• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 05:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум - 432л.

Започната от StarHawks, 13.09.2010 14:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

StarHawks

Привет на всички от един новобранец.

Преди  два дена се сдобих с аквариум 120/60/60 см - 432л. направен от 10 мм стъкло. Смятам някой ден да го вкарам в действие, но до тогава искам да събера достатъчно мнения и съвети, с какво и как да го напълня. Сега имам и се грижа за 20, 40, 50 и 100 литрови аквариуми, които съм декорирал сам, но смятам за НОВИЯТ да се посъветвам с хора, които имат повече опит в големите аквариуми. Постоянно гледам сайтове и снимки из интернет и съм си харесал много оформления, но не съм сигурен, че ще мога да се справя с изпълнението им без съвети. И така след като дойде деня Х за пускането да имам вече готова картинка какво и как да го направя.

Всички мнения са добре дошли ....  ;-)

MeTogu

Има доста глаерии с добре аранжирани аквариуми и рибки.Разглеждаш и имитираш някой от тях.Не е много сложно ако имаш малко повече вкуси и въображение може да стане уникален.Тук има доста колеги който много добре се справят и то на световно ниво.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ico

Мнения за какво по-точно? Поне сподели какво си решил да има вътре. Риби или основно зеленина? Ако ще са риби, какви по-конкретно... Че така звучи като "Имам една празна стая в къщи. Дайте идеи, какво да сложа в нея. Легло, вана или кухненска маса."
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

StarHawks

Цитат на: ico - 13.09.2010 15:03
Мнения за какво по-точно? Поне сподели какво си решил да има вътре. Риби или основно зеленина? Ако ще са риби, какви по-конкретно... Че така звучи като "Имам една празна стая в къщи. Дайте идеи, какво да сложа в нея. Легло, вана или кухненска маса."

Ти го каза най точно .... стаята е празна и трябва да я напълня ....   :-D

Иска ми се да е с рибки, а растителността да е балансирана, да не е кичозна. Като съм обикалял по магазини и из интернет много от аквариумите са кичозни, а това не ме радва чак толкова много. Отделно се интересувам и от филтрирането на аквариума и т.н.

А за глаерията в този форум ... няма да коментирам. Смятам, че наистина българите са едни от най-добрите в света ....  ;-)

ico

Да де, но ти за какво искаш да ползваш стаята? Или идеи искаш за това и после за декорацията? Пък един аквариум дори и само със зеленина да е, ако се направи с усет, пак няма да е кич.  ;-)
Във форума има привърженици на всякакви аквариуми. Някои ще ти препоръчат африкански цихлиди, някой американски и много други варианти. Но ти едва ли нямаш никаква идея какви риби предпочиташ. Иначе размерите на съда са много добри и на почти всички риби ще е добре...
Аз бих напълнил такъв съд с повечко корени, малко растения, група дивоизглеждащи скаларии и някакви дребосъци.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

YAROSHKH

Всъщност, без да дадеш някаква ориентация каков искаш да получиш като ефект, и какви точно съвети и насоки търсиш, надали ще получиш смислено мнение. Няма начин, да нямаш определен вкус, или пък съвсем да не знаеш как би искал да изглежда аквариума ти ! А, за техниката, също трябва да дадеш насока...какво искаш. Нискобюджетно, леснообслужваемо, ефективно.... Все някакъв ориентир .
150 литра - 80x38x50 (ДхШхВ)
2 Стъклени сома
6 - син неон
1 - Птеригоплихт (дано съм го написал правилно)
1 - САЕ
3 - Зелено Лабео
2 - Златна рибка
ХХ - Red Chery
1 - Трихогастер - неизвестен

StarHawks

Чесно казано доста ме насочваш с тези въпроси.

Смятам да е пълен с по-малки рибки, за да излежда аквариума доста по-голям.
Спрял съм се на ето тези няколко интериора, но незнам дали са лесни за поддръжка ...

https://aquariumbg.com/articles/image/20070601HiRes_s.jpg

https://aquariumbg.com/articles/image/ReeceAquarium-5_s.jpg

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg508.imageshack.us%2Fimg508%2F6476%2Fgf1aq8.jpg&hash=6b94ba1529a031db63382aa5057cb5509b07f725

hanuman

Колега тези "интериори" трябва първо да ги направиш. После ще му мислиш как се подържа. Пък и аквариумът ти е достатъчно голям, защо искаш да изглежда още по-голям.  *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

StarHawks

Идеята с малките рибки е не толкова да изглежда по-голям аквариума, колкото интериора да изглежда по реалистичен.

Както споменах ... новобранец съм и затова искам съвети  :-)

митко

Здравей.Да не ти убивам ентусиазма,но така изглеждащи аквариуми се правят след много години четене,аранжиране и т.н.,с една дума -опит.Има вариант да си купиш 5-6 кофи растения,да ги засадиш и да ти изглежда готино аквариума,но за няколко седмици.Другият вариант който ти препоръчвам е да се спреш първо на даден вид риби.След това да започнеш с по непретенциозни берзорастящи растения,да изчетеш всичко което може за растениата,и след известно време да опиташ някакъв скейп.Между другото ти ,сигурен съм пак ще го аранжираш поне веднъж в месеца.Постепенно ще придобиеш яснота по въпроса какви риби, и какви растения са ти на сърце.Много от тези аквариуми се правят за снимка и се развалят.Ще ти трябва и сериозна техника за този аквариум.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Асен Евгениев

Риби ли ще гледаш или ще правиш акваскейпинг? Цяло изкуство си е да направиш аквариум като
тези, които си показал. Там рибките са само допълнение. Аз лично нямам нерви да правя скейп,
гледам бързо да стъкмя локвата и да си гледам рибоците. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Raven

За третият аквариум нямаш грижи, растенията му са лесни- само ги вадиш на няколко месеца и ги изтъркваш с топла вода и четка :-D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

StarHawks

Цитат на: Raven - 13.09.2010 19:46
За третият аквариум нямаш грижи, растенията му са лесни- само ги вадиш на няколко месеца и ги изтъркваш с топла вода и четка :-D

Така е :) а на аквариума в подписа ти .... шапка му свалям  *THUMBS UP*

Raven

Акваскейпингът предполага овладяването на два основни момента.

Първият и най важен е усет, добрите акваскейпъри обикновенно са художници, фотографи, архитекти или имат такива заложби, много е важно усещането за разположение на предмети в пространството, усещане за триизмерност пресъздадена в собствено двуизмерен план какъвто се явява една фотография, усещане за композиция и взаимодействие на елементите от композицията.

Акваскейпинга е вид рисуване или скулптиране, но с по особени материали.

Второто умение е чисто акваристко, и по точно свързано с аквариумните растения.
Повечето аквариумни растения са много по сложни за отглеждане от повечето аквариумни риби, а в акваскейпинга растенията трябва да са в неестествено добра форма, в природата обикновенно растенията не са така добре изглеждащи както в един добър растителен аквариум.

Трябва да се познават самите растения и техните нужди, основни или доста доббри познания по химия, биология и някои  технически моменти, торене, СО2, осветление- вид и начин на въздействие на различните светлини и светлинни източници..

Наистина е доста сложно, не е нещо кой знае какво, но трябва доста четене и  известен опит.

Ето един много добър сайт по въпроса.

http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/tech-main.html
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

StarHawks

Много благодаря за линка. Ще по прочета сайта.

Смятам първо да се заема с разположението на аквариума в помешението.

До колкото разбрах от един познат, акварист, за начало е добре да взема растения, които не са чак толкова претенциозни към условията и постепенно да напасна осветлението и т.н. Незнам дали е правилно, защото голямо пресаждане ще бъде  ;-)

Другото, което ми хрумна е да направя аквариума без рибки и да видя баланса как ще е ... или когато има и животни вътре ще е по-различно  *NO*

Наистина се извинявам ако разсъжденията ми са неправилни и тъпи, но някой ден ще се науча  8-)

Similar topics (5)

27599

Публикации: 14
Прегледи: 9874

42977

Започната от Paskalev


Публикации: 4
Прегледи: 4396

12418

Публикации: 1
Прегледи: 6426

56781

Започната от pmarinov


Публикации: 4
Прегледи: 3065

45285

Публикации: 19
Прегледи: 8656