• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 17:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лава за грунд?

Започната от Peakone, 27.01.2011 23:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peakone

Сега покрай жабите видях, че се продава лава за субстрат в терариумите и се чудя дали може да се използва като аквариумен грунд или поне като подхранващ слой под основсния грунд?
Предполагам трудната част ще е да се задържи лавата под водата, но с няколко дни накисване би трябвало да започне да потъва.

Някой пробвал ли е нещо такова и дали ще има някаква осезаемa разлика?

Асен Евгениев

В един от аквариумите имам лава /примесена с друг грунд/, но съм я купувал преди 8 години, тогава не съм
гледал растения. И да е имало ефект, отдавна е отшумял.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Аз сложих за проба в един аквариум ситна фракция лава. Купих я по една обява, тук във форума, от преди няколко месеца. Аз си пресях фракция 2-4мм и впечатлението ми е че общо взето не е подходяща като материал за грунд. Като тегло - пада тежко и въпреки че е порьозна, не е имало проблем с потъването още от първия момент. НО, самите частици са доста ръбести и с остри връхчета. Затова смятам че не е подходяща нито за аквариум с риби, нито за чисто растителен такъв. Не съм си правил труда да меря с TDS-мера дали вдига минералното съдържание на водата, но във въпросния аквариум има риби които не обичат много твърда вода и се чувстват добре вече 2 месеца.
Преди 1 седмица сложих в една от първите кошници на един канистър лава, с фракция 15-20мм, с цел да я ползвам като биологична филтърна медия, но по-рано от месец няма да имам конкретни впечатления по въпроса.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

anasarka

Ето тук http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=120 можеш да намериш отговор на въпроса си.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

xD

Лава/Пемза – има основна роля при изработването на дънния субстрат. Използва се, поради голямата си порьозност, разгъната площ и неправилна форма, която позволява проникването на водното течение от аквариума до дъното му, дори и при голямо количество детрит (така предпазва от пълна анаеробност на субстрата). Освен това пемзата е истински ,,магнит" за бактериите и те се заселват върху нея в огромни количества, като така разлагат цялата органика в субстрата и я превръщат в храна за растенията. Лавата се продава като филтърен материал (EHEIM), но за съжаление е доста скъпа и трудно се намира, а за аквариум с дъно 80х40см. ще ви трябва около 1-1,5 кг. Без да описвам цялата ,,Одисея", през която преминах докато намеря пемза в София, ще кажа че пемза с идеален размер (0,8 – 1,5 см.), внос от Италия има в магазина за химически реактиви ,,Теоком" на бул. "Климент Охридски" № 69  на цена от 15-16лв. за килограм (не е малко, но пемзата е почти вечна и може да се използва многократно). Хората, които не са от София могат да си поръчат пемзов пясък (най-едрия или средния по размер) от Интернет магазини. Пемзата се промива в сито под течаща вода и е готова за употреба. Слоя, който е нужен е 1,5-2см.

: 28.01.2011г 10:10ч
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F4g1cmc.png&hash=8a7fcbf68043e3565415365dc1c262a367166ff6

abaro

Вие, горните двама, хубаво цитирате и копирате други теми, но там става въпрос основно за пемза, като заместител на пауърсанда. А колегата по-горе пита за лава. Двете неща нямат нищо общо помежду си, освен относително голямата си порьозност. И това ви го казвам не щото съм го прочел във "Вестник за жената", ами щото ги имам идвете в къщи.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

anasarka

 *BRAVO* на abaro   *thanks. Спирам да пиша в този форум. Колега Peakone игнорирай поста ми от темата ти, извинявам се че те подвеждам.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

xD

И моя коментар изтриго !

Peakone

Благодаря за отговорите все пак :)

Явно за съга ще се въздържа от експерименти, но ако ми дойде някоя идея за нов проект ще го пробвам поне като подхранващ слой  :-)

Similar topics (5)

20347

Публикации: 0
Прегледи: 2911

40000

Започната от vesko_48


Публикации: 5
Прегледи: 3355

53129

Публикации: 1
Прегледи: 3458

36406

Започната от tuxchyyy


Публикации: 17
Прегледи: 8331

17922

Публикации: 13
Прегледи: 6735