• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смяна на водата - спиране на канистъра ?

Започната от BPEMETO, 29.06.2007 23:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BPEMETO

Спирате ли външните филтри при смяна на водата в аквариума ? Аз съм със Serafil 900 и досега не съм го спирал докаго сменям част от водата, но днес като го правих и видях как шуртят струйки от флейтата, се зачудих дали при спадането на нивото не се нарушава работата на филтъра, което може да доведе до повреда ? 
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

Longanlon

стига да не влиза въздух в смукателната тръба няма проблем
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

theater

Аз го спирам, тъй като съм пробил (по примера на Тони) една дупка Ф5мм в смукателната тръба на около 3 см от максималното ниво на аквариума. Идеята е при евентуален проблем(да не дава господ) канистъра да засмуче въздух и да не изпльока всичката вода на пода.
140л - харацини
http://starividri.org

fermer

Цитат на: theater - 30.06.2007 14:59
Аз го спирам, тъй като съм пробил (по примера на Тони) една дупка Ф5мм в смукателната тръба на около 3 см от максималното ниво на аквариума. Идеята е при евентуален проблем(да не дава господ) канистъра да засмуче вода и да не изпльока всичката вода на пода.

да засмуче въздух бих казал аз

kratun

Цитат на: BPEMETO - 29.06.2007 23:33
Спирате ли външните филтри при смяна на водата в аквариума ? Аз съм със Serafil 900 и досега не съм го спирал докаго сменям част от водата, но днес като го правих и видях как шуртят струйки от флейтата, се зачудих дали при спадането на нивото не се нарушава работата на филтъра, което може да доведе до повреда ? 

Това е нормалната работа на канистъра. Трябва да шуртят струйки и те ще го правят докато не свалиш нивото на водата дотам, че всмукателната тръба да засмуче въздух (това е много трудно, защото тя е много ниско и все едно да го изпразниш почти напълно). Но и тогава нямаш проблем - просто ще го обезвъздушиш отново и ще го пуснеш пак.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

bengan

 За филтъра няма значение може и да не го спираш но аз спазвам правилото да изключвам всичко когато ще бъркам с ръце във водата, все пак 220 волта са си това.

BPEMETO

Мен 2 пъти са ме хващали 220V и нищо ми няма *CRAZY*  Единия път беше като изключвах стетлината на рибките :) 

А сега пък изкочи друг въпрос - изключването и включването на филтъра всяка седмица може ли да му навреди по някакъв начин ?
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

Boby_

Аз моя го спирам. Правя го най-вече, защото вероятността да засмуче пясък, докато ровя из аквариума е голяма - няма смисъл да го поставям на риск, след като не е проблем спирането и пускането.

zambo

Аз моя не го спирам , докато сифонирам даже обира мътилката
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Lz

Цитат на: BPEMETO - 02.07.2007 12:14
Мен 2 пъти са ме хващали 220V и нищо ми няма *CRAZY*  Единия път беше като изключвах стетлината на рибките :) 
Ами другият път може и да ти стане,поне да беше написал че си е опасно.Предполагам че форума се посещава и от по-малки деца,а за тях това би прозвучало едва ли не, че като бръкнат в контакта няма да им стане нищо.Вземи си редактирай малко мнението.

П.П нищо лично просто съм завършил електротехникум и знам колко страшни могат да бъдат последиците от тия 220V

BPEMETO

Напълно съм съгласен, че е много опасно и много се радвам, че нищо ми няма след тези 2 токови удъра. Аз си мисля, че нямах сериозни поражения, защото и при двата случая, като се случи, веригата се затвори през показалеца и средния пръст. Предполагам , че ако бях се докоснал до фазата само с единия щеше да се случи нещо по-сериозно ?
155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

Lz

ВНИМАНИЕ ПРОЧЕТИ
От всички органи на човек кожата е с най-високо съпротивление.И лошото е, че когато си я намокрил нейното съпротивление пада доста и вероятноста от токов удар при допир до "офазен" предмет в случая аквариума нараства доста. Съпротивлението на кожата намалява много и когато е потна, тъй като с пота отделяме и доста соли, което увеличава нейната електропроводимост. Хубавото на дестилираната вода е че не провежда електричество (понеже няма разтворени соли, ВЪПРЕКИ ТОВА НЕ СИ ПРАВЕТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ ) за разлика от аквариумната която е доста наситена със соли, а понякога ръгаме още препарати за растенията и рибите. На практика тока във вода се разпространява из целия обем, така че ти си "докоснал фазата" с цялата ръка, а са ти изтръпнали само пръстите понеже най-вероятно си имал някакви малки ранички които са нарушили цялоста на кожата и от там е протекло по-голямо количество ток.
Има няколко степени на поражение от токов удар.
Най-леката е : леко затопляне на кожата
малко по-висока - изтръпване на крайниците мускулите ти се свиват,може да ти се повиши кръвното налягане, но въпреки това можеш сам да се отделиш от тоководищите части и ще ти бъде за урок (това беше твоя случай)
следваща степен-рязко свиване на мускулите,ужасна болка на краиниците за съжаление не можеш сам да се отделиш от проводника ако си го обхванал. Ако няма кой да те отдели от офазения предмет вероятноста да загинеш е доста висока, да не кажа почти сигурно. (преживял съм го това,за моя радост само си докоснах дясната ръка без да обхващам проводника и всичко приключи за части от секундата, но ми се стори цяла вечност)
Следваща степен-Силно затруднено дишане, загубваш съзнание и рефлекси, спираш да дишаш,сърцето ти спира да тупти и загиваш.
Има още няколко степени,но и преди тях се вижда че ще си ''заминал".
Това е в продължение на около секунда.
Опитах се да го обесня възможно най-просто, така че да го разберат повече хора.

Tigankov

Браво за усилията.Наистина такива неща ще са доста полезни във форума.Наистина е гадно че в това хоби се преплитат електричество и вода(доста лоша комбинация)Мен ме е хващало сериозно 1 път тогава цялата ми ръка беше станала черна като въглен беше доста гадно и доста болеше(добре че имаше вишневска мас и че доста ми помогна)

Similar topics (5)

58243

Публикации: 3
Прегледи: 2063

46618

Публикации: 2
Прегледи: 2733

35795

Публикации: 3
Прегледи: 3626

18091

Публикации: 13
Прегледи: 6021

5293

Публикации: 5
Прегледи: 3769