• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 20:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сифониране в аквариум с много растения?!!

Започната от rakim, 29.03.2006 18:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Не съм търсил дали има точно такава тема по въпроса,ако има се извинявам,но мисля че няма.Аквариума ми е с много растения.Явно ми куца филтрацията,защото от далече погледната водата е кристална,но приближиш ли се много се виждат малки дразнещи частици,като прах.Другото което е най кофти е че имам брада по корените за декорация.Ясно е значи че не е толкова чисто колкото изглежда от далече  :roll: Сменям вода 2 пъти седмично по една пета,аквариума е 240л.Филтъра е Флувал 304(чудя се дали и той не прави проблеми доста хора се уплакват от този филтър).Преди като сменях вода гледах да не сифонирам прекалено близко до грунда,но сега се чудя дали не трябва да обирам мръсотията плътно по грунда  :? Рибите не са много,скоро правих тест за нитрати и нямаше грам,иначе смола щях да си взимам.Дори ми препоръчаха да взема поне още толкова риби.Въпроса ми е,хората с многото растения как сменяте вода в смисъл,сифонирате ли близко до грунда или  :roll: Сега сменям вода през ден,заради брадата дано да изчезне.Иначе растенията кипят та се късат,особено бързорастящите 8)
540л Южна Америка

Longanlon

Аквариумите с много растения общо взето не се сифонират - те се самопречистват един вид, а рибешките аки служат като тор за корените.

Щом показателите на водата са добри, растенията кипят и сменяш често водата, брадата има всички шансове да изчезне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

abaro

Раким не искам да те разочаровам ама при мен положението е съвсем същото (растения, дребни частици във водата, брада по корена, кипене) вече повече от 2 месеца. Аз по принцип винаги сифонирам цялото дъно. Слагах във канистъра вата най-отгоре, но освен че бързо се задръства и пада много дебита особен ефект за финно пречистване нямаше. Само нитрати не съм мерил (не можах да намеря тест) но фосфати не отчитам, амоняк и нитрити нямам. Мангровия корен го вадих и изварявах - пак след 10 дена плъзва брада по него. Сега (преди 2 седмици) съм го извадил окончателно и докато не изчезне брадата напълно смятам да не го връщам обратно. При мен обаче има сравнително много риби и може би това е причината за брадата. Също така заради водораслите спрях да торя и съответно растенията също спряха да растат. Дори мисля дали да не спра и СО2-то и съвсем да забавя нещата докато и водораслите спрат да растат. Сега някои ще ме контрират че би трябвало да засиля растежа на растенията, но аз ще се опитам да започна слабо постепенно торене чак след като забележа че е силно забавен растежа на водораслите. Растенията все ще оцелеят някак.
Ако имам някакъв успех ще пиша :?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

tishovsx

......а някой в природата да сифонира :?: е прочетете ми статита бре, ( да са е** в тиквата с тая статия) там си е добре казано, как растенията си искат тиня, лайна, оттайки и всичко необходимо, ииии така си живеят, кво сифонирате бре, аз моя съм го оставил на самотек, и той става все по хубав...не го барам, по си обичам ракийката отколкото да се занимавам с глупости, я си глейте кефа.... :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

somcho

Тишо,я си признай,че ти се е запушил сифоня,затуй не сифонираш.

rakim

Добре бе брато,на мене не ми се сифонира особено много,но като е се вдига мътилка,имам и брада  :roll:
540л Южна Америка

NO CARRIER

Пусни си мелании да заравят лайната по-надолу в грунда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

chandler

тя брадата идва явно от тази мътилка дето се вдига. значи трябва да предотвратиш мътилката. какво я предизвиква? при мен като имаше барбуси също се вдигаше мръсотия от грунда, защото тези фурии понякога издивяват много. махнах ги, сложих спокойни неони и водораслояди и никой вече не вдига помията от дъното, пък и тя стана много по-малко.
също имам доста растения и почти няма удобно място за сифониране - само отпред, където са по-малки.
та какви риби имаш?
chandler

NO CARRIER

Аз пък мисля, че не мътилката е причината. Ще се повторя - особено при по-малко риби, прехранването става неусетно. В големия аквариум имам мелании и там е по-едър грунда. Риби има много. Мътилка няма. Но имам и мелании, които разместват грунда.

И не на последно място, в началото се противех, но след като и аз се сдобих с водораслояди (алгояди), вече не виждам нищо срамно и неудобно. Може би в началото се спираме пред страха от непознатото и, може би, предрасъдъците, че тези рибки не се размножават в аквариум. Голяма работа. Като умрат - нови от магазина. С неритината положението е същото. Разбира се, по-добрият вариант е да се справим и без чистачите. Но дали си струва чакането, пробите и грешките? В интерес на истината, след някой месец мисля да преместя моите чистачи от малкия в голямия аквариум да видим какво ще се случи с наното без помощ. Да видим дали съм успял да си науча уроците. Щото има една приказка - Който може го прави, който не може - учи другите. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "abaro"Раким не искам да те разочаровам ама при мен положението е съвсем същото (растения, дребни частици във водата, брада по корена, кипене) вече повече от 2 месеца. Аз по принцип винаги сифонирам цялото дъно. Слагах във канистъра вата най-отгоре, но освен че бързо се задръства и пада много дебита особен ефект за финно пречистване нямаше. Само нитрати не съм мерил (не можах да намеря тест) но фосфати не отчитам, амоняк и нитрити нямам. Мангровия корен го вадих и изварявах - пак след 10 дена плъзва брада по него. Сега (преди 2 седмици) съм го извадил окончателно и докато не изчезне брадата напълно смятам да не го връщам обратно. При мен обаче има сравнително много риби и може би това е причината за брадата. Също така заради водораслите спрях да торя и съответно растенията също спряха да растат. Дори мисля дали да не спра и СО2-то и съвсем да забавя нещата докато и водораслите спрат да растат. Сега някои ще ме контрират че би трябвало да засиля растежа на растенията, но аз ще се опитам да започна слабо постепенно торене чак след като забележа че е силно забавен растежа на водораслите. Растенията все ще оцелеят някак.
Ако имам някакъв успех ще пиша :?

Ти си го знаеш че е от многото риба и "продуктите". Нали ще правиш нов аквариум, там ще са на широко! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

rakim

Имам само дребни риби:6 наностомуса,10 неона,10 разбори,2 отосинклус,4 средни на големина анцитруси,6 родостомуса и 3 панди коридорас.Това за 240л вода.Абе ако имах проблем с броя на рибите щях да имам излишак на нитрати мисля,а аз нямам грам :wink: Не съм правил тест за фосвати  :roll:
540л Южна Америка

Similar topics (5)

42315

Публикации: 48
Прегледи: 17071

35540

Публикации: 18
Прегледи: 8405

57550

Публикации: 41
Прегледи: 9572

25199

Публикации: 22
Прегледи: 21465