• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кои от тези камъни стават за аквариум?

Започната от phalenopsis, 16.06.2012 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

phalenopsis

Намерих една фирма, която предлага различни декоративни камъни. На сайта пише, че стават за аквариуми, но едва ли всички стават.Не на всички пише името им за да проверя в гугъл. Не искам да изтроя рибите. Ще съм благодарна за съвет.

http://www.rockface.eu/bg/gradinski-kamani/

Много ми харесват тези на които пише Метеора,Pipeline rock, Morello rock, Moonstone. Мнения?

Genadig

Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

phalenopsis

Значи поне за тези знаем, че стават. Не са лоши, но няма да вървят на черния ми грунд. Дано някой знае за другите.

А ти от този магазин ли си ги взе или от другаде?

77

имайте на предвид че след като се намокрят камъните си променят цвета.
може да ги пробвате с оцет,ако не "шуптят" значи стават.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

phalenopsis

Цитат на: 77 - 17.06.2012 12:53
имайте на предвид че след като се намокрят камъните си променят цвета.
може да ги пробвате с оцет,ако не "шуптят" значи стават.

Чела съм, че червените камъни пускат железни соли и товят рибата. Това важи само ако шупват с оцет или и ако ен шупват? Аз хубаво ще ида с една бутила оцет в магазина, ама дане би да намеря някой дето не шупва и пак е отровен. :-(

77

вероятността е малка.поне аз не съм имал такъв случай.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Асен Евгениев

Цитат на: phalenopsis - 17.06.2012 15:32
Чела съм, че червените камъни пускат железни соли и тровят рибата.
Не е задължително, щом са червени, да отделят желязо. И няма да ти отровят рибите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

phalenopsis

Ти познаваш ли тези скали от сайта? Много ярки цветове имат някои-зелени, червени...С голям кеф бих си сложила, само да не стане катастрофа.

Stanislav.D

Здрасти,разтворимостта на камъните по принцип е изключително малка,ако няма добавкикакво ще има в аквата ти?Желязато има 2 валенции-при едната е зелено,при другата -червено.Ако гледаш африканци-РН трябва да е високо-варовиците са добър избор,ако поливането с оцет ума мехурчета-стават,ако гледаш друго-обикновено искат неутрална или леко кисела среда Самите камъни по мое мнение имат малко значение,по.важни са филтри,литраж и тн...
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

phalenopsis

Гледам лабиринтови, атерини, неонки и едно сае. Мисля, че искат мека вода без много варовик, затова се притеснявам за камъните, които още не съм взела.

kiril_m

Здравейте, колеги!
Извинявам се на колегата phalenopsis, че ползвам темата му, но да не отварям нова.
Имам питане относно камъни, които използвам в новостартиран аквариум. Стартирах го преди около три седмици, както си е по правила и т.н. По това време поставих и камъните в него. Камъните са от района на Банкя, ако има значение. Имат кафеникав отенък и не са особено здрави, т.е. при по-силно напъване могат да се счупят и без инструменти.
Проблемът е, че при вглеждане забелязвам зеленикаво-сини петна, каквито нямаше в началото. Възможно ли е да са взаимодействали с водата, някакви метални примеси или нещо подобно? От два дни в аквариума съм пуснал звездни тетри и черита, до момента няма жертви.
Качвам снимка на част от камък, ако някой има мнение да пише. Не съм правил тестове на водата все още.



Кирил

ivan66661

Щом са толкова чупливи е възможно това да е варовик извади един от камъните и сложи няколко капки оцет ако започнат да се появяват мехурчета значи е варовик и не е препоръчително да го оставяшв аквариума.А относно зеленикаво-сините петна сигурен ли си че не са лишеи ,които отпреди да сложиш камъка са били по него? :-)

tetra

Белите камъни в повечето случаи са варовикови, меки и повишават твърдостта на водата, използват се при отглеждане на Африкански цихлиди изискващи твърда вода.Или когато искаме да намалим понижаването на рН. Същото е и положението със кораловите камъни.
Когато отглеждаме тетри и водата трябва да е мека избираме цветните камъни не съдържащи варовик от рода на гранитите и лавовите.
При експлоатацията на аквариумите pH на водата има тенденции към понижаване, то е водата има тенденции да става кисела.Ако имаме известно количество варовити камъни то pH е стабилно.Теоретично когато имаме варовити камъни водата има голяма пуферачна способност и pH не се изменя рязко,предпоставка за поддържане на стабилни параметри във водата и стабилен еко баланс.
Според големината на аквариума,населеността му количеството на водните растения и интензитета на експлоатацията му избираме разумно балансиране при разположението на камъните в него.При направените тестове преди и след смяната на водата сравняваме химическия състав на водата и правим промени ,като добавяме варовити камъни ако рН се е понижило доста от преди смяна на водата.Ако обаче се е повишило и водата е станала много карбонатова твърда (или химически алкална )отнемаме от варовитите камъни, докато установим колкото е възможно най малките изменения в амплитудите на рН.
За химията на аквариумната вода във форума можеш да прочетеш, има море от информация, ако обаче нещата ти се сторят неразбираеми пробвай и тук.
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642
Ще се радвам да ни информираш за резултатите .

Similar topics (5)

27599

Публикации: 14
Прегледи: 9873

55754

Публикации: 6
Прегледи: 3351

20525

Публикации: 9
Прегледи: 6249

38542

Публикации: 20
Прегледи: 10851