• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Субстрат JBL Manado

Започната от baitoti, 07.04.2014 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

baitoti

Колеги ползвал ли е някой субстрат jbl manado. Публикувайте някакви отзиви и в какво съотношение се смесва с грунд става дума за по непретенциозни растения.   *HELP*

petko

Манадото си е грунд и не се смесва с друг грунд.
Лично на мен много ми харесва.

vanko77777

Здравей градски, както каза колегата petko манадото не се смесва с нищо друго само може да сложиш подложка за подхранване на растенията ако слагаш растения
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

baitoti

Ще има на първо време по не претенциозни защото съм загубил форма не съм се занимавал доста години с рибки тогава нямаше нито техника нито форуми,да не говорим за храни но се справяхме сега всичко има в изобилие даже не мога да си избера канистър за новия аквариум 120литров

Penta

Ако скролнеш до долу, в дъното на страницата  ще видиш " Related Topics" с доста писано по темата Manado.

Барбарон

Цитат на: vanko77777 - 07.04.2014 21:08
Здравей градски, както каза колегата petko манадото не се смесва с нищо друго само може да сложиш подложка за подхранване на растенията ако слагаш растения
Подложка под основния грунд се слага само ако ще наблягаш в посока растителен аквариум, т.е. по-голямата част от дъното да е засято с растения. Не бих искал да е мой аквариума с неизползвана подхранваща подложка. Има, разбира се, алтернативен вариант - слагаш подложка само там, където ще засаждаш. Но това е прекалено обвързващо. Ако не се гони гъсто залесен аквариум, най-добрия вариант е да се ползват продукти тип топчетата на JBL, които се заравят близо до корена на растението.

За мен Манадо е един от най-красивите грундове. Прави изключително добър контраст с растения, риби и скариди. Но да речем, че това е по-скоро въпрос на вкус. Затова ще наблегна на следното:

- предвид структурата му, Manado разполага с по-голяма площ за заселване на бактерии, сравнено с кварцовия или речния пясък. Това, в комбинация с добър филтър ще доведе до по-бързо достигане до желания баланс на водата в тази насока.
- Manado абсорбира голяма част от елементите на внасяните във водата течни торове, включително и желязо, след което ги отдава на корените на растенията. Нещо, към което подходих скептично, но се оказа вярно. Включително и това, че след намаляването им, той се зарежда отново.
- сравнено с кварцов или речен пясък, при Manado корените на растенията се развиват много по-лесно, което води след себе си до по-бързо захващане на растенията.
- благодарение на абсорбиращия торовете ефект, вероятността от появата на водорасли при умерено преторяване с течен тор е силно намалена.
- изключително удачен за малки сомчета (Коридорас Панда и др.), за които грунда е като райско кътче. Могат да ровят без да се нараняват.
- малката му фракция (1-2мм) не е проблем за циркулацията на водата, за разлика от липсата й при идентичен по размер пясък.
- неутрален е към водата.

JBL Manado трябва задължително много добре да се изплакне! Предвид глиненият му произход в него има добро количество фин глинен прах. Освен това добрата му предварителна обработка ще предотврати изплуването на единични частици от него на повърхостта на аквариума след напълването му с вода до горе. Не че е проблем, те сами в последствие ще потънат, но е малко дразнещо. Най-добре е да се въоръжи човек с домакинска пластмасова кофа, прилична по големина цедка с отвори по-малки от 0.5мм и нужния брой кофи/легени, в които да се събира вече промития грунд. Пълни се кофата на около 1/3 с Manado, напълва се повече от половината с вода и се разбърква добре с ръка. Източва се водата, като заедно с нея оставете да се източат и плуващите по-леки частици Manado (така няма да влязат в аквариума). Процедурата се прави няколко пъти, след което промитото в кофата, се промива още веднъж през цедката. Усърдието ще гарантира чиста вода още с пълнененто на акварума. Освен това има единични коментари в интернет за промяна на pH на водата при използването на Manado. Общото между всички тях е, че не е бил измит, а директно сложен в аквариума. А в сайта на JBL, както и на опаковката изрично пише грунда да се измие.

Садене на растенията. На доста места в интернет, както и тук, във форума, "гурутата" на тема растения казват, че се пълни на около 1/3 аквариума с вода и след това се сади (без знаение от вида на грунда). Което е погрешно и важи само за по-високите растения. Не че не може да се сади в умерено напълнен аквариум, но е по-трудно, а при Manado - много по-трудно. Всичко ниски китки се садят на сухо. Условието е грунда да е влажен (мокър) и да се използва пулверизатор за често намокряне на листата. Предвид ниското тегло на Manado това условие трябва да се спази, иначе саденето на ниски, малки и компактни растения с малки или без корени, ще е мъка. Добре е преди началото на садене Manado да се понатисне, все едно си играете с мокър морски пясък на плажа.

Пълненето на аквариума трябва да става много бавно в началото, защото предвид теглото на Manado и евентуалното образуване на въздушни джобове под него, може да доведе до разместване на релефа (ако някой си е играл да го прави) или до частично изваждане на някое малко растение. След като се покрие грунда с около 5-6 см вода, препоръчвам да "потупате" нежно Manado, аналогично на процедурата преди саденето. Идеята е да се увеличи максимално плътността му още в началото.

След около 2-3 седмици от стартирането на аквариума, Manado ще е попило достатъчно вода. Което ще позволи лесното садене на всякакви допълнителни големи и малки, с или без развита коренна система растения. Така че последващата грижа за аквариума и пренареждането му няма да е сложно.

Като за начало мисля, че това е достатъчно, включително и за да се оправдае цената на JBL Manado. Повече информация можеш да получиш от брошурата на JBL. Предвид това, че в България този грунд не е често използван (най-вероятно заради незнание или заради цената му), няма да намериш много информация за него, включително и в този форум. Ако нещо допълнително те интересува, питай. Защото, ако това със саденето някой ми го беше написал, когато питах (вместо да ми пишат "ми то лесно се сади), ако ми беше споделил, че Manado в последствие ще натежи от попилата вода, щеше да ми спести едни 120 хвърлени на вятъра лева. Защото първият ми опит с този грунд не беше успешен. После търсих всякакви аналози по цвят. И след като не намерих, започнах да чета усилено чужди форуми и да гледам клипове в тубата, за да видя къде е проблема и да намеря отговора на въпроса защо не се справям с този разкошен грунд.

Penta

Успех с получаването на повече инфо от брошурата на немски.

П.П До колкото помня да съм чакал 24 часа преди да засадя растенията. Основния проблем на мен ми е HC, който прави толкова плътен килим че се издува като балон от кислорода и се отлепва от грунда. Иначе са абсорбиращите му качества - при два аквариума с различен грунд един до друг се усеща по-стабилната система с Манадо.

cantiga

Ако някой иска мога да преведа брошурата на JBL, макар според мен да е излишно. Не разбирам и причината за трудностите при вкореняването, които се споделят. И хемиантус, и криптокорина парва съм си садил без да накисвам или каквото и да било друго нещо - нямал съм никога проблеми.
Поздрав!
Светослав

bunzip2

baitoti, погледни ако искаш и Dupla Ground. Аз стартирах един аквариум с него преди 2-3 дни.
По всички описания, е много сходен с Манадо както по характеристики, така и по цвят. А цената е на половина от тази на Манадо. Ти си прецени вече кое ще ползваш.
За контраста с растенията - супер става! Нищо общо с обикновения пясък :)

Барбарон

Цитат на: Penta - 10.04.2014 12:55
Успех с получаването на повече инфо от брошурата на немски...
Ако разполагах с време щях да я преведа. Но пък за Manado в никой български форум няма толкова изписано, колкото постнах по-горе. Така че за момента това май е предостатъчно, ако човек иска основно инфо на база опит. Твоята съпоставка на двата аквариума също е много полезна. Та ако се включат и други, които имат опит с грунда, темата би станала доста интересна.

Edit: Намерих на руски - клик

petko

JBL Manado намалява карбонатната твърдост,около 1-2 dKH.


baitoti

Сърдечно благодаря колеги просто не мога да преценя направо съм мат.Най вече ме притеснява малкия му размер на гранулите, не знам как ще изглежда, аквариума е доста тесен(според мен)само30см,мястото ми толкова позволява.

Барбарон

10.04.2014 23:30 #13 Last Edit: 11.04.2014 13:11 by Барбарон
3-4мм фракция в голям аквариум не седи зле, но в малък ще се откроява повече. Именно заради това е още по-добре да се възползваш от малката едрина на Manado. Купувай смело, измии го добре, както съм ти написал по-горе и после му се радвай със здраве. Няма да сбъркаш. И да се похвалиш после със снимки.

Добавям и нещо, което в горното описание от разсеяност съм пропуснал. Ако Mando не се изплакне добре съществува вероятност за повишаване на общата твърдост на водата. Ако това стане, от JBL препоръчват ежедневна смяна на 70% от водата за период от 4-5 дена.

baitoti

Колега, получих Манадото и по твоите препоръки сипах една част  в кофа, то много мътилка много нещо,колко пъти трябва да се плакне и изобщо промива ли се до бистро този субстрат или постоянно пуска мътилка,аз направо се отчаях

Similar topics (5)

58293

Публикации: 6
Прегледи: 3656

49803

Започната от mrin80


Публикации: 3
Прегледи: 3103

41670

Започната от edeseu


Публикации: 23
Прегледи: 8329

29301

Започната от Martins


Публикации: 1
Прегледи: 2900

25399

Публикации: 36
Прегледи: 14823