Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оформление и декорация => Темата е започната от: abaro - 05.06.2005 12:07

Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 12:07
Моля ако някой има информация за различните породи скали в електронен вид да я сподели. Или ако има връзки към някои сайтове с подобна информация също. Ще почерпя :lol: .
Искам да разбера различните камъни които се срещат безплатно :lol:  насам-натам с каком състав са за да преценя как ще влияят на водата в аквариума. Досегашното ми ровене в Нета е безрезултатно, та вече съм готов и да си платя -  :beer
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 05.06.2005 13:16
Трудна работа е да намериш такава информация в книги. Както писах в друга тема, имам добър приятел геолог, познаваме се от години. Обучението на тези специалисти е главно практическо - ходят по чукарите и събират камънак. Правят си колекция от всякакви минерали. Та тези минерали ако не ги видиш на живо и да ги пипнеш с ръка няма как да ги разпознаеш по картинка - на снимка камъка си е камък. Учат и химическия им състав, разбира се.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 13:28
Абе то в Интернет за какво ли няма информация, та се надявах някой да е попадал на нещо полезно.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Boby_ - 05.06.2005 13:55
Абе дидо, отдавна се каня да те питам и все забравям - ти като се ровиш по разните му там торенти и пийр ту пийр мрежи, случайно да си попадал на едно книжле - "Malawi Cichlids in Their Natural Habitat" на Ad Konings, ама на английски, че немският нещо съм го позабравил? :lol:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 05.06.2005 14:35
abaro, мисълта ми накратко беше, че тази наука се гради 90% на огромен практически опит и това почти изключва варианта гледайки картинки или четейки описания да се научиш да разпознаваш всеки камък, който ти попадне в ръцете.

Boby, не съм я виждал тази книга. Ей сега проверих пак.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 15:35
Ама аз не смятам да уча задочно геология :D . Може пък да има нещо написано в по-популярен стил с някоя и друга снимка и описание на състава. Искам например да разбера какво представлява пясъчника или пък т.н. врачански камък който се ползва за облицовки. Или примерно какво е андезит и т.н.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 05.06.2005 17:11
http://maps.unomaha.edu/Maher/geo117/default.html
http://www.geology.sfasu.edu/tutorials.html
http://www.geolab.unc.edu/Petunia/IgMetAtlas/mainmenu.html

Абе намират се много - гугъл на 'Rocks Geology'. Ама снимките не са хич информативни.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: BLKnight - 05.06.2005 18:41
Абаро, разгледай последния линк на Дидо - там са скали и конгломерати, липсват само седиментните (утаечните) скали - напр. варовика, който се образува от скелети и черупки на разните гади...
Ако нещо конкретно те интересува, питай - аз още си спомням МГУ-то... донякъде... :)
Андезита е вулканична скала. Прилича на гранит с доста по-едри кристалчета. Гарантирано нищо от нея не се разтваря в аквариум. Дори в такъв в който плуват 3 вида тор :)
Врачанския камък... доколкото един от най-близките ми познати е врачанец, най-вероятно просто е пребоядисан и с пренабити номера на шаси и двигател...
Пясъчниците се водят конгломерати, не скали. Има много видове. Неприятното при тях е че някой видове са доста "водоразтворими" - глината която споява отделните пясъчни (кварцитни) частици си заминава първа. Други видове даже се препоръчват за декорация...
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 18:58
Благодаря ви, наистина разглеждах последния линк и там видях доста интересни снимки. Като начало е много добре. BLKnight а виждал ли си едни скали които се намират по краищата на мраморните блокове (терминологията ми е смешна сигурен съм). Те стоят като шлака и имат много интересна нагъната структура. Сега не мога но по-късно или утре ще направя снимка. Има ги в големи количества около мраморната кариера край Малко търново. Стоят много плътни, тъмно сиви на цвят.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: miTko - 05.06.2005 21:37
Като е станало дума, наборе да те питам, взимал съм разни зелени камъни от Приморско и после почти същите от Несебър, те какви са?
Стояха в аквариума преди, мога да снимам и да покажа.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Живко - 05.06.2005 21:39
abaro,мислех да те питам в лично съобщение,но така и так си зачекнал темата...
след солниците на Бургас,брега на морето (свлачище) е укрепен с големи черно-сиви каменни блокове.около тях има сума парчетии.
та въпроса е,знаеш ли да ли са годни за нас акваристите?
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 22:16
За Митко: Тъмно зелени, с напълно хомогенна структура, трошени. Ако говориш за такива и аз съм ги заглеждал но не смея. В началото като четях само руски сайтове запомних едно правило - да не се използват камъни със наситени цветове - червени, зелени, черни. Може би не е съвсем вярно но аз тъй като се страхувам да не сбъркам внимавам много с камъните. Затова и отворих тази тема защото напоследък виждам много хубави камъни а не знам дали има риск от тях за аквариума.
За Живко: Ти говориш сигурно за буните. Това са насипи от камъни навътре в морето. Служат за да задържат пясъка от една страна и за да разбиват вълните от друга. Точно из тях има такива зелени скали за които говори набора. Има и други които предполагам че са андезит ( копат го около Бургас). А в моя аквариум камъните са от едно място до солниците където има канал който ги свързва с морето. Там преди години имаше един кораб Чайка, изваден на брега по време на асамблеята. После го закараха в Яз. Кърджали или там някъде. Моите са сиви с черни кристални ( като стъкло) малки включвания - около 1-2мм. Не знам каква е тази скала но в началото като пуснах аквариума 2 месеца gH беше 15 и pH-то 8-8.5. Аз реших че съм сгрешил и това са парчета от мозайка и почти бях готов да си изхвърля камъните. Ама после водата ми се оправи като пуснах маята и сега съм с тях. Има много там БЕЗ ПАРИ. Така че заповядайте!!!
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: BLKnight - 06.06.2005 07:46
Кхъ-кхъ (учтиво покашлюване)
Аз не съм толкова добър че да разбера даден минерал или скала какъв е само по описание :)
Зелените скали с фина структура както казва адаша най-вероятно са вулканични и няма проблем да се плацикат в аквариум. Виж ако имат кварцови (бели) жилки възможно е да съдържат руди. Повечето руди лека полека реагират с водата :( И тровят. Особено трябва да се избягват ръждиви (желязо) и зелени жилки (най-често мед), също така и отделни кристалчета с метален вид (пирит, халкопирит) Абаро - сивите скали с черни стъкловидни включвания според мен също са вулканични => безопасни. Обикновено това е фин гранит с парчета ортоклаз. Май имаше и някакво име...
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: miTko - 06.06.2005 09:46
Да, тъмнозелени с още по-тъмни кристалчета в тях, киснаха повече от 2  години в аквариума,  не се разтварят. А  онези от Несебър са по-светли.Киснах ги няколко месеца само  също нямаше проблеми. Обаче и  двата вида в  аквариума изглеждаха още по-тъмни.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: BLKnight - 06.06.2005 10:34
Е, то видимо няма да се разтворят, дори да бъде мек варовик... май.
А това че като се намокри става по-тъмно имаше нещо... ама не помня -  на тази лекция съм липсвал :)
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: abaro - 06.06.2005 18:56
Цитат на: "BLKnight"Кхъ-кхъ (учтиво покашлюване)
Аз не съм толкова добър че да разбера даден минерал или скала какъв е само по описание :)
Зелените скали с фина структура както казва адаша най-вероятно са вулканични и няма проблем да се плацикат в аквариум. Виж ако имат кварцови (бели) жилки възможно е да съдържат руди. Повечето руди лека полека реагират с водата :( И тровят. Особено трябва да се избягват ръждиви (желязо) и зелени жилки (най-често мед), ...
Ето на, хубаво че попитах. Тези камъни за които говорих вчера, днес ги измих с водоструйката и сега гледам че ти си ги описал като по картинка. Едните имат ръждиви жили а други жилки от мрамор (или може би кварц) - значи стават само за алпинеум. А за гранита който си описал - точно така изглежда. Сега се успокоих съвсем. BLKnight голямо благодаря и ако има други въпроси пак ще питам  :?
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: BLKnight - 07.06.2005 08:17
Моля моля :)
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Живко - 16.06.2005 22:22
имам и аз едно въпросче,на тема каманаци.
днес като ходих за риба и ей така без да си искам,забелязах,че стапвам върху някакви интересни камъни.
светло-кафяви,леко червенеещи.на по едрите някои страни са плоски,всичко останало е на дупки.нещо като пемза,но в по-едър вариант.като ходя по тях,хрущят като згур.имат вид на леки камъни,но не са.
сетих се още нещо.на цвят са точно като на Рейвън.от аквариума с които участваше в конкурса.
хората от язовира казаха,че вероятно е лава.
дали е възможно?
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Raven - 16.06.2005 22:49
я по добре кажи къде ходи за риба,какво хвана и въобще кога ще направим един риболов някъде ,за предпочитане по плевенските щукарски блата :D

а камъните - нищо чудно да са вулканични- язовирите са изкуствени водоеми и може тези отломки да са докарани отвсякъде.
моите камъни ги взимам от прохода витиня по пътя към Мездра- има наи разнообразни видове като вид ,цвят и произход.
аз като ходя на риба или лов имам навика да мъкна корени и камънаци в къщи,и тука на двора съм насъбрал доста и в София балкона ми е пълен- така че ако си харесаш нещо когато ходиш за риба -взимай-не се знае какво ще потрябва.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Живко - 16.06.2005 23:12
ама аз си взех. :lol:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 16.06.2005 23:36
Може да е доломит - калциево-магнезиев карбонат. Подобни порести вулканични скали в България май няма. Намират се на места, където има скорошна вулканична активност, а България, слава богу, не е от тези места :-)
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: aqua bg - 17.06.2005 10:29
Тъй като съм зле с чуждите езици и единствено руския ми се отдава, за това Ви предлагам следния линк:
http://vitawater.ru/hydro/mineral/natgrunt.htm
Ако не можете да разберете статията съм готов да я преведа. Радвам се, че хобито се възражда!
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 17.06.2005 10:40
Втория камък е базалт - типично вулканична скала. Структурата и е много яка като за аквариум. Лошото е, че май не се намира в България.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: niki033 - 17.06.2005 11:31
Това на шестата снимка много ме кефи-има ли го в българия и става ли за аквариум(морски) :?: [/quote]
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: niki033 - 23.06.2005 19:52
Явно никой не знае.... :cry:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: dido - 24.06.2005 00:41
Ангидрит  == CaSO4. Вероятно може да се намери около минерални извори с твърда вода. По-скоро е неподходящо за аквариум. Разтваря се във водата и образува гипс:

http://www.620.am/info/ANGIDRIT-W2655.htm
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: BLKnight - 24.06.2005 08:41
Малко корекция - по нашенски анхидрит  :D
Или както казват по старите руски филми - Гайл Гитлер!

Твърдо не става за аквариум, освен ако не искаш да вдигаш твърдостта...
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: NO CARRIER - 24.06.2005 09:10
Или ако не искаш гипсови статуетки на рибките си...  :biggrin
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: NO CARRIER - 13.03.2006 23:21
След последния спам от преди половин година, ето няколко снимки на моите камънаци, на Илиян камъните са от зелените, той гранити не взе.

http://tsvetkov.be/ribi/Rocks/
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Ilianidis - 14.03.2006 00:14
Ето и моите зелени камъни.Какви са според Вас?
http://tsvetkov.be/ribi/Rocks2/
Някъде четох за гнайс.Митко май споменава за тях,че е пускал зелени и не е имало проблеми.Дано да ги скива и си каже мнението.
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: miTko - 14.03.2006 11:20
Цитат на: "Ilianidis"Ето и моите зелени камъни.Какви са според Вас?
http://tsvetkov.be/ribi/Rocks2/
Някъде четох за гнайс.Митко май споменава за тях,че е пускал зелени и не е имало проблеми.Дано да ги скива и си каже мнението.
Зелените отдавна ги извадих, сега съм с други, не че съм имал проблеми с ония.
От половин година съм с такива:


(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F1348%2Fo632609531560625000.jpg&hash=49cd8457b09433840958ff2c28c5e2151a16fd74)

но никой не ми каза какви са... :?
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: tishovsx - 14.03.2006 11:45
За да нямате проблеми със каманяците-просто не ги слагайте :wink:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: miTko - 14.03.2006 11:51
Цитат на: "tishovsx"За да нямате проблеми със каманяците-просто не ги слагайте :wink:
Що не ми каза преди 6 месеца бе мушмурок!? :lol:  :shock:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: tishovsx - 14.03.2006 11:54
Че ти да не си малък, да ти давам акъл :lol:
Заглавие: Геология - скали
Публикувано от: Ilianidis - 14.03.2006 11:57
Оказа се че идентификацията е трудна работа:(В зависимост от съотношението на различните включения риолит кварц и слюда те биват и различни....така,че моя камък някъде го дават базалт,другаде гнайс,а трети зелен гранит и габбро и всички са зелени но малко различаващи се.Важното е че са инертни и няма проблем.Това за зеленото си е меден окис,но няма проблем с него.Грунда сигурно ще пусне много повече отрови отколкото някакви си камъни,на които площта е твърде малка спрямо това на грунда.А твоя червения Митко и него срещах,но и той май е безпроблемен.Мисля съдържа желязо.Това с металите да не стряска никой,те са свързани в аморфната структура и лесно не излизат.Стига да не е някоя метална руда,но там формата е вече съвсем друга,не е камънак.