Коренчето ми не се потапя, какво да направя? *HELP*
Ще потъне след време.
Цитат на: yumkata - 17.04.2009 23:15
Коренчето ми не се потапя, какво да направя? *HELP*
Завържи го за камък .
Преди години сами си правехме тоест подготвяхме корени за аквариумите.Вземаш,намираш подходящо старо коренище от лоза.обезателно да е чворесто и сухо!Намират се такива.Евентуално ако все още има признаци на поток от жизнени сокове се оставя да се изуши..най-добре е лятото да си е на балкона.След като сме се убедили ,че е абсолютно сухо го "балсамираме" като го варим в много..ама много солена вода.Преди години си варях корените в тенекия от сирене.Вари се около 24 часа на слаб огън.След това се оставя отново да изсъхне.Отново се потапя в нормална(сладка) вода за да се обезсоли. едва тогава е готов корена за аквариума. *THUMBS UP*Та на въпроса ти за изплувалият корен съм на мнение,че не е обработен достатъчно. *bg*
Caxapa, в колко теми за корени, ще четем едно и също?
Като развален грамофон....
Caxapa, защо се осолява толкова корена, а после се обезсолява трудно с доста киснене? Аз не намирам смисъл в това, освен да си намираме занимания и да си усложняваме живота...
Нямам понятие защо се осолява !Така съм чувал и така съм го правел.Все пак преди години когато много от тънкостите на акваристиката се предаваха от ухо на ухо.Обяснението беше,че така се "балсамирал" корена и издържал дълги години.Такива корени са ми били в аквариумите по 10 години като съм стигал за10 години да вадя грунд,корени камъни и всичко друго на 2 до 3 години веднъж.Сега имам някакво дърво което е от магазин но нещо за месец време ми прави водата мътнокафява.Запланувал съм да се поразтърся из околностите на Виена с надежда да открия някой лозов масив със стари лози за да си избера нещо подходящо като отново ще спазя стари начин на обработка който съм подочул на уше *DRINK*
Еми ако бяхте прочели малко статиите от форума щяхте да разберете :). Йодирана сол - потъмняване на корен. Нейодирана сол - изсветляване
Привет, имам корен, който си потъваше идеално в стария ми аквариум. После две години го оставих на сухо и сега като си взех нов аквариум се оказа, че корена ми вече ни иска да потъне. Мислех, че като го потопя ще стане, но вече 48 часа си плува.
Мислите ли, че изобщо някога ще потъне?
Здрасти!
Имай малко търпение...ще потъне, въпрос на време е . ;-) 48 часа, не са достатъчни, но това не бива да те тревожи.
А ако нямаш търпение да го чакаш , варенето на корена ускорява процеса с потъването ....
на въпросчето защо се осолява - солта буквално убива всичко в корена, в т.ч. и остатъци от растителни тъкани понеже солта буквално кара живите клетки да гърмят образно казано
*offtopic А какво е това "живото", дето ще издържи на варене без сол и умира само, ако като клетките му гръмнат?
Какъв ли неподозиран и опасен живот има в аквариумите ми, щом не съм варил (следователно не съм слагал и сол на бульона) корените, които са във водата. *dontknow*
Аз моята лозинка за варих около 2 часа и половина и и потъна почти цялата, но успях да я закрепя за дъното като притиснах с едно камъче към стъклото от тогава нямам проблеми. Преди 2 седмици го сложих.
Намерих си днес един хубав дънер от лоза и ще го варя утре...Искам да знам последно колко и да слагам ли готварска сол.Полесна ли е и за корена и в последствие за вофата и аквариума в рибите (ако остане де,след накисването)И да питам ще е проблем ли че на места и леко черен и опушен.Може би е горян..
При варене НЕ слагай сол.
А защо някой слагат...Даже съм чул,че слагат и в самата вода на аквариума *dontknow*
Ами сложи тогава.. щом си чувал. ;)
Е аз може да съм чул да се сложи и .....ама дали е полезно.И все пак за солта ще сложа 2-3 с.л. пък каквото стане...
Сол се слага ако само го киснеш - за да не зеленясва водата.
В аквариума се слага ако гледаш живородки - те живеят и в бракична вода и я понасят. Слага се и ако лекуваш болна рибка. Но иначе убива растенията.
Да се лакира корена е не мислимо нали ??
Цитат на: Ribara90 - 07.09.2009 03:03
Да се лакира корена е не мислимо нали ??
Лакирай го и ти гарантирам не 100 % а нз колко процента смъртност на всичко живо в водата.
имай търпение бе пич :) стига си мислил глупости. Моя корен чак след месец или два почна да не изплува. :)
направи го я с камъче, я нещо друго да стои там и сам ще се накисне :)
Добре, варете, солете, подправяйте, лакирайте и прочее. *CRAZY* Щом е по-трудно да се прочете написаното...
Мда, така правят американците.
Цитат на: Ribara90 - 06.09.2009 22:16
Намерих си днес един хубав дънер от лоза и ще го варя утре...Искам да знам последно колко и да слагам ли готварска сол.Полесна ли е и за корена и в последствие за вофата и аквариума в рибите (ако остане де,след накисването)И да питам ще е проблем ли че на места и леко черен и опушен.Може би е горян..
Пич, като си решил да слагаш сол за кво питаш? Казва ти се не слагай, ти казваш ша слагам. Защо изобщо питаш??
Слагай и лук, моркови, леща и наденица, няколко скилидки чесън малко мазнина, малко подпеавки . Купи 2 бири и ти е готова и вечерята.