• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ при избор на фабричен капак

Започната от Stefanakis, 22.09.2015 16:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stefanakis

Спрял съм се на два фабрични капака. Първият е Juwel Duolux 100 2x30W цена 216лв. , а вторият е AQUA EL 100x40 Classic 2x30W цена 123,40лв. Това са най-ниските цени на които успях да ги намеря. Заслужава ли си Juwel Duolux по-високата цена? Какво ви е мнението за тези капаци и кой бихте ми препоръчали да купя?

borracho

Мисля че не си струва да даваш толкова много пари. Тук във форума има хора които се занимават професионално с изработка на аквариуми, капаци, и всичко каквото се сетиш. Така хем ще ти го направят както пожелаеш или ще ти предложат варианти, хем ще ти излезе по-ефтино. Потърси tonino, Antuni, Giorgio_Armano и други, те имат и свои теми за тяхната дейност с много снимки.
http://aquariumbg.com/forum/terra-aqua/izrabotka-na-shkafove-i-kapaci-za-akvariumi/
http://aquariumbg.com/forum/akvariumi-i-terariumi/kapaci-za-akvariumi/
http://aquariumbg.com/forum/akva-dizain-armano/akvariumi-i-shkafove-po-porachka/
бъди сеяч, а не разбирач!

Stefanakis

В момента на 100л. аквариум съм с правен капак от ПДЧ, но имам и стъклен. В новия ми се иска да не слагам стъклен и затова искам капака и осветлението да са влагоустойчиви.

discusfen

На този размер има и по мощни лампи т5 39w.Зависи за за какво ще го ползваш но има едно правило за нормално осветление половин ват на литър вода в аквариума.

Penta

Цитат на: discusfen - 22.09.2015 17:57
На този размер има и по мощни лампи т5 39w.
Тези лампи са 85см и не са подходящи за "този размер" .
Важно е при изработката на аквариум да се избере дължината съобразена със стандартен размер лампи, обратния вариант е по-труден. Например еднометров аквариум най-добре да бъде 120см за стандартни 1149 mm T5 лампи или 90см за споменатите 39W.

discusfen

А според теб няма ли да се получи позеленяване на страничните стъкла които ще са на 5 сантиметра от светлината.

Stefanakis

В момента съм с аквариум с дължина 70x36x46 и осветление Т8 3x18w + рефлектори и съм наясно че тези 0.3W на литър ще стигат само за анубиаси и криптокорини, но това е което се предлагат от фирмените. Обмислям варианти за доработка на капака които да включват и вентилатор за охлаждане и затова Juwel Duolux ми се струва по-подходящ. Все още нищо не е решено окончателно, може и да се откажа от фабричен капак. Ясно е че първо ще се спра на капак и после по него ще избирам аквариум. Надявам се да ми помогнете да взема правилното решение.

discusfen

Ще ти кажа защо не съм певърженик на готовите капаци.Нямат цветове по избор.Осветлението в повечето случаи е слабо.Така са направени ,че като почнеш да бъркаш трябва да го местиш.Рибите се стресират от промяната на светлината.Тъмно ти е и не можеш да видиш какво правиш вътре.Тези матрицата ги е пуснала за общия пазар да влезнат в цена.По добрите се продават комплект с аквариум и шкаф.В най добрия случай може да вземеш аквариум с капак без шкаф.И за капак лампите вътре може да са нестандартни и да струват маса пари.

Stefanakis

Днес попаднах и на този капак: www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=aquarium_covers&product=Woha_aquarium_lid_Boxa_de_Luxe_100x40cm_black&n=2 Мисля че неговото осветление ще е задоволително?

Stefanakis

Лампите на този последния капак са както discusfen написа: "нестандартни и да струват маса пари". Отказвам се от идеята за фабричен капак.

discusfen

Колега най лесния вариант е като направиш аквариума с 10 см по висок от предвиденото.Другото ще си дойде на място почти за без пари.Ако няма майстори из оня край ми пиши на лични да ти направя оферта.

Similar topics (5)

10330

Публикации: 21
Прегледи: 9880

52536

Публикации: 10
Прегледи: 5248

50378

Публикации: 0
Прегледи: 1617

24185

Започната от pomukal


Публикации: 5
Прегледи: 3473

3069

Публикации: 16
Прегледи: 8026