи и ще се излюпи ли изобщо нещо.
Снощи воайорствах нещо, което според мен си беше сношаване между 2 охлюва. Поне приличаше на снимките, които съм виждал в нета, за които се твърдеше, че са запечатали подобен миг. Жалко, че нямах под ръка фотоапарат за да увековеча случката в серия снимки тип охлювен-xxl. Интересното е, че докато си вършеха работата и двата охлюва бяха здраво протегнали хоботчетата, на 5-6 сантиметра нагоре и ги размахваха. Обикновено, когато дишат с тях са доста по-скромни. Сигурно е било от кеф  :lol:

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "Сашо"Интересното е, че докато си вършеха работата и двата охлюва бяха здраво протегнали хоботчетата, на 5-6 сантиметра нагоре и ги размахваха. Обикновено, когато дишат с тях са доста по-скромни. Сигурно е било от кеф  :lol:

Абе още не съм се ..... с охлюв и нямам впечатления  :lol:

Иначе на мой приятел неонките изядоха за 1 нощ новоизлюпени ампуларии, така че го имай предвид :)

Сашо

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ
Абе още не съм се ..... с охлюв и нямам впечатления  :lol:

[/quote


Чисто умозрителни разсъждения - ако решиш да опитваш гледай да не е с рапан. Едно, че са хищни, друго, че им е доста здрава черупката. ако се заклещиш при разбиването и с цел освобождаване може да се нараниш! :lol:  :lol:  :lol:

Караш ме да се замисля да преместя хайвера на по-безопасно място. Дали все пак 2 сантиметровите гупички ще нападнат охлювчетата, защото като гледам размера на хайвера те би трябвало да се излюпят доста едрички!

Longanlon

:twisted: Хм, с едни приятели като се напихме веднъж мислехме да правим порно за смартфони с хамстери, но това с охлювите наистина е ново за мен... :twisted:

Колко са ти големи снеслите ампуларии всъщност? И разбра ли кой мъжкият? Щото те нали са от малкото охлюви, които имат отделни полове...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Кръщелни свидетелства нямат. Купих ги през есента - бяха горе-долу наполовина по-малки по размер. Доста си приличат и не ги различавам, а и на имена не отговарят, нали били глухи според литературата. Но ми се стори, че от снощната двойка мъжкият беше по-едър от изящната дама. Всичко както се полага в една хармонична двойка. :lol:

Longanlon

Не бе, питах като размер колко са големи. Просто ми е любопитно полова зрелост при какъв размер достигат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Диаметъра на черупката е 3-4 см на око. Точно замерване не съм им правил.
Днес сутринта открих още една купчинка хайвер по покриващото стъкло. Зрънцата са белезникави, докато тези в първата са  бледо розово-оранжеви.
Интересно дали възрастните ампуларии са канибали и могат да ли да посегнат на излюпеното си поколение?

Стамен

Малките охлювчета когато се излюпят са с диаметър на черупката 1,5-2 мм. С този размер не представляват интерес за гупите ти. По принцип можеш да сложеш сакче под самия грозд с яйца, кедето да падат

NikolaV

Днес и аз открих на капака на аквариума на две места хайвер на ампулария. Интересното е, че до преди 3-4 дена бяха в по-голям аквариум с около 10 см. пространство над водата, а ги преместих в по-малък аквариум със само 3-4 см под капака... Може би е по-влажно...
Та под единия грозд, който е на капака отпред сложих една родилка на Зера, която е като кепче един вид и ще падат вътре. За другия, който е на шибано място - на задната стена и капака идея нямам... А отдолу има гладни цихлозоми... Едната нападна охлюва докато "падаше" от гнездото, намери по него яйце, лапна го, изплю го, пак го лапна, пак го изплю и така докато яйцето падна на дъното и там го заеба...
Та имате ли идея може ли да се мести хайвера? А и като почне да се люпи с какво да ги захранвам?

Стамен

Няма проблем да преместиш яйцата. Стига да ги сложиш на влажно и топло място, но без да се мокрят. Малките можеш да ги храниш без проблеми с храна за рибки.

Similar topics (5)

3085

Публикации: 2
Прегледи: 3030

19420

Публикации: 7
Прегледи: 5359

11172

Започната от Emil


Публикации: 6
Прегледи: 6009

59031

Започната от Legal76


Публикации: 2
Прегледи: 2793

52316

Публикации: 4
Прегледи: 2611