• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преместена: Смяна на водата

Започната от dido, 26.01.2005 02:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Браво Боби, добра статия.

Като коментар:

нитратите не са органични вещества - окисления азот е неорганично съединение. Друг е въпроса, че покрай храната за рибки->екскременти във водата попада органично свързан азот като част от аминокиселините в храната. Той обаче не може да се нарече нитрат - такъв става след преработка от бактериите (това го знаеш :-), ама да напомня)

Още един бонус от смяната на водата е добавянето на микро/макроелементи в аквариума. Това е особено ценно за тия, дето гледат растения (ти не си им фен, сигурно за това си го пропуснал ;-))

За сифонирането - пак за феновете на растенията - не е препоръчително в силно залесени аквариуми с малко риби, защото изтощава грунта откъм детрит - храна за растенията.

Boby_

Цитат на: "dido"
нитратите не са органични вещества - окисления азот е неорганично съединение. Друг е въпроса, че покрай храната за рибки->екскременти във водата попада органично свързан азот като част от аминокиселините в храната. Той обаче не може да се нарече нитрат - такъв става след преработка от бактериите (това го знаеш :-), ама да напомня)
Знам аз чушки. Пиша наизуст без да проверявам всичко - нямам време да проверя всяко твърдение. Така че подобни "напомняния" са добре доши. :wink:


Цитат на: "dido"Още един бонус от смяната на водата е добавянето на микро/макроелементи в аквариума. Това е особено ценно за тия, дето гледат растения (ти не си им фен, сигурно за това си го пропуснал ;-))
Добавям го и това ей сега.


Цитат на: "dido"За сифонирането - пак за феновете на растенията - не е препоръчително в силно залесени аквариуми с малко риби, защото изтощава грунта откъм детрит - храна за растенията.
Този коментар също е добре дошъл - редактирам след минутка.
:wink:

Boby_

nikolav даде добра идея да се помести тук и табличка с примерни количества вода и честота на смените според размера на аквариума, но нещо не мога да я наместя, затова ето линк към оригинала:

http://www.sera.de/English/autoframe.htm?url=http://www.sera.de/English/ratgeber/Aquariumpflege/Teilwasserwechsel2.htm
:wink:

NikolaV

Малко левашки начин за показване на таблица, ама като не се сещам за друг като HTML не е разрешен...:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnikolav.hit.bg%2Ftemp%2Ftablica.gif&hash=df964f81e88369d93e2b6177077555a19a2a88cd

Boby_

Цитат на: "Хунта"Boby_ статията е много интересн, но аз като начинаещ акварист съм доста объркан.  Опитвам се да компенсирам липсата си на опит с четене на много подобни статии по различни форуми и навсякъде мненията са противоречиви. Аз примерно сменям 10-15% от водата ежедневно което несъмнено води до стрес на рибките, от друга страна ако правя смени веднъж седмично .. дори не си помислям и за по-рядко PH-то пада доста и незнам дали това е по-добре от стреса. В аквариума има няколко дискуса и по форумите където има информация за тях пише, че ежедневната смяна на вода е добре дошла. От друга страна пък те са най-стресираните обитатели на моя аквариум, за разлика то другите на които бъркането из грунда не им прави впечатление, дори им се струва забавно. Ако пък просто източвам вода без да чистя грунда много мръсотия се събира ... може би един дънен филтър може да помогне ;) Ох на всичко отгоре сега реших да се пробвам и с леко 'озеленяване', дали пък толко често почистване на грунда няма да извлече полезните за растенията вещестеа. И въобще съм пред голяма дилема ... дли е правилно това да сменям ежедневно вода :)

Честно казано не знам какво да ти отговоря. Дискусите са особено племе и са доста по-деликатни от повечето от останалите рибки. Лично  аз нямам никакъв опит с тях, затова нека някой, който ги е гледал, да ти даде съвет.
В текста съм дал съвети от общ характер - изключения винаги има. Например от рибите, с които имам пресен опит, някои от юлидохромисите са едно такова изключение - имат нужда от смяна на около 10% от водата най-рядко през ден (може и ежедневно), в противен случай не се развиват добре. Така че не приемай всичко това за абсолютни истини, а просто като напъствия, които да те ориентират ЗАЩО е важно да се сменя водата. Ако знаеш какво се случва, ще можеш да прецениш и как ще повлияе това на различните риби, стига да ги познаваш достатъчно добре.

Similar topics (5)

48416

Публикации: 39
Прегледи: 61455

36128

Публикации: 12
Прегледи: 5272

17609

Публикации: 10
Прегледи: 4723

3714

Публикации: 2
Прегледи: 2720

51

Започната от Асен


Публикации: 58
Прегледи: 22725