• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2024 22:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

33 Литра с гупи, скариди и растения.

Започната от ivotri, 15.09.2011 14:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivotri

Аквариум е с размери  40 д 35в и 24ш
Филтрация-няма
Осветително тяло-11вата осрам крушка
Обитатели: гупи и едлерки, 3 анциструса , скаридки редчери.
Растения: криптокорина, мъх и роголисник.
Грунд-няма (само едри камъни и кокосова черупка).
Ето смимчици: ,
Моля за мнения и препоръки.

eminem_999

Според мен филтрация трябва да има. Тези рапани и мидички и тем подобни нямат място в аквариума ти, камъните са прекалено едри, сложи по ситни, и незнам но точно този вид криптокорина става адски голям, в моя аквариум има една която е с почти 30 да не кажа и повече листа и е дълка над метър и половина. Вземи си растения който не достигат този размер подходящ за малък аквариум сложи си фон отзад, сложи по ситен грунд (аз бих сложил и друго осветление). Мъха закрепи с корда най добре на някой камък за да се захване (става доста красиво).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

peter_m

Отиди до близкия строеж и вземи малко пясък (и си го пресей на около 3мм). Или отиди до марица и от там вземи. Всичко друго от дъното го махни (рапани, кокосови орехи ... ). Сложи едно коренче (от лоза или мангрово ако ти се дават пари) и 1-2 камъка. Мъха може да го превържеш за камък с една такава зарзаватчийска мрежа (Примерно картофите ги държат в такива мрежи), ако е зелена на цвят може и да си остане, ако е друга след време ще я махнеш като се хване мъха.
И филтрацията си е задължителна - или вътрешен филтър или по-добрия вариант е глава с пиш*а на която да сложиш гъба (ако не те притеснява визуално)

ico

Нагревател с термореле е задължителен, така както и филтрацията. Иначе е въпрос на време края на животинките в тоя съд.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

ivotri

Да ви кажа рибите са вече на 3 години и няма проблем всичко си живее. Камъните са за укритие, а от кокоса хапват сомчетата и скаридките. Мерси ще видя какво ще направя. Препоръчайте ми филтър да не ми гълта скаридиде и малките гупички. Нагревател с реле задължително ще купя. За лампите ми предстой да купувам специални за сухозмени растения и може да сложа и на аквата.

tparvanov

Нагревателя май ти е от най-марковите  *CRAZY* - не го друж изцяло потопен във водата , ако влезе вода в него няма да е готино ]:->.Дай го малко нагоре горната част кадето е кабела да не е потопен във вода

ivotri

той не работи, а за зимата ще купя нов с реле.

tparvanov

махай го само ти заема място и ти крие от аквариума *MODERATOR*

ivotri

Идеята е след време да прехвърля всичко в 50 л аквариум. Тогава всичко ще е наред. Искам да сложа и килимче от растения. Засега само най-важното, аквата ми е в избата, а там няма кой да го гледа. Имам въпрос за филтъра. Имах един китайски, който изгоря преди година и половина и от тогава нямам. Какво да взема за да върши работа за този обем и да не ми гълта рибите, че бях сложил акваел фън 1 и ми събра всички малки гупи. Надявам се да се развия и да направя красив нано аквариум, но засега толкова. Иначе гледаме риби откакто съм се родил и знам доста неща. Гледал съм много видове риби, но никога професионално и в малки обеми(аквариуми), без химия и тестове. Което си е по-трудно от голяма система с качествени филтри , тестове, препарати  и т.н

Asmodeus

Не съм сигурен дали гупите ще се "сработят" с скаридите. Аз реших да следвам примера на колеги, че няма да има проблем, но все-пак ендлерите видяха сметката на черитата. Просто ги наблюдавай внимателно :)

ivotri

Пуснах 6 скариди в аквариума и 6 във едно шише в дясно на аквариума за да се размножават. В шишето сега са 12 , като две пуснах в аквата. В аквариума сега има поне 15 и мисля че даже успешно се размножават. Мойте гупи са малки като размер смесени с едлерки и не изяждат потомството си, нядявам се и скридите. Виждам и много малки в аквариума дано оцелеляват. Чудя се дали да не пусна всички скариди в аквариума да не се мъчат в 2 л вода.

ivotri

Да ви кажа прецаках аквариума. Спрял съм централно тока без да искам и понеже аквата е  в избата температурата е била 5-8 градуса за 24 часа. Яд ме всички гупи заминаха, но скаридите са живи и единия анциструс, което ме очудва. Аквариума стана много стабилен и от както пуснах темата не съм пипал нищо, никаква смяна на вода, без филтър, а водата и стъклата са кристални . Тъкмо се канех да сифонирам че се събраха на няколко места утайка и изтрепах рибета. Сега ако уживеят скаридите , ще е скаридник със растения който също много добре се развиват. Целта на хобито ми е да направя аквариум който сам се подържа, само миене на филтъра и няколко пъти в годината сифониране. Затова аквариума беше неугледен, но пък и нямаше кой да го гледа.

Similar topics (5)

58097

Публикации: 0
Прегледи: 2744

46259

Публикации: 2
Прегледи: 2695

24019

Започната от kamaro


Публикации: 5
Прегледи: 3245

20525

Публикации: 9
Прегледи: 6261

8275

Публикации: 6
Прегледи: 6578