• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с Eheim 2126

Започната от iLudia, 10.07.2014 14:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iLudia

Здравейте колеги,
Взех един ехейм 2126 втора употреба. Според предишния собственик си работел перфектно.
Пускам го и се чува шум сякаш перка чегърта. Пълня го с вода уж да го обезвъздуша и пак няма циркулация на вода. Засмуквам с уста през единия маркуч и явно дръпва вода, шума се променя на бълбукане но пак не циркулира вода извън филтъра. Къде бъркам ?
Помпичката която е отгоре за обезвъздушаване я натискам веднъж и после много бавно се надига бутона до горе за да бъде натиснат отново.  Може би за 7-8сек. Това нормално ли е ?
Using Tapatalk

sVGNsali

При моят - JBL 901, в книжката пише, че помпичката се натиска до момента, в който нивото вода в изходящата тръба на канистъра достигне водното ниво в аквариума. Това естествено при монтирана система. И после включваш захранването.
В накрайника (на тръбата която дърпа водата) нямаш нищо нали - вати или др.?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

iLudia

Нямам, всичко съм разкачил и го тествах в кофа, не в аквариум. Кофата и филтъра бяха на едно ниво, ако има значение...
Using Tapatalk

sVGNsali

Нивата имат значение, докато потръгне системата.
Закачи всичко в аквата и пробвай. Германеца, едва ли да е развален..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Ако кажеш и каво означава  "перга чегърта" е добре. Инак големия "бутон" на който е написано името на филтъра , като се натисне надолу и се разкача вътре снадката/системата от тръби/ през които ротора нагнетява вливащата се в аквариума вода. И зависи през коя тръба се опитваш да го подкараш. 
Цитат на: sevginsali - 10.07.2014 14:29
Нивата имат значение, докато потръгне системата.

Нивата нямат значение ако всичко е наред с канистъра.

iLudia

Пишех докато шофирах. Поправих се преди да видя твоя пост. От долу няма тръби, няма нещо което да се разкача като натискам бутона...
Using Tapatalk

Caxapa

То е вътре в главата  при ротора. Няма как да го видиш в сглобено състояние. Отвътре се вижда обаче като свалиш главата. И не пускай канистъра без вода.  Все едно да не налееш масло в двигателя на автомобила.

iLudia

Добре, какво предлагаш да направя за да подкарам филтъра ?
Using Tapatalk

Caxapa

От разтояние няма как да определя и да диагностицирам проблема. 
1.ротора
2. свръзката  на тръбите за които ти обясних.
други евентуални технически причини.

bunzip2

Сигурен ли си, че е добре обезвъздушен този филтър? Като го напълниш и пуснеш, изчакваш ли го да поработи малко?
Също - добре ли затваряш капака? Уплътненията в какво състояние са?
При мен,като си чистя моя канистър, после първата една/две минути така си шуми малко, докато излезе всичкия въздух, но после си се оправя.

Как го пълниш от самото начало? Я опиши процеса?


П.П: Моя първи опит с пускането, беше по същия начин. Ей така, издава някакви звуци, ама вода не циркулира. Пълних го през дупките за главата отгоре, с една фуния :). Явно не беше добре обезвъздушен. После започнах да го пълня до горе както е отворен. Като стигне ръба на кофата, слагам главата с ротора, и през дупките само допълвам още малко. И така винаги си тръгва от първия път.

iLudia

Е това в послепиписа ти го правя и не циркулира през тръбите. Ясно е че не е обезвъздушен, аз виждам че има въздух в маркучите... Но как да го махна ? Има ли сервиз или човек с опит с марката в София при който да го занеса ? Това ми е първия допир до канистър и явно нещо бъркам...
Using Tapatalk

bunzip2

Цитат на: iLudia - 10.07.2014 16:23
Е това в послепиписа ти го правя и не циркулира през тръбите. Ясно е че не е обезвъздушен, аз виждам че има въздух в маркучите... Но как да го махна ? Има ли сервиз или човек с опит с марката в София при който да го занеса ? Това ми е първия допир до канистър и явно нещо бъркам...

Е така като го напълниш целия, преди да го включиш, помпиш на ръка (ако има помпичка отгоре), така че да стигне вода до аквариума. Като вземе да излиза от флейтата, го пускаш в тока.
Така го стартирам аз. После шуми малко, около минута/две докато излезе всичкия въздух и се оправя. Би трябвало при твоя канистър да е същото. Технологията е една и съща.
Като го напълниш и включиш, пробвай да го наклониш малко във всички посоки. Ако има въздух, ще помогне да излезе.

iLudia

Update : подкарах го. Сахара беше прав - след обстоен преглед на капака видях двете тръби които се разместват посредством натискаме на помпата. Реално проблема е че след натискане на помпата отгоре, в последствие се връща много бавно нагоре и не достига ГМТ без помощ от моя страна - дърпане на бутона нагоре. Явно има пружинка или нещо друго което в момента не връща бутона до горе. Дали да го разглобя и да видя какво му е устройството?! Иначе в момента водата се върти, сега работи и не шуми, включих и нагревателя да го тествам...

ПС: благодаря на колегите включили се до момента ! Моля темата да остане отключена докато не решим проблема с бутона-помпа...
Using Tapatalk

Caxapa

Практикум бутона винаги се е връщал бавно и при тези филтри които съм обслужвал. Щом работи в момента, не го пипай там, че  после е кофтито. Радвам се, че съм помогнал оптимално бързо. Успехи и честита придобивка!

iLudia

Мерси ! Е, вече го разглобих, има 4пружини които би трябвало да го връщат. Има гумено уплътнение с кръгло сечение. Червено е на цвят и според мен е малко по-голямо от необходимото. Допускам че не е оригиналното. И явно като се натисне на максимум и достигне ДМТ то излиза от жлеба и след това е необходима по-голяма от наличната сила за да се върне нагоре. Отделно и пружините сигурно са омекнали с времето. Сега го сглобих, допълних отворите с вода и напомпах само с половин ход и го включих. Тръгна от раз. За сега го оставям така, за в бъдеще може да сменя уплътнението и да подложа или сменя пружините и според мен ще се оправи. Иначе работи перфектно, даже и нагревателя и контролера работят. Доволен съм :)
Благодаря още веднъж !

P.S: Темата се изчерпа, но ще отворя нова с молба за съвети отностно медията. Той си има някаква керамика, в другата кошница има кафяви топчета и в третата има гъби. Най-отгоре също има гъба. Чудя се кое да оставя и съответно да купувам Сера Сипоракс..
Using Tapatalk

Similar topics (5)

30004

Публикации: 14
Прегледи: 7605

9364

Публикации: 17
Прегледи: 11401

52599

Публикации: 11
Прегледи: 4760

6681

Започната от nikiyd


Публикации: 10
Прегледи: 5608

50670

Публикации: 5
Прегледи: 2342