• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ампулария умъртвява рибка (сомче) - възможно ли е ?

Започната от ptsekov, 21.05.2006 00:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ptsekov

Здравейте,

Преди малко видях, че едната ми ампулария странно е слепена с едно от сомчетата ми (малък златен анциструс). Пъвро помислих, че просто така са се наредили и изглеждат като слепени, но след като погледнах отблизо видях, че нещо не е наред. Веднага бръкнах с кепа и при побутване охлюва и рибата мръднаха заедно. С помощта на кепа успях да ги разделя и извадих сома, който не изглежда да е жив (вцепенен е), въпреки че няма видими наранявания. Незнам колко време са били в тая прегръдка - като се прибрах преди около 2 часа не видях да има проблем. Възможно ли е ампуларията да го парализирала по някакъв начин или просто го е убила с тялото си ? Тия сомчета не се движеха много - когато се показваха извън укритията се залепяха за стъклата на аквариума. Ампулариите от своя страна се оказаха доста подвижни - възможно ли е охлюва да улови риба въобще ? Нямам причина да мисля, че анциструса е бил болен или някой друг го е убил.

Stas

Може да нямаш причина, но най-вероятно сомчето е дало фира и след това ампуларията го е докопала. Охлювът не може да изяде жива и здрава риба!

NO CARRIER

Вземи една топлийка и набоцкай сома в окото. Направо го пробий. Ако не отреагира, значи е умрял. :biggrin  Малките сомове мрат при много фосфати и нитрати, а дъртите при по-сериозен стрес.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

malomir


ptsekov

Не мога да го пробода в окото. Снощи веднага го отделих в друг съд и оттогава не е мръднал. Не мърда дори като го побутна с кепа - явно е дал фира още вчера rip . Със сигурност вчера сутринта го видях жив и здрав, не се държеше по - различно от когато и да било. Не съм сигурен, че вечерта успях да го видя преди инцидента - това ме кара да мисля, че е бил някъде и е излязал, след което охлюва го е докопал, но може и да греша.

Що се отнася до нитратите не съм замервал с тестове - мога да кажа какви грижи полагам за аквариума обаче. Всяка седмица в понеделник сменям около 30 процента (11 литра най-точно) от водата като при това сифорнирам грунда, аквариума има вътрешен филтър с пълнеж, през който водата преминава нонстоп, имам  4  корена бакопа, една валиснерия, салвиния и още няколко стръка от едно растение, което плава свободно във водата, но не му знам името. Храня рибките по два пъти на ден с малко храна с храни на Сера и Тропикал. За фосфати също не съм правил тест и не знам какви са нивата.

В аквариума има още три сома - един златен анциструс, и два микрогланис, но те са по - големи на размер. Този, който отиде е около 4 cm.

P.S. аквариума е 50 литра.

NO CARRIER

Това беше идеята.  Сомът ти е бил вече мъртъв, когато го е набарал охлювът. Виж, защо е умрял, нямам идея. Би трябвало условията да са добри, защото рибките са малко. Само ме притеснява количеството храна, което даваш - за толкоз рибки би трябвало да им сипваш по една съвсем малка щипка - 1/4 кафена лъжичка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ptsekov

Само едно уточнение защото виждам, че съм се изразил неправилно - рибките в аквариума не са само 4. 4-ри бяха сомовете (сега останаха 3), 2 лисички, 2 полупоясни акантофталмус-а и 4 килита.

Както и да е - явно сомчето е дало фира по някава причина и виновник за това не е охлюва.

ptsekov

Днес гледах как единия охлюв захапва (всмуква) опашката на единственият ми златен анцитрус. Всъщност предният път е умрял по-големия от двата.

Та ... Златният анцитрус виси закачен за стъклото съвсем близо до дъното - опашката сочи вертикално надолу.  Охлювът се приближи и всмука опашата на рибката - с няколко движения сомчето успя да се измъкне но вместо да избяга просто си остана на място. Мисля, че охлювът беше хванал здраво рибката защото и струваше усилия да се измъкне. Та това се повтори няколко пъти докато не бръкнах с кепа да подплаша рибката за да се премести.

NO CARRIER

Пич, ако рибките ти са болни, нормално е да са умърлушени и да не се движат много много. По-скоро виж дали нямат някакви видими белези на заболяване или пък прецени да не би да ги прехранваш?!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ptsekov

Тези рибки ги взех преди седмица или две и са най-новите рибки. През повечето време седят завряни в едно глинено цилъндърче и се появяват много рядко. Видими белези на заболяване нямат. Що се отняся до храната  - аз лично не съм ги виждал да се хранят въобще.
Други рибки с подобно държане няма в аквариума. Доста странно...

Longanlon

Aбе тия твойте ампуларии са баси животните - растения ядат, риби... Що не ги изхвърлиш направо и да се отървеш? И без това са само машини за лайна и никаква работа не вършат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ptsekov


ptsekov

Днес намерих мъртъв и другия златен анцитрус :( Като го извадих ми направи впечатление, че очите липсват и опашката му беше изядена почти изцяло. Други следи от болест или насилие нямаше. Предполагам, че някой го е нападнал след като е умряло.

Както и да е явно е, че нещо не е било наред с условията или със самите рибки - защото и двете, които имах, дадоха фира.Охлювите явно просто са се възползвали от слабостта им. Жалко е, че не разбрах на време какво става за да се опитам да направя нещо - сомчетата са толкова потайни и излизат толкова рядко ...

Viktor1976

Да подновя темата - една скалария даде фира точно заради такъв охлюв. Нищо й нямаше на рибата до обяд, вечерта когато щя да ги храня, охлюва и беше барнал вече едното шипче което виси надолу. Разделих ги, скаларията вече не можеше да стои правилно, а полягваше на една страна и стоеше в единия ъгъл. На другия ден вече беше мъртва.

Още вечерта охлюва ритна камбаната след третиране от моя страна с 50 градусова ракия.

Stas

Охлювите не могат да закачат здрава, нормална риба.
Това е все едно мен да ме нападне костенурка - може, но само ако съм легнал на земята със счупени крака!

Явно рибката не е била наред и затова... Иначе при мен ако се случи да даде фира някоя риба, то планорбисите оставят само скелета.

Similar topics (5)

47576

Публикации: 10
Прегледи: 6455

38441

Публикации: 3
Прегледи: 5119

23170

Публикации: 11
Прегледи: 8194

17173

Публикации: 6
Прегледи: 9174

3085

Публикации: 2
Прегледи: 3028