• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 10:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кокосов о

Започната от Сашо, 25.10.2004 12:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Вчера купих от Метро един кокосов орех, след като изпихме кокосовото мляко (без водка) изрязах с ножовка горната част и след като остъргах вътрешността и я изварих за 10-тина мин. я сложих в аквариума. Признавам си, че идеята не е моя, а я взаимствах от един сайт. Изглежда доста красиво под водата а и анциструсите доста се "зарадваха" на придобивката.
Въпросът ми е някой друг правил ли е нещо подобно и има ли според вас някаква опасност за обитателите на аквариума ми?

BLKnight

Да, слагал съм кокосов орех - няма никакви проблеми (близо две години седя), като изключим изплуването в началото... :)  Освен това върху него страхотно растат мъхове, тайландска папрат, болбитис...

Boby_

Щом не гние, значи няма да има проблем според мен. Само че не е зле отначало да го покиснеш за известно време в легенче, за да пусне каквото има да пуска, преди да го сложиш в аквариума.

dido

Сашо, а остърга ли 'козината' на ореха отвън?

Anonymous

Не, оставих я, по препоръка на автора на постинга в сайта, откъдето взаимствах идеята. Той пише, че е добре да се остави, защото е добър източник на целулоза, от която имат нужда някои риби като анциструсите например.
Единственото, което ме притеснява е, да не би маймуняците, които са отглеждали палмата да са ползвали някакви отровни химикали, или орехът да е третиран с нещо такова след това, при транспорта например.

Vlado

Спокойно си я остави. Нищо вредно няма да отдели. Добра украса е и е естествена.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Сашо

Цитат на: "Vlado"Спокойно си я остави. Нищо вредно няма да отдели. Добра украса е и е естествена.

Благодаря...за успокоението :lol:
10х

Boby_

Сашо, вече пишеш доста често във форума, а и явно имаш опит и познания и имаш какво да кажеш. Защо не се регистрираш? Така ще е по-лесно и за теб, и за другите.  :wink:

Сашо

Цитат на: "Boby_"Сашо, вече пишеш доста често във форума, а и явно имаш опит и познания и имаш какво да кажеш. Защо не се регистрираш? Така ще е по-лесно и за теб, и за другите.  :wink:

Не зная защо, но очаквах подобна покана.
Акваристичн опит особен нямам, гледал съм рибки и като дете и по-късно... гледам и сега, но съм си аматьорче.Познания...трудно да се каже, но обичам да чета книжки, а и в дипломата пише "Инженер", което означава, поне за мен - любознателен и изобретателен :)))
За регистрацията, нека още малко се поогледам и посвикна. Обещавам да я направя веднага, щом започна да се учвствам тук, комфортно, както у дома си :)

Radi

Братле имам един кокосов орех на близо две години и съм се чудил какво да го правя, ама това си е доста оригинално. То в моя като го резна надали ще има мляко, но въпроса ми е ти с какво го изтърга отвътре? 10х предварително.

dido

Отвътре има бяло 'месо' - нещо като вътрешна куха топка, по средата е течността. От него правят кокосовото брашно за сладки. Сравнително крехко е и се отделя от черупката дори и без нож, т.е. няма да се наложи да стържеш :-)

Raven

с кокосовия орех няма проблеми - въобще не гние колкото и да стои  в аквариума , само го остържи хубаво .
аз с кокосов орех  веднъж съм развъждал цихлиди ,крибензис май се казваха , което ме прави спец цихлидар :D
ако ти е цял най добре е да го праснеш силно с чук и той се цепи на две половини , и ако имаш цихлиди или сомове им правиш мезонетче - веднага се нанасят.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Radi

Цитат на: "raven"ако ти е цял най добре е да го праснеш силно с чук и той се цепи на две половини , и ако имаш цихлиди или сомове им правиш мезонетче - веднага се нанасят.
Добре, че случайно видях темата отново :) При мен кокоса е все още цял, а и имам един сом(фосилис) Ще го пробвам, защото е оригинална идея :) Между другото в интер зоо продават кокосов орех, ама е изкуствен : ))) тъй, че по-добре оригинал :)

Сашо

Пробвай смело. Между другото можеш да ползваш отрязаната черупка и за оригинална саксийка, включително и такава, която да окачиш по-нависоко за по-светлолюбиви растения. Ако ти представлява интерес ще намеря подробности за реализацията на тази идея и ще ги пусна тук.

Radi

Сашо-ти си пълен с идеи :) относно кокосовите орехи, и не само : ))) От кокосовия орех могат да се направят ред неща за аквариума. Последното ти предложение ме води до мисълта да заменя една от саксийките с кокосов орех, ако имаш време и желание може да дадеш малко инфо за направата, ако нямаш, ще импровизирам все някак  :D Даже като се замисля то не само за аквариума са готини тия саксийки, и не само тях, пепелник също е готино да се направи, нищо, че съм непушач, по-добре е пепелник от кокос, отколкото от черупка на костенурка.

Similar topics (3)

3737

Публикации: 1
Прегледи: 2545

45583

Започната от zlatna ribka


Публикации: 8
Прегледи: 4653

15060

Започната от eraser


Публикации: 51
Прегледи: 27235