• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум

Започната от untouchable, 01.09.2013 16:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

untouchable

Здравейте,
имам няколко въпроса. Няма да се извинявам затова че са "тъпи", защото за мен не са. Освен това ще ви помоля да не ми отговаряте с препратки към други теми ,защото нямам време да се ровя във целия сайт. Така че, който има желание и знания по въпросите нека да пише, а аз ще съм безкрайно благодарен.
Малко пояснения: от София съм(което е важно като ми пишете от къде да си закупя разните неща) , за пръв път ще си правя собствен аквариум. Той ще е с размери 100/50/30 . Четох че е най-добре да сложа за грунд кварцов пясък с размери 3-5мм, като височината ще е 5см(това правилно ли е ).
Доколкото знам трябва да се сложи грундът,помпите филтрите и водораслите и да се остави аквариумът да "поработи" 15 дни и тогава да се слагат рибите.Ако до тук съм прав, бихте ли ми дали съвет за вътрешния филтър и за това какви растения да си сложа.
Вторият , и по - глобален въпрос е какви риби да гледам. Майка ми си гледа Барбуси и е много доволна (хубави са ,не цапат много водата и не са капризни), аз исках да сложа Цихлиди , та ме интересува лесно ли се гледат. Знам,че са много видове ,но аз като разгледах в нета по нашите сайтове , видях десетина(http://www.akvariumi.com/?page=fish1&cats=1&sub=3)...Също така е важно да кажа че за оформлението на аквариума разполагам с около 200 лева ....
Благодаря ви предварително

a__andreew

Хи, първо добре дошъл. И виждам , че си чел форума, защото имаш знания за започване на аквариума и така трябва да почнеш. Може да ускориш процеса с вода от аквариума на майка ти или с таблетки с бактерии. За този обем си е хубаво външен филтър, но ти все още не знаеш какви риби ще гледаш. Ако се решиш да гледаш златни риби , няма да можеш да имаш живи растения освен анубиаси. Разгледай снимки на колегите в сайта и не само там и може да си харесаш вид и начин на подредба на аквариумите.  Иначе опита се трупа не само с гледане на риби, но и с четене , не че всеки  няма свое мнение. 

Caxapa

Аз искам да допълня колегата  като намекна, че "водораслите" са лоши а иначе си имаме растения в аквариумите и понякога ни сполетява нещастие да завъдим водорасли от които се чудим как да се отървем.  И препратки към теми няма да пращаме и даваме но наистина се налага да почетеш малко повече за това което те интересува. Може и да ти се стори оттегчително но се налага за да добиеш поне първоначална представа. После рутината идва с  практиката и времето ако не те напусне амбицията и хъса за това хоби.

benzol

Щом ще гледаш цихлиди ще ти трябва външен филтър за твоя обем има и евтини(а може и нещо втора ръка да си вземеш),за растения при тях може да оцелее Анубиас нана,Г.Криптокорина,Г.Валиснерия,като видове рибки Саулоси,Демасони,Лабидохромис Мбамба.Общо взето по дребните видове и спазваш съотношението 1м/3ж и общо за твоя литраж 10-12бр(ама мисля че след време ще им утеснее аквариума).А в София има доста хора които продават такива рибки.

П.С:Самите африкански цихлиди садоста издръжливи рибки,развъждат се лесно,и е голяма лудница в аквата  *CRAZY* ще ти харесат доста.

Niikii

Колега аквариума е удобен за гледане на африкански цихлиди от ез. Малави група Мбуна. Може да гледаш три или четири вида от по дребните тоест до 10 см. в полово съотношение 1м и 3/4 ж. Това прави около 15 бр. което добре за обема ти. Имай впредвид че са агресивни риби. Грунда е добре да е колкото се може ситен, защото рибите "копаят" доста :)

Similar topics (5)

29898

Публикации: 7
Прегледи: 3719

42977

Започната от Paskalev


Публикации: 4
Прегледи: 4394

20576

Започната от kraltchev


Публикации: 9
Прегледи: 7050

58721

Публикации: 2
Прегледи: 3380

47849

Публикации: 1
Прегледи: 1725