• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 22:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Питанка относно охлюв - Физа

Започната от bozadzhiev, 23.02.2013 13:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bozadzhiev

Здравейте колеги,
скоро стартирах втори аквариум ..залесих го добре с бързорастящи китки..тръгна всичко..пуснах малко планорбис някое друго данио и сае..а тези дни и ампуларии сложих малки. Имам някаква слабост повече към охлювите и имам що годе опит с няколко вида.
Но днес забелязах охлюви в новия ми аквариум които не съм гледал досега. Прикачам снимки:




Доколкото четох в интернет това е европейска физа и явно съм я внесъл с някоя китка в аквариума. Питането ми е дали са напаст като планорбиса и дали в един момент ако станат много..ще мога да се избавя от тях със хелена-та или примерно с макробрахиуми (В другия ми аквариум така боря планорбиса)
И още една снимка ще прикача на която се вижда че на една от китките има някакви яйца ? Дали са на този вид охлюв или са на планорбиса ?


Desmoria

Малко е стара темичката, но аз все пак ще отговоря, защото може и друг да се натъкне на въпросния охлюв. Да това е Физа. :) Най-често се внася в аквариума с растенията и като цяло мненията дали е полезна са различни. Основно се храни със загниващи растения, но ако нямаш налични такива може да "наръфа" здрави нежни листа. Ако говорим за плюсове: яде бактериалната ципа по повърхността на водата (ако се образува такава), размножава се веднъж до два пъти годишно (хермафродит е), след снасяне на яйца почти винаги възрастния индивид умира. Минуси: ако нямате загниващи листа на растения - преминава към здравите, физата е по принцип блатен охлюв и като такъв е преносител на много зарази, въпреки че хвърлят хайвер 1-2 пъти годишно, количеството на зародишите не е никак малко.

П.П. Хайвера на снимката по-вероятно е на планорбис. Този на физата изглежда така:

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

11703

Публикации: 3
Прегледи: 4688

58645

Започната от maks25


Публикации: 4
Прегледи: 4120

2849

Публикации: 4
Прегледи: 3502

36007

Публикации: 15
Прегледи: 11383

51980

Започната от emilmet


Публикации: 0
Прегледи: 2116