• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2021 06:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лесна смяна на вода от чешмата

Започната от hank87, 16.11.2013 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mirobg

Цитат на: defilers в 22.11.2013 23:11
Точно такива накрайници, каквито Mirobg е показал, ползвам за да си вържа маркуча към чешмата (по модерно му батерията) но само за да си мия терасата. Не Ви ли притеснява, че като сипвате директо от чешмата водата ще е наблъскана с хлор?

"Има ли хлор, ако водата от чешмата е бяла?

  Широко разпространена заблуда е, че белият цвят на водата, която наливаме от крана, показва наличие на хлор. Това са мехурчета въздух, получени от високото налягане на водата. Няма опасност да се предозира концентрацията на остатъчен свободен хлор в дезинфекцираната вода, защото ,,Софийска вода" използва автоматизирана система за непрекъснат мониторинг и контрол на хлорирането във водоснабдителната система на града и следи нивата на остатъчния хлор в реално време по всички съоръжения на водопреносната система.

  Според докладите на Столичната регионална здравна инспекция качеството на питейната вода в София е в съответствие с изискванията на Европейската директива за питейна вода. На регионално ниво статистическите анализи от докладите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) доказват, че качеството на водата в София е едно от най-добрите в сравнение с останалите градове на страната"
"
Данни за средни стойности на показатели на водата от ЛИК  на ,,Софийска вода"

  pH ........................... 7.39 pH единици
  Na ...............................     < 5.01 mg/ l
  Ca ...............................     < 10.74 mg/ l
  Fe ................................     < 123 µg/ l
  Mn ..............................     < 11 µg/ l
  F .................................     < 0.20 mg/ l
  CI ...............................     < 5 mg/l
  Нитрати ......................     < 0.94 mg/ l
  Нитрити ......................     < 0.010 mg/ l
  Сулфати..........................     < 11mg/l
  Флуориди.........................     < 0.20 mg/ l
  Твърдост........................ < 0.82 mеq/ l
  (12 пъти под допустимата стойност)

  Важно е да се отбележи, че качеството на питейната вода при потребителя зависи освен от състоянието на водопроводите и също от водопроводната инсталация в сградата, за която се грижат техните собственици – клиентите."
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/p/articles/c/view_article/id/649/fl/3182/
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Julliano

Значи за всичко са виновни последните десетки метри. И както винаги тея "най-отгоре' хвърлят обвиненията върху тея 'отдолу'.

Георги

aktivnipotrebiteli.bg нещо са оплескали: CI < 5mg/l не знам какво е, елемент с такова съкращение не можах да намеря в Менделеевата таблица. А ако е хлор, <5mg/l е много.
Julliano, метрите в случая нямат общо с хлора.
Ето тук има по-меродавни данни за София.
Cl<0.3 mg/l

hristo_k1984

Колега,погледни тази тема.С това смяната на вода е лесна и бърза,а и можеш да си го направиш сам,както направих  и аз.
http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/ured-za-sifonirane-ot-kade/

mihnev

Извинете аз съм сравнително нов. Един въпрос искам да задам. Виждам че по напредналите колеги тук пишат за директна смяна на вода от чешмата не дехлорирана. Ползва ли се препарат за пдобряване на качествата и и къде мога да намеря информация за него. Аквата която ще стартирам е  240 литра  100/60/40 мисля да е растителен. Какво бихте ме посъветвали дали да  дехлорирам  или направо от тръбопровода с препарат. *privet*

paolo6481

Втория вариант е по-лесен!Обаче е по-скъп.Всеки сам решава как да го прави.Успех!

petko

За стартирането си наливай направо от чешмата.Дехлорирането се прави заради рибите,а ти нали няма да слагаш рибите веднага  :-).За растенията няма значение.

hank87

Аз добавям sera aquatan при всяка смяна. Не бих казал, че е особено скъпо..м

cardin

Аз сменям 30% от водата седмично като наливам директно от чешмата и не слагам никакви препарати. Рибите са харацини, Скаларий и анциструси. Практикувам го години наред и не виждам да изпитват някакъв дискомфорт рибите.

Миряна

И аз от години наливам от чешмата, но аквариума трябва да е стабилизиран. За стартиране, също чешмяна (ако няма риби).

hunter

Само да допълня желателно е водата да е със същата или близка до тази на аквариума температура. За да не се получава стрес за рибките ако има такива.

Асен Евгениев

При слабо населен и гъсто залесен стабилизиран аквариум, се правят смени на
малки количества вода. Не е проблем от чешмата, правя го от години.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

mihnev

Благодарнсти за добрите съвети определно по често трябва да влизам тук  *thanks сега събирам инфо и съвети до два месеца ще се престраша да стартирам  *NO*

iLudia

А практически има ли проблем ако наливаната вода от "чешмата" минава през бойлера ? Тоест с цел да изравня темературата на наливана вода с тази в аквариума ползвам загрята от бойлера вода ?
Using Tapatalk

Antuni

Цитат на: iLudia в 29.06.2014 22:10
А практически има ли проблем ако наливаната вода от "чешмата" минава през бойлера ? Тоест с цел да изравня темературата на наливана вода с тази в аквариума ползвам загрята от бойлера вода ?

Няма проблем, дори е препоръчително. Така ще има по малко стрес за обитателите ако не падат рязко градусите на водата. Това при положение разбира се, че си решил да пълниш от чешмата.
0899808552