• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.05.2024 02:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Aqua soil

Започната от Borko7, 09.03.2012 14:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Имам няколко въпроса относно аквасойл.
1. Някой ползвал ли е Малая? Има ли съществена разлика с Амазония? Аз съм я харесал, защото има по-натурален цвят, а и пише че е добра за елеохарис, и криптокорини (въпреки, че в момента мисля да сложа ехинодорус тенелус).
2. Ползвали ли сте powder вариант? Има ли неудобства с по-ситната фракция?
3. Ако сложа аквасойл върху стар кварцов пясък (защото ще е голяма хамалогия да вадя целия) ще има ли проблем? След време предполагам, че камъчетата ще се омесят с аквасойла, но не би трябвало да пречи? Колко дебел слой е необходим?
4. Колко време да изчакам преди да сложа рибите? Аквариумът е стар. Само ще добавям субстрат и ще садя наново.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

anasarka

Понеже гледам че никой не пробва да ти отговори, ще взема да напиша някой ред  :-) Да ти кажа че не съм имал удоволствието да имам от Аквасойла (всичко с времето си), но от това което съм чел от тук http://www.adana.co.jp/en/products/na_substrate/aqua_soil/ можеш да изтеглиш файлчетата към тях за още инфо.
Aqua Soil Malaya е направен с по-малко хранителни вещества отколкото Амазония, и я препоръчват за по-бавни аквариуми за по-дълъг период от време. Дефакто е създаден Aqua Soil Malaya главно заради цвета и натуралната визия която създава, както и ти си забелязал :-)
Паудър варианта е според мен за преден план за да може да се засеят по финни "килимни" растения. Също според Амано е много важен да се сложи около камъните при създаването на Iwagumi, било засилвало натуралният вид. Относно неудобствата на по-ситната фракция е нейната лесна "разпрашаемост" и замътване на водата. Според мен ако няма да правиш "килимче" не ти трябва. Относно смесването на Аквасойла с кварц не ти го препоръчвам защото ще изглежда гадно като се смесят. Дебелината на Аквасойла е като стандартната която е за растителен аквариум 4-5 см отпред 6-7-8см отзад. Хубавото е че чичо Амано е сметнал торбите да стигат за определени стандартни размери аквариум Пример една торба Аквасоий 9л. е достатъчна за аквариум 60/36/36 размер. Относно времето което трябва да изчакаш ако имаш работещ грунт и искаш само да сложиш отгоре Аквасойла аз бих изчакал с рибите поне 1-2сед. Аквасойла особено амазония има високо съдържание на хумусни киселини и органика която е възможно в началото да даде бактериален растеж и да замъти водата, затова е хубаво да минеш по стандартните етапи на стартиране с по-чести смени на водата. Можеш и активен въглен да сложиш в началото.
Май доста се разписах дано съм помогнал с нещо. :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

AquaGo

Здравейте,

първо благодаря на Христо за отговора!

Малаята има по-ниско съдържание на хранителни вещества от амазонията и по-високо от африканата и също така понижава стойността на pH повече от амазонията, затова ако се използва много мека вода, трябва да се внимава. Тъй като виждам, че колегата е от Варна, където водата е сравнително твърда, всичко ще е ок.  Тук може да прочетете повече информация за употребата на продуктите АДА на Български език.

Aquasoil Malaya, не замътва водата и не е необходимо да се изплаква предварително.

За употребата и с пясък... не бих го препоръчал!

С добавянето на рибите и скаридите, както каза колегата, е препоръчително да изчакате поне 2 седмици, като през това време не забравяте редовните смени на вода.

Относно фракцията - powder-а е много удобна за растения като хемиантус, глосостигма, елатине и пр. Не се разпрашава и има много добър естетически вид. Единственият недостатък...е цената. В конкретният случай, мисля че нормалната фракция е по-удачна :)

Поздрави

AquaGo team
AquaGo България
Продукти за акваскейпинг
www.aquago.org
aquagobg@gmail.com
http://aquago.blogspot.com/
AquaGo@Facebook

Borko7

Мерси и на двамата. Това , че е по-бедна на хранителни вещества е ОК, защото не искам бърз аквариум. Сегашната ми идея е да сложа ехинодорус тенелус, малко страуроген около камъните и Нимфея. Да правя минимални промени, пресаждане и кастрене. Без СО2 и евентуално без торене, ако субстрата е достатъчен.
Не разбирам какъв е проблемът при смесването с обикновен грунд. Всъщност идеята ми е да го поставя над стария грунд, като направя дебелина поне 3см, ако може 5. Но не ми се махат камъните и груна . Искам само да изгреба част от стария грунд и да го заменя с аквасоил. Ако малко се омесят не ми пречи. Просто ще се "разреди" аквасойла.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

AquaGo

Принципно ако не се притесняваш от естетическият ефект от миксирането на пясъка със субстрата, можеш да ги смесиш. Въпроса е, че ако в последствие искаш да извадиш Малаята и да я ползваш в дгуг скейп, няма да ти е възможно.

Растенията, които си избрал, се хранят с корените си основно, а специално Нимфеята има нужда от доста хранителни вещества. На някакъв етап може да се наложи да добавиш евентуално гранули/топчета в субстрата. Хубаво е да имаш впредвид, че ако не добавяш никакви торове, ще изразходиш по-бързо хранителните вещества акумулирани в Малаята.

Поздрави
AquaGo team
AquaGo България
Продукти за акваскейпинг
www.aquago.org
aquagobg@gmail.com
http://aquago.blogspot.com/
AquaGo@Facebook

Borko7

 Ок, мерси. Не се притеснявам много от естетическия вид, защото би трбвало всичко да се покрие от ехинодоруса и да не се вижда.  А и камъчетата мисля, че са по-тежки от гранулите аквасойл и ще си стоят отдолу. За торенето за начало няма д аима със сигурност. Ако
тръгнат растенията и станат повече може да помисля за торене.

А колко ще е излезе доставката на 3л.  до Варна?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peza

И аз ще се включа с въпрос относно употребата на Aqua Soil в комбинация с други продукти.
Доста положителни мнения прочетох за използването на зеолит в субстрата, затова съм се спрял на следният (бюджетен) вариант:
1ви слой - JBL Florapol или друга хранителна подложка (Power Sand ми идва над бюджета)
2ри слой - зеолит
3ти слой - ADA Aqua Soil Amazonia Multi type

Та, питането ми е: уместна ли е такава комбинация и подредба, Aqua Soil и зеолит? И второто питане е относно мулти тайпа, при средно осветен аквариум 0,5w/l с СО2 и торене приблизително какъв му е "живота" и има ли нужда от подмяна с нов на определено време.

П.П. Въпреки заплахите да бъда изгонен от вкъщи ако направя още един аквариум, упорито съм решил да се пробвам и аз с един растителен, макар и в тази област да съм пълен инвалид  :-D.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Nikiengi

След като ще слагаш зеолит, защо ще използваш Аквасойл? Зеолита се обогатява с нитрати и се поставя именно като хранителен слой, Аквасойл също е обогатен, по добре не слагай тогава зеолит или не слагай аквасойл, така ще спестиш още от бюджета! А върху зеолита слагаш пясък с цвета, който искаш.

ПП Гараж нямаш ли? За други аквариуми де!  :-D

anasarka

Няма смисъл да слагаш зеолит. Аквасойла има немалко катионна капацитетност. Ако сложиш зеолит и аквасойл при първото изваждане на растение и присаждане ще се смесят и като лъсне тоя грозен зеолит отгоре ще те хване яд. Сравнения между зеолит и аквасойл, като взаимозаменяеми не е нужно да се правят, просто те не са. Ако искаш да правиш нещо заместващо рауър санда виж от какво е съставен и направи нещо подобно. А за пестене на пари може да не ползваш мулти тайпа а обикновенния, по-евтин е.
За продължителността на живот на аквасойла никой неможе да ти даде точно време защото зависи от много неща. В горните постове на AquaGo е написано.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

zariio

Според мен не си усложнявайте живота а слагайте само аквасойл и готово.Аз под аквасойла съм сложил единствено тор от червен калифорнийски червей и то доста тънък слой и това е.Активен въглен  сложих във филтъра пред първият месец както си го дават от сайта на Амано и после го извадих.



грешка на езика:под зеолит да се разбира активен въглен :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Peza

Някъде, бях прочел че между Power Sand i Aqua Soil се ползва активен въглен (но не задължително). А другаде, че във филтрите се поставя зеолит вместо активен въглен като медии абсорбиращи (акомулиращи) нитрати. От там и извода, че зеолит в грунда би ги абсорбирал а растенията чрез корените ще си ги дърпат колкото и когато им и нужно. Но то мойта работа е малко чел-недочел, чул-недочул... разбрал-недоразбрал.
Засега мерака да видя това чудо на природата Aqua Soil в действие е не малък и  просто зеолита ще отпадне като слой. Имам време да реша и ще разгледам за заместител на Power Sand, пък дотогава току виж ми се откъснали 52 лева от сърцето за него ... защото големият въпрос е струва ли си, 70+50 грубо казано ... не е малко.

@nikiengi нямам гараж, но ще си вземам електромер за контакт защото ми мрънкат че много ток харчат аквариумите и като дойде сметката за тока ми се "припомня" редовно: за каво са ми толкова лампи, за какво нагревател, и толкова голям филтър  :-D та така ще се види кое колко аджаба. (Засега с водата ме оставиха на мира ... но от време на време и това се "дискутира") И сега проблемът е как да скрия цената на грундът, не толкова, че общата стойност на аквариума ще се качи с още 50-100лв.



*offtopic За мой късмет пускането на големия аквариум съвпадна във времето с едно покачване на сметката с 50-60лв. месечно и още търсим кое и как е довело до това и аквариумиите са под прицел, но според мен нещо друго е сбъркано, я електромера, я по инсталацията.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Nikiengi

Не искам да те разочаровам много, но това 70 май няма да е толкова, а повече (зависи от къде ще го купиш този Аквасойл, аз го чакам от месец и половина, че имало проблем с доставката).  ;-)

danielm

Peza, аз като си купувамх такъми за рибарлъка и ... си исках етикети от продавача с по-ниски цени.
взимам захранка за 20, лепа 5 и готово :-D
ама то явно  е масова практика, защото вече си имат готови до вратата ... да си избира всеки.

tomatomov197

   Аз пък си бях взел един грунд на Продак хранителен и се изръсих 100лв. тогава , обаче сега през призмата на времето не бих дал пари , защото като му мине действието и какво правим ?  Торим си нормално .  И защо тогава да се набутаме за 1година действие максимум ?  За акваскейпъри вероятно е добър вариант , ще направят един аквариум , ще го изложат , ще го снимат и ок .  Но за обикновенни акваристи като мен - не е изгодно .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

zariio

Колега то действето за да не му минава се тори редовно и готово.В единия аквариум дъното ми е аквасойл от има няма две години и половина ама не съм видял да имат нужда растенията,тоест работи си.Ама с работи щото редовно си подхранвам ;-)На аква сойл.а един от плюсовете му е че има акумулиращ ефект ако мога така да се изразя.Можеш известно време да не ториш или да прекалиш с нещо но това не се отразява пагубно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Similar topics (5)

45964

Започната от Beckhama


Публикации: 3
Прегледи: 2437

2602

Публикации: 3
Прегледи: 3293

46658

Започната от stanislav89


Публикации: 14
Прегледи: 5012

56646

Публикации: 11
Прегледи: 3823

15017

Публикации: 25
Прегледи: 12064