Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: c_chanev - 27.01.2015 21:05

Заглавие: Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата
Публикувано от: c_chanev - 27.01.2015 21:05
Здравейте. Аквариума е 200 литра с вграден съмп. Първото отделение, в което се намира гъбата е с размери 10х10х45 см. Гъбата е с размер 10х10х25, едропореста от черните, дето ги продават на листи. Помпата е с дебит 1600 литра, но реално сигурно е по-малко заради колена и тръбички, през които минава водата. 2 месеца нямах проблеми. Миех гъбата веднъж седмично. Много рядко се налагаше по 2 пъти. След това нещата рязко се промениха - не изпера ли гъбата много добре всеки ден нивото в помпеното отделение пада почти до засмукване на въздух. Наложи се и по 2 пъти на ден да я пера. Как ли не пробвах - със студена, с гореща вода....все тая. Мътилка почти не излиза от гъбата, тоест няма механично затлачване, поне видимо. Отрязах половината от гъбата - все тая. Накрая се принудих да намаля дебита на помпата чрез поставяне на шайба с калиброван отвор в тръбичката, която излиза от нея, но сега пък циркулацията значително намаля и движението на водата е много по-слабо. Нормално ли е това влошаване на проточността на гъбата, може би трябва да се сменя с нова на 2-3 месеца....? От юнашко пране не се тревожа, защото имам 2 литра керамика в съмпа.
Заглавие: Re: Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата
Публикувано от: rollon - 27.01.2015 23:13
Аз имах същия проблем,но за 22 литров аквариум.Доливам вода и този спад в помпеното отделение изчезва,може и при теб да спада общото количество вода и това да е причината  :-)
Заглавие: Re: Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата
Публикувано от: c_chanev - 28.01.2015 08:25
Не е това, поддържам си нивото почти до преливане на съмпа. Когато гъбата беше наред падаше най-много с 2-3 см нивото поради ненавременно доливане на вода, все пак изпарява по около литър и нещо на ден. Чудя се дали да не нарежа гъбата на малки кубчета и да ги пусна в 'гъбеното' отделение така....
Заглавие: Re: Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата
Публикувано от: PVV - 28.01.2015 09:00
Нали казваш,че търсиш механично чистене от гъбата. нарежеш ли я, няма да го имаш никога.Водата ще си минава свободно между парчетата. При мен спадането на водата се оказа не гъбата , а задръстената торбичка с зеолит ,която бях поставил в едното отделение на съмпа.
Заглавие: Re: Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата
Публикувано от: c_chanev - 28.01.2015 19:43
Казват, че на лудите им е най-лесно, само тези около тях се мъчели. Когато си тъп било същото  :-[  .....мисля, че открих проблема. В първото отделение е гъбата, във второто две торбички  сипоракс. Торбичките са една над друга и долната ляга на дъното. Освен, че запушва прехода от първата секция към втората тя беше станала цялата в бактериална слуз. Измих слузта, сложих едната торбичка в отделението на гъбата под самата нея, а другата си остана във второто. И двете ги подложих с по една пластмасова решетка за да не седят точно на отвора между секциите и сега с пълната мощност на помпата и вода не чак до горната граница нивото  е на сантиметър под това извън съмпа  *YAHOO* *YAHOO*ЩЕ изчакам няколко дена, но мисля, че това беше проблема. Че гъбата се затлачва е ясно, но цялата система постоянно е била на ръба да изпитва недостиг на 'проточност'.