• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

вермикулит-някой ползвал ли е и принцип на действие?

Започната от vasil dimitrov, 15.01.2016 22:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasil dimitrov


bunzip2

За какво ще го ползваш? За грунд с висок СЕС ли?
Става ако ще ползваш аквариума няколко месеца. Ако планираш да не го пипаш с години, не е добра идея.

vasil dimitrov


bunzip2

Ъъъ... май си в грешния форум... ама ще стане за бонсая  :-D

vasil dimitrov

питах за аквариума,но като не става ще го ползвам за бонсая.

bunzip2

Става и аз аквариума, но грунда бързо ще достигне пълна анаеробност. За това казах, че ако ще ползваш аквариума няколко месеца има приложение.

vasil dimitrov


Penta

Нещо не ви ловя мисълта.
Това е пореста структура, съдържаща микроелементи. Ако има някакъв ефект той няма да е анеробност, ефект близък до лава по-скоро
Това е много добър долен или среден слой за бавен акариум, за Walstaad и изобщо такъв без добавяне на торове, примесен със тор от ЧКЧ например

bunzip2

Penta, вермикулита не си запазва свойствата толкова дълго.
С течение на времето се разрушава, сляга се и създава анаеробна среда.
Не мисля, че е подходящ за използване в аквариум, освен ако няма да правиш бърз аквариум за няколко месеца.

Публикациите са слети: 16.01.2016г 00:12ч

П.П: Ето една извадка от тук http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=137

"Видове субстрати с висок СЕС

Важността на високия СЕС и ползата от  внасяне на органика и торф в грунда, отдавна са известни на акваристите  любители на растения. По-отдавна торфа се е смесвал с материали с висок  СЕС, като - глина, бентонит (kitty litter(котешка тоалетна)),  вермикулит, градинска почва. Тези смеси имат редица сериозни недостатъци  ( мътна вода, изплуване на частици, гниене) , правещи тяхното  използване  ограничено или не рационално. Например голямо количество  торф ще понижи рН не само на субстрата, но и на водата. Ограничението  идва и от това, че се полагат единствено само в най-долния слой на  субстрата, което след време довежда и до анаеробност. Подмяната на тези  по стари материали с други, като (калцинирана глина, зеолит, диатомит)  даващи висок СЕС решава доста проблеми. Тези смеси дават добър растеж на  растенията благодарение на високия запас, които подържат на органични  торове. Ако и тези материали са недостъпни как да се вкара в грунда  органика?

...

Никога не  използвайте, пише Клаус Каселман латерит, вермикулит, глина, дребен  пясък за първи слой - няколко месеца ще има бурно развитие на  растенията, след което започва неизбежното загниване на корените. Същото  важи и за еднослойните субстрати състоящи се от едри камъчета 5-15 мм.  Първите няколко месеца има бурен растеж на растенията, след което  разстоянията мъжду тях се запълват с детрит, листа от растения правещи  го напълно анаеробен.

Поради тези причини за аквариум с растения са  НЕприложими следващите добавки в грунда: градинска почва, големи  количества глина, млад торф, латерит(може само като добавка в малки  количества), вермкулит, пясък с размер (<=2мм).
"

Penta

Не съм съгласен. Най-безпроблемния ми растителен аквариум беше с градинска почва, докато не протече :(
Почвата беше от градината, бях премахнал всички по-едри органични частици. Когато го "разпарчадосвах" след изгребването на кварцовия пясък стигнах до почвата която беше станала като керимида - плътна здрава почва. Оставих го да изсъхне и да се напука и извадих пръстта на плочки.
Във всеки аквариум най-долния слой е анаеробен и лоша среда за корените - в повечето случай това е стъклото служещо за дъно !
Просто трябва да има достатъчно аеробна среда за корените, достатъчно дълбок инертен грунд (кварцов пясък например) където да се развиват здрави корени. Разликата е единствено че в края на тази подходяща за развитието на корените среда ще има или стъклено дъно, или богата на минерали субстанция.
Апропо при рестартирането на този протекъл аквариум се подведох и направих подложката по-рехава и по-силна и не съм доволен от резултата. Спластената градинска пръст си стоеше на дъното, където и беше мястото.

vasil dimitrov

пустия английски го знам много зле хи-хи.а като пусна статия за превод става мазало,някви несвързани думи.и така хубави статии по разни форуми са ми недостъпни.

bunzip2

Богатата на минерали субстанция, не може да бъде използвана, ако се намира в пълна анаеробност. За усвояване на елементите намиращи се в тази субстанция, е необходим подходящ редокс потенциал, който се постига чрез умерена анаеробност, а не пълна!
Както казваш, при тебе се е получило по-скоро запечатване на най-долния слой. Не знам какъв килипир е имало от най-долния слой при положение, че е бил като бетониран. Може би в началото при старта...
Но.. не съм съгласен че е правилно да сравняваме стъклото като анаеробна част от грунда. Нали избягваме напълно анаеробна среда, защото именно ниските нива на кислород в грунда, водят до протичане на гнилостни процеси, които се стремим да избегнем? Това в стъклото няма как да се случи :)

Иначе добро затискане отгоре с инертен грунд е относително да се направи, защото сме ограничени в няколко сантиметра, за да има добра циркулация и поддържне на субстрата умерено анаеробен. Може би оптимално колкото ни позволяват условията е правилно да се каже.

То е ясно че трябва да има анаеробност, въпроса е да не е пълна, а до толкова колкото да поддръжа редокс потенциала в подходящи граници, за да могат корените да усвояват все пак нужното им от тази хранителна подложка... иначе и в двата случая (прекалено аеробен и напълно анаеробен субстрат), ще довоеде по-скоро до негативен ефект.

При тебе си мисля, че се е получило просто втори "стъклен" слой на дънто... който както с нищо не вреди, тъй и с нищо не допринася :)

И все пак това е мое мнение де

vasil dimitrov

аз съм пуснал мелании да няма анаеробност и отделно отвреме навреме сифонирам без десетина сантиметра радиус около вкоренените растения.но това е чист субстрат без подложки.слагам само глинени топчета JBL.също и хапчета тор.

danielm

Говорим за вемикулит или за експандиран вермикулит?
Питам не за друго, ами защото сме едно от единиците места в света, където ги има и двете.  *CRAZY*

bunzip2

Предполагам че колегата говори за експандиран, който се ползва в цветарството.
Другия не знам дали изобщо има подобно приложение.

Similar topics (2)

56646

Публикации: 11
Прегледи: 3811

45606

Публикации: 1
Прегледи: 2244