• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиранe на нов аквариум и леки проблеми с оборудването

Започната от karadaliev, 10.12.2014 18:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karadaliev

Здравейте, преди време бях регистриран тук когато се занимавах по-сериозно с акваристика, но се наложи да прекъсна. Сега започвам отначало и за целтта си взех едно стандартно аквариумче 80х35х40см (води се 112л мисля). Този път съм решил повече да се занимавам с растения, но независимо от това слагам всички нормални неща.

Имам основно два въпроса относно оборудването:

1. Взех си външен канистър JBL CristalProfi E701 и днес си поиграх да го свържа правилно следвайки ръководството. Така, че прочистих всичко, закачих всички тръби, изпомпих го ръчно докато започна да хвърля вода отгоре, пускам помпата и хоп ето го и проблемът - помпата стартира, започна да бучи леко, но се чува някакво като лопане вътре (все едно керамичните топчета се удрят едно в друго) и потокът на водата е съвсем слаб. Виждам, че по маркучите има и въздух, пробвах на ръка да изпомпя пак, но не остават там, защото връща докато помпя. След известно време потокът съвсем спира, съотвено и този странният шум спира, но като се заслушам чувам все пак, че работи помпата. Ако разместя маркучите, запомпя пак на ръка и пусна помпата всичко се повтаря.

Може би нещо не съм успял да обезвъздуша правилно, но уж следвах всичко дословно, то не е и толкова сложно да го свържи човек де, но определено се нуждая от помощ!

2. Следейки текущите тенденции за развитие на растенията взех всички стандартни неща на JBL за този случай:
- JBL ProTemp Basis 250 - това очевидно нагрява леко грунда
- JBL AquaBasis Plus - това разбирам е нещо като тор за растенията
- JBL Manado - изглежда като модерният грунд в наши дни

Прочетох как би трябвало да се наредят тези неща (то е и логично в голямата си степен), но имам няколко относително основни въпроси. Някой пробвал ли е тази комбинация и ако да - то наистина има ли видима промяна в растежа на растенията ако всичко е както JBL препоръчват? При стартирането на подобна система ще има ли някакво сериозно размътване на водата, и имам предвид достатъчно сериозно, за да не мога да сложа рибките вътре? И ако да, то колко време ще трябва да се избистри? Защото нямам backup аквариум и ще ми е сериозен проблем ако трябва повече от няколко часа да ги държа в разни странни съдове.

Caxapa

Да започнем отзад напред.
Риби може да пуснеш вътре едва когато е завъртян Азотния цикъл. Темата е тук ЦЪК
Ето и тема за стартиране на сладководен аквариум ЦЪК и още ред други теми  които ще намериш в изкачащото меню в ляво на екрана ти.
Колкото до филтъра...Този маркуч който вкарва вода в аквариума го потопи в кофа. Пусни филтъра да работи и ако не тръгва водата засмукни, все едно точиш бензин. и остави в кофата да тече докато излязат всички балончета въздух от системата. Кофата трябва да е под нивото на филтъра и аквариума за да може да се получи желаното водно течение за обезвъздушаването. След това  се слага на обичайното му място и входящият маркуч се връща на нормалното място  в аквариума.

asito

За филтъра мога да ти предложа да го отвориш и напълниш докъдето може с вода.После го стартираш и ако е необходимо помпиш да изкараш въздуха.Или пък както Сахара ти е писал.

karadaliev

Първо благодаря за бързият отговор! За съжаление си ми дал два еднакви линка, но доста добре знам какво е азотен цикъл и как се стартира сладководен аквариум. В случая аз имам напълно работещ аквариум в момента, както споменах мисля да добавя само Monado и тоя AquaBasis Plus, както и нагревателя отдолу.

Тоест ще запазя сегашният грунд, растения, вода, филтър и т.н. Няма да правя истински рестарт, а само soft такъв :). Така, че въпросът ми е чисто технически ако някой знае доколко цапа и мъти Monado и AquaBasis-а.

Иначе тази вечер се вкарах в големият филм с тоя филтър. Какви ли не екзотики не правих, ту тече водата (дори без помпа ако я поставя правилно), ту има въздух, какви ли не химии не бяха. Накрая дойде един приятел, който има магазин за акваристика, той направи ама същите проби като мен, но накрая отвори и самият филтър и се оказа една разхлабена капачка над ротора на помпата... завъртя капачката и всичко тръгна кат' песен :). Мерси все пак де!

asito

Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...

Virosss

Цитат на: asito - 10.12.2014 21:25
Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...

Предвид това, че скоро минах по тоя път съм склонен да не се съглася с теб. Манадото аз го измих хубаво, преплакнах го около 5-6 пъти докато водата се избистри хубаво. Това, което изплува беше пренебрежително малко, така, че направо го изхвърлих, а останалото го сложих в аквариума. От тогава мина месец и да съм имал изплуване на 1-2 топченца, които на 2-рия ден потънаха отново. Така, че малко преувеличено ми се вижда това, че всичко ще изплува отгоре...

petko

Цитат на: asito - 10.12.2014 21:25
Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...
+1
Цитат на: Virosss - 10.12.2014 21:30
Така, че малко преувеличено ми се вижда това, че всичко ще изплува отгоре...
Някой да е казал,че ще изплува всичко.

asito


karadaliev

Това е добре да се знае, аз очаквам всичко за дъното да пристигне днес, така че още днес ще отделя в една кофа Манадото, мен не ми пречи да изчакам дето се вика поне до неделя или докато не видя, че вече нищо не плува отгоре и е бистра водата.

Всъщност то едно от растенията ми ще цъфти тези дни, така че може би е добра идея да оставя да си цъфне преди да го пресадя.

А относно AquaBasis-а? Мен именно той ме притеснява да не вземе да се размъти, че май не съм виждал наживо такъв.

Virosss

 *offtopic

@petko, аз цитата "Ще се носи из водата..." го разбирам като всичко :)

bunzip2

За 30-40 мин. манадото абсурд да се накисне :). Бих казал че е добре накиснат, след около месец престояване в аквариума. Аз лично го чаках около 2 седмици в леген с вода и мога да кажа, че саденето от накиснато предварително манадо и садене в току що промит и сложен в аквариума грунд е голямо. Така че и аз съветвам, ако нещата не са за "вчера", колегата да го накисне предварително.

asito

Цитат на: crxx - 12.12.2014 03:13
не бях чел по тъп коментар в този форум ...   
Круме,внимавай с изказванията.Да няма остри коментари по твой адрес.

Манадото ,който иска да го слага веднага в аквариума,да обира с кепа при садене на всяко растение,да се наблъска филтъра с финни частици....

karadaliev

Хахаха, така леко се забавлявам от спорът който започна с моя простичък въпрос, но няма лошо де - нали в спора се ражда истината :). И да - при мен нещата не са за вчера със сигурност, така че добре ще измия всичко, ще гледам какво ще стане и ще действам според ситуацията.

Добре е да знам, че ако покрия добре AquaBasis-а всичко ще е наред. Аз дори си мисля дали да не подредя така (отдолу нагоре):
- AquaBasis
- Manado
- моя стар грунд (около 2-3мм  не-остри камъчета, мисля, че е на Sera)

Така гарантирано ще съм засипал добре AquaBasis-а, а и ще "подпра" Manado-то да не излиза нагоре :). Освен това аз по описание купих Manado-то (10л) и не съм 100% сигурен, че ще ми стигне добре да покрия моя аквариум (80х35х40см), така че моя грунд ще помогне гарантирано.

И тъй като споменах, ето и снимки на цъфтящото растение - една от вчера, и една от днес.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi57.tinypic.com%2F2eehmb9.jpg&hash=a079f17559ae182f4bb60597cac0f816344fccc1
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi60.tinypic.com%2F24yaa0g.jpg&hash=5fcf8483aad23fb602d3a5cf0033ad7d38998631

nikan

AquaBasis-това е хранителна подложка която е нож с две остриета за до го използваш трябва да засадиш много растения  които да консумират хранителните вещества,Со2 умерено по скоро силно осветление а за микро и макроелементите в по късен етап няма да се спирам!
Манадото -да добре
твоя стар грунд забрави за него няма нужда нищо нищо да подпираш,а така гарантирано ще си навлечеш още проблеми
Анубиаса че е цъфнал хубаво, но както споменах по горе ти трябват растения и то  бързорастящи !

karadaliev

Ами добре, какви растения би ми препоръчал да засадя, аз утре ще ходя до зоомагазинът така или иначе, така че взема каквото кажете. Като имайте предвид, че засега мисля скаларии да гледам (с неонки и даниота), така че ако може да са растения които са им по-близки до биотопа - по-добре.

Similar topics (5)

53979

Публикации: 21
Прегледи: 7143

18260

Публикации: 14
Прегледи: 8687

45003

Публикации: 0
Прегледи: 1459

60006

Публикации: 7
Прегледи: 2394

3223

Публикации: 10
Прегледи: 7850