• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СО2 бутилка и система към нея

Започната от Godjiro, 22.02.2007 16:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Godjiro

На лична ми бе зададен следния въпрос :
"Извинявай за глупавия въпрос, но това означали че бутилката и оборудването към нея ще излезе над 70лв? А дали може да се ползва без там манометър и др. Питам понеже не съм много наясно с тези системи.

Мерси предварително."

Дадох първа част от своя отговор анализиращ основно бутилките като в скоро време ще отговоря и за системите.Ако някои иска да контактува с мен за допълнителни въпроси нека пише на Лично съобщение и в последствие ще се свържем.Моят отговор:
"Ако може изпрати ми данни за аквариума си,от колко време го имаш, както описание на бройките риби и растения.Така както го гледам на малката снимчица която си приложил и не се отваря е над 120 лт.Според мен имаш нужда от подаване на СО2 и то контролируемо,защото имаш доста и то големи растения.
Това са така наречените системи от типа Professional.Тук просто е голям риск и губене на време(както и на пари) ако се насочиш към някакви "самоделки" или системи за ферментация фирмени където въглеродния двуокис (българската дума е двуокис а не  диоксид както пишат някои акваристи).Преди време четох в този форум как някои се гордееше с това че от стара 20 годишна бутилка 2литрова (без поставка за седене) успял да я изчисти ,боядиса и после от тук от там сглобил цяла система от горния тип .http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=4611.0
Това добре ама като направиш сметката му е излязла само бутилката 87,50лв плюс загубени поне няколко дена плюс телефони ,бензин плюс пълнене около 2-3 лв и т.н. та всичко общо надхвърля 95 лв.или друго яче казано по 47,50лв за литър( хаха нали съм икономист сигурно съм професионално деформиран) да не броим това че бутилката ще му свършва по често.Да не говорим че наистина годността на една бутилка може да е 40 години както казва автора ама на 5 години се прави водна проба за да може да се сертифицира(нещо което едва ли е правено някога на въпросната ръждясала бутилка).Друг автор под него казва че купил 60лв бутилка(вероятно китайска) 2 литра ама вентила бил турски и се наложило да купи за още 20лв (от пазара ?!) та общо за 40лв за литър плюс несигурността кога ли нещо ще изпусне и ще изтрови рибите или ще изпразни бутилката.Винаги съм се учудвал на способността на българина да си навлече проблеми на главата уж за да мине по "тънко" .Пример ще дам с ресторантите където при приблизително еднакви цени той е готов да влезе в по-мърлявия и с по разгащените сервитьорки хаха......
Бутилката която ти предлагам е 3 литрова (внос от Испания) сертифицирана за 5 години и първата водна проба се предлага безплатно което ти гарантира безпроблемно действие 10 години !!! (да не говорим че може да се ползва 40 години по БДС).Цената е 66 лв защото ги вземам едрово от мой доставчик и нямам за цел да печеля а да помагам на приятелите от форума та ако правиш добро,то ще дойде ден и те да ти помогнат с нещо  .За акваристите от провинцията доставена с куриер но задължително празна защото куриерите не разнасят пълни бутилки излиза + 7лв.Пълненето е кой както си намери но е  до 3-4 лв за 3лт.Размера е не по голям от ръждясалата бутилка заедно с пластмасовото "столче" при това нашата бутилка е пробвана на 400 бара налягане(вентила е нагласен да изпуска над 190 бара).Може да се закупи и отделно бутилката и отделно вентила но излиза малко по скъпо отколкото в комплект.Все пак информативно само вентил е 14 лв, а само бутилка с тръбичка 58 лв.
или сметнато по горния начин ми излиза по около 23 лв (2 пъти по евтино от "самоделка")на зареден литър както и спокойствие за 3 години че няма да се налага да пълня бутилки(моят аквариум е 75 литра с много растения и подавам СО2 по 8-9 часа на ден около 2 часа след запалването на лампите за да могат растенията да изконсумират СО2-то събрано от рибите през нощта)
Относно системата Димакс Професионал която ползвам заедно с часовник и някои допълнения на мен ми излезе 174 лв иначе чувам че преди време един магазин е предлагал по 150 (само системата)ама са свършили и сега бих могъл да намеря по 160-165,но подробно изказване за системата ще напиша отделно заедно със сравнителни данни.Отговора ми стана доста дълъг и понеже темата интересува доста акваристи с твое позволение ще поместя въпроса ти и моя отговор.Снимки на бутилката и системата
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6520.0
Отзиви на колеги сериозни акваристи с повече опит от мен закупили
такива бурилки:
DJ Bamby-Сандански "Първо благодаря за двете бутилки, които ми изпрати. Вече са пълни и функционират. Мерси за усилията и доборто отношение!"

iek-София :" И аз да благодаря на Godjiro за безрезервната помощ в намирането на бутилка за СО2, освен това имах възможност да видя и аквариума на живо, изглежда по-добре дори и от на снимката.Растенията са доста видове......."



Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

dido

Цитат на: Godjiro - 22.02.2007 16:47
...където въглеродния двуокис (българската дума е двуокис а не  диоксид както пишат някои акваристи)...

Двуокис е остаряла и грешна форма. Диоксид е правилната за момента според номенклатурата на IUPAC.

sandan

Godjiro,И аз да ти благодаря (едната бутилка беше за мен) *thanks
Бутилките са много добри,компактни,идеални за целта за която ги използваме.

Godjiro

Дидо може ли да те питам на колко си години и как така отсъди че е остаряла и грешна форма "Двуокис" ??
Ако е въпрос  за стара форма то именно "диоксид" или "διοξειδιο" е от втори век преди новата ера въведено от Гален ако не се лъжа.Българската форма е установена още преди близо 120 години от БАН и утвърдена от такива капацитети като академиците Златаров и Балан,както и от проф.Иван Буреш .Ти вероятно си чел  американска  литература (не вярвам да четеш на гръцки) и за да ти изглежда изказването по научно пишеш "диоксид".Иначе в  номенклатурата на "IUPAC"  пише "dioxide"просто защото e на английски и някой умник дето също се чужденчее го е превел "диоксид".Те по същия начин сега пишат "екшън план" вместо "план за действие"  ама то е ясно кое е правилната българска форма хаха. Те така на времето едни момчета дето ходеха да учат в СССР вмъкваха русизми в българския език а сега се вмъкват американизми и се чудим защо езика ни ерозира.
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

NO CARRIER

Май наистина вече е прието да се казва диоксид, или поне в часовете по химия, въпреки че и аз съм против да се използва вместо двуокис.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

islander

Няма смисъл да се "джафкате" в ефир, защото истината е долугоре следната, а именно, че преди когато големият ни брат се казваше СССР, ние приемахме, че е правилно да се нарича "окис" и "двуокис". Сега след като се обърнахме с лице "на запад", този "окис" стана "оксид".
Мисля, че не е грешно да се ползват и двата вариянта, като напоследък е модно да се нарича "оксид" и "диоксид", поради англиските чуждици в българския език.

И това е нищо пред масовата неграмотност, която наблюдаваме понастоящем.

Godjiro

Не искам да влизам в езикови спорове с които бих доказал правотата си, но по вашата според мен грешна логика айде да казваме нитроген вместо азот.... *JOKINGLY*
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

islander

или ацид вместо киселина... което е невероятно, но съм чувал, поради това че работя във фармацевтично предприятие...

Godjiro

Двуокис е форма възприета в българския в края на 19 век под влияние не само руско а и чешко и няма нищо общо със СССР а със славянските корени на езика ни
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

islander

Точно славянския корен имах предвид като казах СССР, защото ако нямаще СССР отдавна да сме си го сменили на "диоксид", а не чак сега. Исках да кажа също, че и аз не съм съгласен да ни се натрапват нови и нови чуждици, когато ние с десетки години сме си възприели дадено название. С една дума аз не споря с теб, а те подкрепям.
Извинете за спама - аз млъквам, понеже темата е доста по-различна...

dido

Оксид е дума, въведена от Лавоазие през 18-ти век. Очевидно няма нищо общо с античността и Гален, когато хората не са познавали химичните свойства на материята.

Според мои източници от факултета по Химия към СУ, както и друг, който работи към незнам-койси от многото институти по химия към БАН, в България е възприето, и то от доста време насам, номенклатурата на IUPAC за наименоване на химичните съединения. Според нея познатия ти от славянското минало "двуокис" се нарича диоксид. Затова пиша забележката по-горе.

Виждам, че има други още мнения по въпроса. Причината да се стандартизират международно названията на химичните елементи е за да се улесни колаборацията между учените в тая област. А не всеки да си говори както си иска и накрая да излезе недъгаво лапето ... ;-)

abaro

Понеже бях убеден че на сте прави затова кое е актуалното правилно название на СО2 и защото скоро коментирах въпроса с една моя много близка приятелка - биолог си позволих да направя малка справка. В "Закона за опазване на околната среда"  термина "диоксид" се среща 8 пъти.
Напр."Чл. 164а. (Нов - ДВ, бр. 77 от 2005 г.) За неизпълнение на изискванията на чл. 131з, ал. 1 на оператора на инсталацията - юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 200 лв. за всеки тон еквивалент въглероден ДИОКСИД, за който операторът не е предал квоти."
Това не е спам а дискусия за уточняване на терминологията. А лично за мен няма значение дали е изписано двуокис или диоксид то все си е СО2. :-D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Godjiro

То ясно де щом пишеш колаборация вместо сътрудничество значи си от колаборационистите.То и аз съм завършил английската гимназия ама тогава не съм учил за "славянското минало" на българския език.Според теб настящето на българския какво е? Не ми отговори на колко годинки си?
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

77

Цитат на: Godjiro - 22.02.2007 16:47
На лична ми бе зададен следния въпрос :
"Преди време четох в този форум как някои се гордееше с това че от стара 20 годишна бутилка 2литрова (без поставка за седене) успял да я изчисти ,боядиса и после от тук от там сглобил цяла система от горния тип .http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=4611.0
Това добре ама като направиш сметката му е излязла само бутилката 87,50лв плюс загубени поне няколко дена плюс телефони ,бензин плюс пълнене около 2-3 лв и т.н. та всичко общо надхвърля 95 лв.или друго яче казано по 47,50лв за литър( хаха нали съм икономист сигурно съм професионално деформиран) да не броим това че бутилката ще му свършва по често.Да не говорим че наистина годността на една бутилка може да е 40 години както казва автора ама на 5 години се прави водна проба за да може да се сертифицира(нещо което едва ли е правено някога на въпросната ръждясала бутилка).


колега малко по спокойно *CRAZY*и на теб ти е смешен аквариума ама ние си траем.ако ме питаш мене дал си си парите за растения напразно *ROFL*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

NO CARRIER

Цитат на: dido - 22.02.2007 22:51Виждам, че има други още мнения по въпроса. Причината да се стандартизират международно названията на химичните елементи е за да се улесни колаборацията между учените в тая област. А не всеки да си говори както си иска и накрая да излезе недъгаво лапето ... ;-)

Че осрахме темата, осрахме я. :-)
По същата логика - усленяване на мастурбацията, пардон колаборацията, по ново му няма да ходим на ЗъбоЛекар, а на Дентист.  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

53825

Публикации: 17
Прегледи: 6238

9754

Публикации: 7
Прегледи: 3912

54946

Публикации: 5
Прегледи: 3069

47949

Публикации: 7
Прегледи: 3144

34008

Публикации: 17
Прегледи: 8659